Novosti

Šta je bilo sa srpskim turistima na Tasosu koji su ostali bez smeštaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Prva

21/06/2021

-

11:31

Šta je bilo sa srpskim turistima na Tasosu koji su ostali bez smeštaja
Šta je bilo sa srpskim turistima na Tasosu koji su ostali bez smeštaja - Copyright Pixabay; mouzenidis.com

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je turistička agencija Mouzenidis Travel otkazala deo uplaćenih aranžmana od 18. do 26. juna, te zatvorila svoju poslovnicu u Beogradu, dogodio se još jedan incident kada je prekjuče na Tasos stiglo 30 srpskih putnika (osam porodica), kojima je rečeno da vaučeri koje imaju - ne važe.

U jutarnjem programu TV Prva gostovala je pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić koja je rekla da prvo što putnici moraju da urade, jeste da kontaktiraju turističku agenciju putem predstavnika koji se nalazi na destinaciji, a koji je u obavezi da obezbedi turistička agencija.

"Tim putem oni treba da potraže svoja prava, odnosno da im se obezbedi smeštaj na destinaciji na kojoj se nalaze. Ukoliko to ne uspeju oni mogu samostalno da pronađu aranžman, a nakon povratka sa putovanja da se obrate agenciji za povraćaj uplaćenih sredstava", kazala je Đenić.

Saznanja koja je Ministarstvo turizma dobilo jeste da je od 460 putnika, koliko je uplatilo aranžmane preko pomenute agencije, 260 automatski odmah smešteno na destinaciji na kojoj su se našli.

"S obzirom na to da se radilo o samostalnom prevozu, radi se o ljudima koji nisu na vreme videli obaveštenje da se otkazuju aranžmani", kazala je Đenić.

Konstatovala je da ovo jeste nelagodna situacija, ali i šta ministarstvo radi u tom slučaju.

"Ono što turistička inspekcija radi, jeste pokretanje postupka nadzora. Mi ćemo u skladu sa svojim nadležnostima utvrditi činjenično stanje o radu same turističke agencije o kojoj govorimo i preduzeti određene mere. U sistemu turističke agencije koja posluje u Grčkoj se desio propust, ne i u našoj turističkoj agenciji. Ukoliko se nepravilnosti utvrde, agencija će biti sankcionisana. Agencija koja posluje u Beogradu je samo dobila obaveštenje i to u kasnim večernjim satima, da se svi aranžmani koji su dogovoreni otkazuju. Za njih su već bila uplaćena sredstva, a bez ikakvih upozorenja im je stiglo to obaveštenje", nastavlja.

foto: privatna arhiva

 

 

Podsetimo, Dunja Đenić je prethodno u u razgovoru za Euronews Srbija istakla, da je direktorka Mouzenidis Travela u Srbiji obavestila je Ministarstvo o dopisu koji su primili iz Soluna.

"Mi smo uradili ono što je do nas - agencija ima licencu, garanciju putovanja, registrovana je u APR. Naše je da uputimo putnike na prava koja su njima zakonom propisana, odnosno da je turistička agencija koja je organizator putovanja dužna da u roku od 15 dana izvrši povraćaj novca putnicima koji ne žele zamensko putovanje", navode.

Ukoliko putnici ne budu obeštećeni u datom roku, onda agenciju mogu prijaviti turističkoj inspekciji.

"Putnici su danas već počeli da se javljaju, ali u slučaju da ne budu obeštećeni tada mi postupamo u skladu sa zakonom, odnosno donosimo rešenje o privremenoj zabrani rada, oduzimanju licence i podnosimo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka", istakla je Đenić u razgovoru za Euronews Srbija.

Otkazani aranžmani u Rusiji, Ukrajni i Rumuniji

Inače, agencija Mouzenidis Travel koja posluje u Rusiji takođe je putnike obavestila o privremenoj obustavi turističkih usluga u Grčkoj. Nezvanično se navodi i da je privremeni prekid u radu kompanije obrazložen pregovorima koje rukovodstvo agencije vodi sa grčkom vladom od koje očekuju finansijsku pomoć. Ista situacija dogodila se u Ukrajini i Rumuniji.

Očigledno da je teška finansijska situacija, zajedno sa ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, pogoršana i smrću vlasnika Borisa Muzenidisa koji je preminuo preminuo 27. marta ove godine.

Vlasnik agencije preminuo pre dva i po meseca

Boris Muzenidis, turistički biznismen i predsednik grupe Mouzenidis Travel, preminuo je 27. marta ove godine u Moskvi od posledica koronavirusa. U Moskvu je doputovao dve nedelje pre toga na Međunarodnu turističku izložbu MITT.

Sedište kompanije Mouzenidis je u Solunu, a korporaciju čine Mouzenidis Travel, avio kompanija Ellinair, građevinska kompanija i nekretnine Grekodom Development i kompanija za vazdušni i drumski transport CargoService & Representations.

Turoperator Mouzenidis Travel osnovan je 1995. godine. Na teritoriji Grčke posluje u 14 kancelarija, a regionalna mreža obuhvata poslovnice u gradovima Rusije, Ukrajine, Belorusije, Moldavije, Kazahstana, Rumunije, Srbije, Letonije, Bugarske, Gruzije, Poljske, Mađarske, Jermenije, Azerbejdžana i Kipra.

Komentari (0)

Putovanja