Novosti

Još jedna turistička agencija ostavila putnike praznih ruku: Zatvorili ekspozituru, a na telefone se ne javljaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/06/2021

-

11:13

Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana turistička agencija Mouzenidis Travel sa predstavništvom u Grčkoj, odložila je deo turističkih putovanja od 18. do 26. juna bez ikakvog obrazloženja o razlogu takve odluke. Bez letovanja ove godine mogla bi da ostane i porodica Stanković iz Šapca, kao i brojni turisti koji su letovanje uplatili preko poznate beogradske agencije Alexandria Travel.

Jelena Stanković danima zove agenciju, a odgovor je uvek isti: mobilni pretplatnik trenutno nije dostupan. Na fiksni broj turističke agencije kojoj je uplatila 1000 evra za putovanje, više se niko ne javlja. Novac je uplatila prošle godine, a onda zbog korone odabrala opciju da uzme vaučere koje može da iskoristi u toku ove. Međutim, vaučeri ne vrede, ako nema ni agencije.

"Prvu poruku sam im poslala krajem januara, da ih pitam imaju li neku informaciju, bilo kakav nagoveštaj šta se dešava. Rekli su mi da za sada nema ništa novo, da ću biti obaveštena i da se opustim. Sve je bilo u redu dok mi pre dvadesetak dana nije postalo sumnjivo. Očekivala sam da se oni prvi jave da vide gde smo, šta smo, da nas obaveste. Pokušam da pošaljem poruku i vidim da su poslednji put videli aplikaciju odavno. Na mejlove ne odgovaraju", priča Jelena u razgovoru za "Euronews Srbija".

Besni putnici nedeljama komentarišu nekadašnje objave na, sada već neaktivnoj Fejsbuk stranici agencije. Tako se u komentarima može videti i natpis koji se našao na vratima agencije pre par meseci, a na kojem se navodi odluka o produženju kolektivnog godišnjeg odmora do 28. februara 2021. godine, a koji potpisuje direktorka agencije Dragana Ranković.

"Kada sam počela da se raspitujem, čula sam da su postali neka druga agencija. Oni se ne oglašavaju i gubi im se svaki trag. Ja imam dokaze o uplaćenom iznosu. Prosto mi je neshvatljivo da jedna tako poznata agencija dovede sebe u ovakvu situaciju", nastavlja.

foto: Euronews Srbija

 

Redakcija Euronews Srbija takođe je bezuspešno pokušavala da stupi u kontakt sa agencijom Alexandria Travel. Agencija nije član Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), ali je aktivna u Agenciji za privredne registre gde se navodi da joj licenca ističe 1. februara 2023. godine.

"Za nas je to veliki novac, ja pričam iz svog ugla koliko smo se odrekli i prvenstveno smo zbog dece hteli da idemo na more, ali ja zaista ne mogu da poklonim nekom 1.000 evra, pri tom da se taj neko ne javlja. Mi nismo u prilici, niti imamo novca da putujemo negde drugde. Jednostavno nam je propalo letovanje. Dok se oni ne jave, ne smem ni da mislim da se nešto drugo desi", istakla je.

Povodom ovog slučaja, oglasila se i ministarka turizma Tatjana Matić koja za Euronews Srbija kaže da ne zna previše detalja, ali da bi oštećeni putnici nadoknadu štete trebalo da potraže od osiguravajuće kuće sporne agencije.

"Ne znam o slučaju agencije Alexandria Travel, ali sve tursitičke agencije koje imaju licencu su osigurane i imaju ili polisu osiguranja ili garanciju. U tom smislu, naravno, žao nam je što su doživeli neprijatnost, ali licenca garantuje da će im njihova sredstva biti vraćena. Inspekcijama se obraćate ukoliko nešto nije u skladu sa zakonom. Ali, ako je tako kao što ste ispričali, najvažnija stvar za sve naše putnike jeste da su licencirane agencije morale da imaju polisu osiguranja i to nadoknadjuje sve gubitke putnicima", istakla je.

Euronews TV

Dunja Đenić iz Sektora za turističke inspekcije Ministarstva turizma kaže da je postupak kontrole nadzora nad agencijom pokrenut još pre dve nedelje.

"Izvršeno je utvrđivanje činjeničnog stanja zbog čega su prpisane određene mere - privremena zabrana rada, podnet je zahtev za oduzimanje licence, kao i zahtev za insolvenciju koji je osnov za ostvarivanje prava putnika da dobiju svoj novac danas", rekla je Đenić u razgovoru za Euronews Srbija.

Petočlana porodica je sada u nezavidnoj situaciji. Štaviše, Jelena je radila dva posla da bi uštedela za letovanje, a sada kako se bliži jul, čini se da je pakovanje kofera sve neizvesnije.

Sve što su do sada mogli i uradili su - priznanice i ugovori, poslati su na adrese turističke inspekcije. Nadaju se da će osiguravajuća kuća agencije bar delimično popraviti nastalu štetu.

Komentari (0)

Putovanja