Novosti

Leto je prošlo, ali haos na aerodromima nije: Avio-kompanije otkazuju hiljade letova na zimu, najavljeni novi štrajkovi

Komentari

Autor: Euronews

01/10/2022

-

20:41

Leto je prošlo, ali haos na aerodromima nije: Avio-kompanije otkazuju hiljade letova na zimu, najavljeni novi štrajkovi
profimeda - Copyright profimeda

veličina teksta

Aa Aa

Posle izuzetno burne letnje sezone u avio-sabraćaju, tokom koje su višečasovna kašnjenja, gužve i pomeranje letova bili svakodnevna pojava na aerodromima širom Evrope, deluje da nas očekuje ista takva zima.

Naime, problem u vezi sa nedostatkom kopnenog osoblja na aerodromima i dalje nije rešen, dok brojne avio-kompanije najavljuju ukidanje više hiljada letova u periodu od oktobra do marta. Postoji rizik da i taj manji broj letova bude poremećen zbog najavljenih štrajkova.

Mnoge avio-kompanije tvrde da su promenile zimski raspored letenja, kako bi smanjile pritisak na pojedine aerodrome koji se suočavaju sa nedostatkom radne snage. Do otkazivanja dolazi uprkos rastućem interesovanju za putovanja, posle dve godine pandemije virusa korona.

Otkazuju se letovi preko zime

Iako su se letnji i zimski rasporedi letenja oduvek razlikovali i neretko avio-kompanije ukidaju ili uvode nove letove, promene najavljene za oktobar deluju veće od uobičajenih.

Britiš Ervejvs ukida 10.000 letova u periodu od oktobra do marta, dok je skandinavska avio-kompanija SAS otkazala 1.600 letova, rekavši da ih je štrajk pilota u julu i kašnjenje u isporuci aviona poremetio, prenosi Euronews.

E-Stock/Miloš Zunjić

 

Problem sa manjkom osoblja na aerodromu u Frankfurtu prinudio je i nemačke avio-kompanije da privremeno ukidaju pojedine letove, kako bi smanjile pritisak, te je i Lufthanza najavila promene u zimskom rasporedu, piše Forbs.

Low cost kompanije takođe menjaju raspored letenja, te ukidaju pojedine destinacije na Balkanu, rekavši se iza odluke nalaze "ekonomski pritisci". 

Situacija je slična i u Sjedinjenim Državama gde Ameriken erlanjs planira da otkaže 29.000, a Delta 4.000 letova za novembar, kako bi smanjili poremećaje i pritiske na arodrome. Učestalost nekih redovnih ruta se smanjuje, dok se druge potpuno ukidaju.

Ko i kada štrajkuje?

Kabinsko osoblje niskobudžetskih avio-kompanija Rajan Er i Veling stupiće u štrajk širom Italije 1. oktobra. Otkazivanje letova i višesatna kašnjenja su moguća jer piloti i stjuardese napuštaju radna mesta na 24 časa tražeći veće plate i bolje uslove rada.

Kabinsko osoblje Rajanera u Španiji u avgustu je započelo petomesečne štrajkove koji bi mogli izazvati haos za oko 1,4 miliona putnika. Štrajk će se održavati svake nedelje, od ponedeljka do četvrtka, i trajaće 24 sata, piše Euronews. To znači da će štrajk trajati i tokom novogodišnjih praznika.

profimedia

 

Portparol kompanije Rajen Er rekao je za Euronews da se zbog štrajka ne očekuju otkazivanja letova. Ipak, podsetimo, zbog štrajkova pilota Lufthanze početkom septembra avio-kompanija je otkazala 800 letova.

Za 30. septembar je takođe zakazan štrajk članova francuskog Nacionalnog sindikata kontrolora letenja. Prilikom prvog štrajka kontrolora, 16. septembra, gotovo da je došlo do kolapsa na aerodromima širom Francuske. Otkazano je oko hiljadu letova, a štraj je uticao na 80.000 putnika.

Amsterdamski aerodrom ograničio broj putnika

Pre samo nekoliko dana, amsterdamski aerodrom Šiphol, jedno od najvećih i najprometnijih evropskih čvorišta za avijaciju uveo je ograničenja na broj putnika tokom jesenje i zimske sezone.

Odluka je, prema navodima aerodroma, bila neophodna da bi se izborili sa ozbiljnim nedostatkom obezbeđenja. To znači da su avio-kompanije prinuđene na više otkazivanja i promena ruta u narednim mesecima.

EPA/ EVERT ELZINGA

 

Šiphol će smanjiti maksimalan broj odlazećih putnika za oko 9.250, odnosno 18 odsto dnevno.

Aerodrom Hitrou odlučio je da produži ograničenje broja putnika do marta sledeće godine, što je, između ostalog, nateralo Britiš Erlajns da ukine letove.

Leto vazduhoplovnog haosa, neizvesna zima

Posle dve godine pandemije koronavirusa, tokom koje su mnogi zaposleni u avio-sektoru izgubili posao, ovog leta je turistička industrija dostigla slične nivoe kao 2019. Međutim, aerodromi nisu bili spremni na "talas" turista tokom sezone.

Nedostatak osoblja jedan je od osnovnih problema koji doprinosi redovima i dugom čekanju, izgubljenim koferima, kašnjenju i otkazivanjima lekova. Usledile su gotovo svakodnevne vesti o štrajkovima osoblja na aerodromima kao što je Šarl de Gol, Frederik Šopen, Hitrou...

Grupa za avijaciju Cirium ističe da je u Evropi u avgustu otkazano preko 15.700 zakazanih letova, što je 60 odsto od ukupnog broja u celom svetu.

Iako se leto završilo, izgleda da će se sezona haosa u vazdušnom saobraćaju nastaviti i tokom jeseni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja