Novosti

Eurocontrol: Avio-saobraćaj u Evropi se neće oporaviti do 2025. godine

Komentari

Autor: Shengenvisainfo.com

26/10/2022

-

22:48

Eurocontrol: Avio-saobraćaj u Evropi se neće oporaviti do 2025. godine
Airbus/Promo/em company/S.Ognier - Copyright Airbus/Promo/em company/S.Ognier

veličina teksta

Aa Aa

Oporavak evropskog vazdušnog saobraćaja neće se desiti do 2025. godine, navodi se u nedavnom izveštaju evropskog tela za upravljanje vazdušnim saobraćajem Eurocontrol.

U izveštaju je naglašeno da se oporavak vazduhoplovstva neće vratiti na nivoe pre pandemije najkasnije do 2025. godine, prenosi ShengenVisaInfo.

"Ovog leta smo videli snažnu potražnju, ali to je sputano i kapacitetom sektora da se nosi sa brzim rastom i uticajem rata u Ukrajini", istakao je generalni direktor Eurocontrola Imon Brenan u vezi sa tim.

On je naglasio da se ove godine očekuje 49 odsto više letova u odnosu na prošlu godinu, ali ipak, 16 odsto manje u odnosu na nivoe pre pandemije u 2019.

"Optimisti smo u pogledu oporavka saobraćaja na oko 92 odsto iz nivoa 2019. godine. Ali, postoje značajni negativni rizici koji bi mogli uticati na oporavak", istakao je on.

Prema Eurocontrolu, postoje tri scenarija u vezi sa situacijom u vazduhoplovstvu:

Prvi pokazuje oporavak na nivoe pre pandemije u narednoj godini, dok najpesimističnija pokazuje oporavak tek posle 2028. godine.

Svi ovi scenariji su izvedeni, uzimajući u obzir nekoliko faktora, uključujući povećanje cena energije, kao i nedostatak osoblja zabeležen ovog leta, koji bi se mogao ponoviti sledeće godine.

Sva tri takođe uzimaju u obzir "potpuno obnavljanje" tokova dugolinijskog saobraćaja u narednoj godini, kao i "veoma ograničena putovanja" zbog situacije izazvane širenjem virusa korona i njegovih novih varijanti.

Na osnovu nedavnog izveštaja Eurocontrola, vazdušni saobraćaj je do ovog trenutka dostigao ukupno 82 odsto nivoa pre pandemije do oktobra, dok je početkom meseca bio na 87 odsto. Ipak, cifre i dalje ostaju ispod junske prognoze od 90 odsto i ukupno 92 odsto do decembra.

Eurocontrol predviđa da će saobraćaj u narednoj godini dostići 92 odsto nivoa pre pandemije, kao i da će se povećati na ukupno 98 odsto u 2024. godini.

Napominje se i da su cene gorive porasle za 47 odsto od početka ove godine, dok su cene avionskih karata u julu porasle za 15 odsto u odnosu na nivo iz 2019. i naglašavaju:

"Neizvesno je kako će avio-kompanije moći da prenesu nagle skokove cena goriva na putnike", zaključuje se u izveštaju Eurocontrola.

Komentari (0)

Putovanja