Novosti

Gde je najjeftiniji dom "daleko od doma" - prestonice s najnižim cenama zakupa stanova

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2022

-

09:35

Gde je najjeftiniji dom "daleko od doma" - prestonice s najnižim cenama zakupa stanova
Gde je najjeftiniji dom "daleko od doma" - prestonice s najnižim cenama zakupa stanova - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kako poslodavci širom sveta sve češće dozvoljavaju zaposlenima da rade od kuće ili na daljinu, broj digitalnih nomada je u porastu. Više hiljade ljudi preselilo se na daleke destinacije, istražujući nova mesta i kulture, dok su uspeli da zadrže svoj stari posao kod kuće.

Svakako, selidba u inostranstvo može biti skup poduhvat, a troškovi života u pojedinim gradovima često su zapanjujuće visoki. Nameće se pitanje, na koje destinacije je najjeftinije preseliti se ukoliko želite da postanete "digitalni nomad".

Organizacija "CIA Landlords" analizirala je cene zakupa jednosobnih stanova u 37 zemalja da bi zaključila gde je najskuplje, a gde najjeftinije živeti kao digitalni nomad.

Otkrili su da je London najskuplji grad za iznajmljivanje jednosobnog stana po prosečnoj ceni od 12.800 evra na šest meseci. S druge strane, u najjeftinijem gradu, Ankari, seštomesečni zakup jednosobnog stana u proseku košta 1.500 evra.

Na listi deset najjeftinijih glavnih gradova za iznajmljivanje stanova, turska prestonica je završila na prvom mestu. 

Na desetom mestu je San Hoze, glavni grad Kostarike, zemlje koja je nedavno priznala "vize za digitalne nomade". Šest meseci rente za jednosoban san košta u proseku 4.094 evra.

Potom slede Ljubljana (4.007 evra), Talin (3.642 evra), Bratislava (3.847 evra) i Atina (2.959 evra).

Na petom mestu je prestonica Letonije, Riga, gde renta stana za šest meseci u proseku iznosi 2.653 evra. Malo je jeftinija Budimpešta sa prosečnim cenama od 2.647 evra za šest meseci.

Na trećem i drugom mestu su se našle dve južnoameričke desitnacije – Santiago (2.580 evra) i Bogota (2.087 evra).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja