Novosti

Neiskorišćen potencijal banja: Srbija privlačna destinacija za "srebrne nomade", ali potrebna je bolja promocija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/11/2022

-

11:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nomadi današnjice uglavnom su digitalni – ali od sada postoje i ''srebrni'', kojima je moto "Nikada nije kasno za putovanje". Silver nomadi su ''seniori'' koji u doba penzije odlučuju da provode vreme van zemlje u kojoj žive. Razlozi se protežu od potrage za jeftinijim životom, do istraživanja novih destinacija. Mada uslovi nisu na strani naših penzionera, njihove želje za boravak van Srbije i te kako postoje.

Kako su stariji građani Beograda otkrili za Euronews Srbija, privlačne destinacije su Švajcarska, Austrija, Nemačka i Španija. Navode da žude za obilaskom užurbanih šetačkih ulica evropskih metropola, muzeja i uživanjem u ugostiteljskim objektima.

U zimsko doba koje nam predstoji, srebrni nomadi uglavnom tragaju za toplijim krajevima. Za penzionere iz Velike Britanije, prema jednom istraživanju, najidealnija mesta za život su, Irska, Španija i Hrvatska. 

Evropljani na Jadran, a Dalmatinci u Srbiju

Dok Evropljani dolaze na Jadran, pojedini Dalmatinci dolaze u našu zemlju. Penzioneri iz Skradina rekli su za Euronews Srbija da su se prvo uputili u Vrnjačku banju, zatim produžili Banju Koviljaču, a završili su u Beogradu.

"Ne promovišemo ih toliko koliko su vredne", govori o srpskim banjama Đuro Skočić, turista iz Hrvatske. On dodaje da, iako niče sve više hotela, banjska mesta i dalje nisu toliko uređena kao u Mađarskoj i drugim evropsmim državama. Ipak, Skočić smatra da Srbija ima potencijal da "živi od banja".

Sokobanja je zabeležila najduži prosek boravka stranih turista, uglavnom iz Nemačke, Austrije, Poljske, ali i Bugarske. Pored lekovitog dejstva, u ponudi je čitav turistički kompleks.

"Obilazak okoline Sokobanje, boravak na planini Ozren i Rtanj, kupanje u turskom amamu koji je jedinstven proizvod ne samo u regionu već u Evropi jer je star pet vekova i još uvek je u funkciji, ali je to i dalje nizak broj turista", ističe Ljubimno Milenković, direktor Turističke organizacije Sokobanja.

Postoji realna osnova da se u narednom periodu promoviše turizam za strane penzionre, smatra profesor Miroslav Knežević. Kaže da je Banja Koviljača pravi primer jer je sklopila sporazum sa austrijskim penzionim fondom pa im dolazak na rehabilitaciju nije stran.

Ekspert u oblasti turizma, profesor Mirošlav Knežević smatra da čitava prvreda treba bolje da se organizuje da bi se strarijim generacijama promovisale destinacije.

"Treba bolje da se ispromoviše novim kanalima koji su njima dostupni, jer, za razliku od mlađih, starije generacije ne koriste internet ne koriste u toj meri ili mu ne veruju previše, ali zato i te kako veruju preporukama prijatelja", ističe Kneževič.

Kako dodaje, srebrni nomadima je na prvom mestu važan odnos cene i kvaliteta smeštaja, na drugom zdravstvena zaštita i nega, a na trećem je kvalitet dodatnih sadržaja koji se mogu koristiti tokom njihovog boravka. Za sve to imamo potencijal, ali nedovoljno iskorišćen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja