Novosti

Amsterdam će zabraniti turističke autobuse zbog problema koje stvaraju meštanima

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2023

-

12:17

Amsterdam će zabraniti turističke autobuse zbog problema koje stvaraju meštanima
Amsterdam će zabraniti turističke autobuse zbog problema koje stvaraju meštanima - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turistički autobusi koji teže više od sedam tona od sledeće godine neće smeti da uđu u centar Amsterdama, kako bi se smanjila saobraćajna gužva i zagađenje.

"Autobusi su korisni za prevoz đaka ili starijih do kulturnih mesta u gradu, ali 300 do 450 turističkih autobusa dnevno je previše za centar, gde je malo prostora", rekla je odbornica za saobraćaj i transport u Amsterdamu Melani van der Horst.

Objasnila je da će turistički autobusi od 1. januara iduće godine moći da se parkiraju na obodu grada, odakle turisti mogu da nastave putovanje javnim prevozom, prenosi portal NL Tajms.

Da ne bi samo premeštali ove probleme u druge delove grada, Amsterdam radi na dodatnim mestima za preuzimanje i odlazak turista i poboljšava postojeće, saopšteno je iz gradske uprave.

Biće nekih izuzetaka od zabrane, grad će i dalje dozvoliti autobuse za obilaske mesta gde se nalaze mnoge kulturne institucije, a veliki autobusi koji prevoze školsku decu, starije osobe ili osobe sa invaliditetom do umetničkih, obrazovnih ili kulturnih lokacija takođe mogu da podnesu zahtev za izuzeće.

Veliki turistički autobusi stvaraju probleme meštanima, prave gužvu u uskim ulicama i čine saobraćaj manje bezbednim za bicikliste i pešake. Preteški su za mostove i stvaraju mnogo štetnih gasova dok čekaju putnike sa upaljenim motorima.

Komentari (0)

Putovanja