Novosti

Od 1. novembra promene za sve građane Srbije koji krenu put Hrvatske

Komentari

Autor: Schengenvisainfo.com

04/02/2023

-

11:44

Od 1. novembra promene za sve građane Srbije koji krenu put Hrvatske
Od 1. novembra promene za sve građane Srbije koji krenu put Hrvatske - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Građani Srbije su do sada bez mnogo prepreka i procedura na granici mogli da putuju u susednu Hrvatsku. Međutim, kako je Hrvatska postala članica EU 2013. godine, a od 1. januara 2023. punopravna članica Šengenskog prostora, od novembra ove godine dolazi do određenih promena.

Naime, od 1. novembra 2023. godine stupa na snagu sistem ETIAS - što je skraćenica za Evropski sistem informacija o putovanju i autorizaciji, i obuhvataće kako Hrvatsku, tako i ostalih 26 članica Šengena, prenosi ShengenVisaInfo.

ETIAS je sistem na kojem EU radi od 2016. godine, a trebalo je da počne sa radom 2021, ali je zbog tehničkih problema više puta odlagan. Trenutni datum za njegovo lansiranje je novembar 2023. godine.

Razlog za stvaranje takve šeme je taj što EU želi da poboljša bezbednost u Bloku tako što će znati ko dolazi čak i pre nego što putnici krenu na put.

Građani Srbije i BiH moraće da se prijave putem interneta za ETIAS, tako što će otći na web stranicu ETIAS, koja još nije kreirana, i popuniti obrazac za prijavu. U obrascu će se nalaziti jednostavna pitanja kao što su ime i prezime putnika, datum i mesto rođenja, podaci o pasošu i neka pozadinska bezbednosna pitanja. Putnici će takođe morati da unesu svoju fotografiju u sistem i skeniraju pasoš.

Kada zahtev bude odobren, ETIAS će važiti tri godine ili dok ne istekne pasoš.

Oko 1,4 milijarde ljudi iz 60 različitih zemalja sveta moraće da podnesu zahtev za ETIAS pre putovanja u zemlje članice EU, počev od 1. novembra 2023. Putnici iz drugih zemalja Zapadnog Balkana koje imaju sporazum o bezviznom režimu sa EU takođe će morati da imaju ETIAS - Albanija, Crna Gora i Severna Makedonija.

Komentari (0)

Putovanja