Novosti

Pobeda ekologa: Albanija proglasila poslednju evropsku "divlju reku" Vjosu za nacionalni park

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2023

-

17:47

Pobeda ekologa: Albanija proglasila poslednju evropsku "divlju reku" Vjosu za nacionalni park
Reka Vjosa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Albanije proglasila je reku Vjosu u južnom delu zemlje za nacionalni park, čime je zvanično proglašena pobeda ekologa koji se godinama bore protiv planova za izgradnju hidroelektrana duž plovnog puta.

Ekolozi i naučnici su Vjosu nazvali poslednjom divljom rekom u Evropi, jer teče neprekidno u celoj dužini od 270 kilometara od Grčke preko južne Albanije do Jadranskog mora, bez ikakvih brana ili elektrana, preneo je Rojters.

Navodi se da je reka dom za oko 1.000 vrsta, uključujući i one kritično ugrožene, kao što su evropska jegulja i neke endemske biljne vrste.

Proglašavanje Vjose i njenih pritoka nacionalnim parkom sprečiće gradnju, a albanski premijer Edi Rama rekao je da će početni budžet od 80 miliona dolara biti za izgradnju novih fabrika, kako bi se sprečilo da otpadne vode dospeju u reku.

"Danas zauvek štitimo poslednju divlju reku Evrope", rekao je Rama tokom ceremonije potpisivanja odluke u južnom gradu Tepelena, oko 215 kilometara od glavnog grada Tirane.

Ističe se da će to biti džinovski park, jer će imati 12.700 hektara zemlje i da se proteže kroz celu zemlju. Albanija proizvodi gotovo svu svoju električnu energiju iz hidroenergije i planirala je da izgradi 30 hidroelektrana duž reke kako bi zadovoljila sve veću potražnju za električnom energijom.

"Ovo je istorijski trenutak za Vjosu, koja će konačno zauvek teći slobodno", saopštila je EkoAlbanija, vodeća nevladina organizacija nakon ishoda desetogodišnje borbe za spas reke na svojoj Fejsbuk stranici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja