Novosti

U Austriju od sutra bez karantina – koji su uslovi i koje vakcine se priznaju

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

09:30

U Austriju od sutra bez karantina – koji su uslovi i koje vakcine se priznaju
U Austriju od sutra bez karantina – koji su uslovi i koje vakcine se priznaju - Copyright EPA/ FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Austrija od sutra ublažava mere za ulazak u zemlju i ukida obavezan karantin za sve susedne zemlje.

U karantin, prema novoj uredbi, neće morati osobe koje imaju sertifikat o vakcinaciji, negativnom testu ili potvrdu o izlečenju od korone.

"U svim državama se smanjuje broj infekcije, zbog toga možemo paralelno popuštanjem epidemioloških mera u zemlji, primeniti i olakšice prilikom ulaska u Austriju", istakao je ministar zdravlja Austrije Volfgang Mikštajn.

On je u saopštenju za javnost ukazao da će austrijske vlasti prihvatati vakcinaciju svim vakcinama koje su priznate, odnosno koje imaju odobrenje Evropske agencije za lekove ili su uspešno prošle odgovarajući proces Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tako neće biti prihvaćena vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik V, ali će se prihvatati kineska vakcina Sinofarm koja je dobila odobrenje SZO.

Prema novoj uredbi, ulazak iz zemalja sa visokom incidencijom i dalje je povezan sa obaveznim karantinom, a za države u kojima se širi novi soj važe još stroža pravila.

Ukoliko putnik iz tih zemalja nema sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanoj koroni ili negativan test, moraće u roku od 24 sata u Austriji da se testira na koronavirus.

Ulazak u Austriju iz država sa novim sojem je moguć samo ograničeno.

Komentari (0)

Putovanja