Novosti

Više nema ograničenja za putovanja, ali šta morate znati ako se zarazite u Italiji, Grčkoj ili Nemačkoj

Komentari

Autor: Euronews

25/03/2023

-

10:55

Više nema ograničenja za putovanja, ali šta morate znati ako se zarazite u Italiji, Grčkoj ili Nemačkoj
Više nema ograničenja za putovanja, ali šta morate znati ako se zarazite u Italiji, Grčkoj ili Nemačkoj - Copyright pixabay, ilustracija

veličina teksta

Aa Aa

Vreme u kojem smo živeli u strahu da li će PCR tekst na kovid 19 biti negativan samo 24 sata pre putovanja je, srećom, iza nas. Ali, zabrinutost da ćemo se zaraziti virusom na putu i dalje je prisutna.

Sada više ne postoje kovid ograničenja za putovanja ni u jednoj zemlji Evrope, ali pravila o tome šta treba da radite ako dobijete kovid dok ste u inostranstvu se i dalje veoma razlikuju.

U nastavku teksta pročitajte sve što treba da znate ako "zakačite" koronu dok ste u Evropi, uključujući i to gde možete kupiti test i koliko dugo morate provesti u samoizolaciji.

Francuska: Perite ruke i živite normalno

Unsplash

 

U Francuskoj više nema ograničenja putovanja kada je u pitanju kovid. To znači da putnici koji dolaze u zemlju - kopnenim ili vazdušnim putem, ne moraju da prezentuju kovid sertifikat, ili popunjavaju bilo koji dokument koji svedoči da nemaju virus ili se moraju testirati.

Francusko ministarstvo zdravlja takođe je ukinulo obavezu nošenja maski za lice. Nošenje maski više nije potrebno u javnim prostorima ili prevoznim sredstvima, kao što su vozovi, autobusi, brodovi i avioni.

Ako ste pozitivni na virus korona dok ste u Francuskoj, više ne morate u izolaciju. Međutim, ljudima se i dalje preporučuje da održavaju dobru higijenu i izbegavaju ranjive kategorije ljudi dok su zaraženi.

U Francuskoj, kovid testovi su dostupni u većini apoteka i u centrima za testiranje.

Nemačka: Pravila se razlikuju po regionima

Unsplash

 

Trenutno nema organičenja ulaska za one koji žele da posete Nemačku. Putnici ne moraju da pokazuju dokaz o vakcinaciji ili negativan test.

FFP2 maske za lice trenutno su obavezne samo u bolnicama i medicinskim centrima, ali ne i u javnom prevozu.

Međutim, ako se zarazite, pravila se razlikuju u Nemačkoj u zavisnosti od regiona. Negde je izolacija u slučaju zaraze koronom na nivou preporuke, dok je u drugim regionima to obavezno.

Brzi testovi mogu se kupiti u supermarketima i apotekama, a sertifikovani testovi su dostupni u centrima za testiranje.

Grčka: Besplatni testovi na kovid

Unsplash

 

Grčka je ukinula sva ograničenja kovida 19 za ulazak u zemlju.

Maske više nisu potrebne napolju ili u restoranima, ali su i dalje obavezne u zdravstvenim ustanovama - uključujući i bolnice, ustanove za brigu o starima i apoteke, i u gradskom javnom prevozu, taksijima i zatvorenim prostorima na brodovima.

Iako izolacija više nije obavezna, putnicima se i dalje savetuje da se samoizoluju pet dana ako se zaraze kovidom 19 u Grčkoj. Ako morate da koristite javni prevoz dok ste zaraženi, morate nositi FFP2 masku.

Grčke apoteke daju besplatne testove na kovid - ali imate pravo na samo jedan besplatan komplet nedeljno.

Italija: Obavezna izolacija pet dana

EPA/ALESSANDRO DI MEO

 

U Italiji su ukinuta ograničenja protiv kovida i više nije potreban nikakav dokaz o vakcinaciji, negativan rezultat testa ili sertifikat o oporavku da bi putnici ušli u zemlju, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

FFP2 maske za lice više nisu obavezne u javnom prevozu, kao što su avioni, vozovi ili autobusi, ali su i dalje obavezne prilikom posete bolnicama i staračkim domovima.

Italija pak, ima neka od najstrožih karantinskih pravila u Evropi.

Ako ste pozitivni, pa čak i bez simptoma, morate se samoizolovati pet dana. Izolaciju možete napustiti pre petog dana, ali samo ako je antigenski test urađen u zdravstvenoj ustanovi ili apoteci negativan.

Portugal: Maske na nivou preporuka

Pixabay

 

Putnici koji stižu u Portugal iz inostranstva više ne moraju da pokazuju dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid da bi ušli u zemlju.

Nošenje maske je obavezno samo u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, dok je preporučljivo, ali nije obavezno kod svih starijih od 10 godna u zatvorenim prostorima i na velikim skupovima, u javnom prevozu, taksi vozilima i apotekama.

Kovid testovi mogu se kupiti u supermarketima u Portugalu, a ako ste pozitivni ne morate ići u samoizolaciju.

Španija: Testovi u apotekama besplatni

Tanjug AP/Emilio Morenatti

 

Više ne postoje nikakva ograničenjua ulaska za one koji žele da posete Španiju. Putnici iz EU i izvan EU ne moraju da pokazuju dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid.

Ako razvijete simptome ili imate pozitivan test na kovid, preporučuje se izbegavanje gužve i velikih događaja tokom deset dana, smanjivanje društvene interakcije i nošenje maske. Ne postoje obavezni uslovi za samoizolaciju, ali bi trebalo da obavestite sve one sa kojima ste bili u kontaktu.

Inače, u Španiji su brzi testovi bočnog protoka, poznati kao "pruevas de antigenos" dostupni u apotekama besplatno.

Velika Britanija: Testovi i u supermarketima

Unsplash

 

Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju nisu obavezni da se testiraju na koronavirus ili pokazuju dokaz o vakcinaciji, osim onih koji putuju iz kontinentalne Kine.

Velika Britanija je ukinula skoro sva kovid ograničenja. Posetioci koji imaju simptome ili su oboleli od kovida nisu obavezni da se samoizoluju, ali im se preporučuje da to učine.

Testovi na kovid više nisu besplatni u Velikoj Britaniji, osim za štićenike domova za negu ili zdravstvene radnike. Međutim, mogu se kupiti u apotekama i velikim supermarketima.

 

Komentari (0)

Putovanja