Novosti

Ostrvo koje se vekovima skrivalo od turista ulazi u novu eru: Nalazi se u srcu Halkidikija, a Grci ga porede sa Karibima

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

08/04/2023

-

18:18

Ostrvo koje se vekovima skrivalo od turista ulazi u novu eru: Nalazi se u srcu Halkidikija, a Grci ga porede sa Karibima
Ostrvo koje se vekovima skrivalo od turista ulazi u novu eru: Nalazi se u srcu Halkidikija, a Grci ga porede sa Karibima - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Skriveno rajsko ostrvo Halkidikija, Diaporos ulazi u novu eru otkako je preduzetnik i počasni predsednik Sani/Ikos grupe, Stavros Andreadis najavio ambicioznu investiciju za "blagi" razvoj turizma.

Konkretno, on je stekao površinu od 100 hektara na ostrvu Diaporos, koje se nalazi naspram mestašceta Vurvuru na Sitoniji.

Diaporos je inače najveće od devet ostrva u zalivu Vurvuru i jedino naseljeno, sa oko 30 vila, ali bez vodovodne ili električne mreže, koju se Andreadis obavezao da će preuzeti na sebe.

Najavljeno je da će investiranje u Diaporos biti visokog standarda, ali uz blago narušavanje prirodnog okruženja kako bi se sačuvao karakter ostrva, daleko od obima turista koji svakog leta "preplavljuju" Halkidiki, piše "TyposThes".

Karipsko ostrvce u srcu Halkidikija

Ostrvo Diaporos na Halkidikiju je egzotični raj sa kristalno čistom toplom vodom i bez vetrova tokom cele godine. Savršeno je mesto za višečasnovno plivanje, pa čak i istraživanje morskog dna, odnosno snorkling. Greben koj okružuje ostrvo sa intenzivnim podvodnim životom nudi jedinstvene prizore.

Ostrvo je dugačko 700 metara, a mnogi ga upoređuju sa nekim karipskim ostrvom. Logično, jer ne nailazite često na tako bistru tirkiznu boju mora. Međutim, jedinstvenost Diaporosa leži u onome što ne možete pronaći čak ni na karipskom ostrvu - u borovima koji pokrivaju celo ostrvo, a mnogi od njih rastu tako blizu plaža da se iz daljine čini kao da izranjaju iz mora.

Pixabay

 

Iako je tokom vekova ostalo nenaseljeno, Diaporos je postao utočište za bogataše koji su ovde gradili letnje vikendice pedesetih godina prošlog veka. Sada pak, i turisti mogu slobodno pristupiti njegovim rajskim plažama.

Idealna je destinacija ne samo za one koji žele da se opuste na jednoj od ostrvskih plaža belo-ružičastog peska, već i za one koji vole toplo more, čak i u kasnim jesenjim mesecima.

Pixabay

 

Duga plaža mesta Vurvuru, koje se nalazi prekoputa, stvara prirodni zaliv za ostrvo što rezultira time da nije pod uticajem vetrova. Upravo je to glavni razlog zašto voda ostaje topla i mirna tokom cele godine.

Do ostrva moguće samo čamcem

Iako na hiljade turista posećuje Diaporos tokom letnjih meseci, jedini način da se do njega dođe jeste čamcem.

Ali, kako ne postoji redovna linija koja bi vas prevezla do ostrva, morate se uzdati u pregovaranje sa ribarima Vurvurua da vas prevezu ili pak, platite taksi čamac.

Pixabay

 

Ipak, savetuje se da sami iznajmite brodić. Ako ga delite sa 4-5 prijatelja koštaće vas oko 50 evra. Takvi čamci su obično opremljeni frižiderima, a kako na ostrvu nema restorana ili prodavnica, bilo bi dobro da se opremite sopstvenim zalihama.

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srdjan

11.04.2023 19:05

Bio nekoliko puta iznajmljenim čamcem, zaista je predivno. Postoje i dalje bogataške vile sa ozbiljnim obezbeđenjem koje ne daje turistima da priđu. Plaže su različitog tipa, a od "tirkiznih" izdvaja se Myrsini plaža, predivna je.

Putovanja