Sezona

Najbolje čuvane plaže Halkidikija nalaze se "u ćošku" koji srpski turisti nesvesno ignorišu

Komentari

Autor: Tara Tomović

25/03/2023

-

08:11

Najbolje čuvane plaže Halkidikija nalaze se "u ćošku" koji srpski turisti nesvesno ignorišu
Najbolje čuvane plaže Halkidikija nalaze se "u ćošku" koji srpski turisti nesvesno ignorišu - Copyright Screenshot/©Wind-up; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Selo Olimpijada na severoistoku Halkidikija je mesto u čijem se okruženju nalaze neke od najlepših plaža u Grčkoj. Srpski turisti ga pak, zaobilaze ponajviše zbog toga što je malo poznato i nije na ruti popularnih letovališta koje obično posećuju.

Premda je savršen izbor za mirno letovanje, na samo 700 metara dalje nalazi se arheološko nalazište antičkog grada Stagira, odnosno Aristotelov rodni grad.

Selo Olimpijada su inače 1923. osnovale maloazijske izbeglice, a ime duguje Olimpijadi, majci Aleksandra Velikog koja je bila prognana upravo u Stagiru.

Mesto za miran odmor sa jednom od najboljih taverni u Grčkoj

Olimpijada je malo mesto ušuškano među brdima, okruženo zelenilom. Budući da nije narušeno masovnim turizmom, ne obiluje velikim brojem smeštajnih kapaciteta, pa valja dva-tri meseca unapred rezervisati svoje letovanje. Noćenje u Olimpijadi u piku sezone u proseku iznosi 90 evra za dve osobe.

Ipak, to što je malo mesto ne znači da nema dovoljno sadržaja. Naselje broji nekoliko prodavnica, ali više taverni, fast fudova, benzinsku pumpu, poslastičnicu i pekare. Oni koji bi pak, u povoljniju nabaku, moraće put obližnjeg Stavrosa (13 kilometara) ili Asprovalte (10 kilometara).

Unsplash

Olimpijada

Kao i svako grčko turističko mesto, Olimpijadu karakteriše šetalište uz more, gde se nalazi najveći broj restorana i kafića. Predivna peščana plaža nalazi se i u samom letovalištu, a lepo je znati da veći deo nije prekriven ležaljkama i suncobranima.

Unsplash

Plažica u blizini Olimpijade

Takođe, upravo se u Olimpijadi nalazi jedna od najčuvenijih taverni u zemlji - Kaptan Manolis, koja je poznata po svežoj ribi i specijalitetima od morskih plodova, a u koju dolaze iz svih delova Grčke.

Najlepše plaže u blizini

Ono što ovo mirno primorsko seoce odlikuje jesu predivne skrivene plaže tirkiznih voda zbog kojih je i nastala čuvena grčka izjava "Ništa kao Halkidiki" (Σαν την Χαλκιδική δεν έχει).

Najbliža plaža koja okuplja najviše ljudi je Proti Amudja. Plaža obiluje barovima i ležaljkama, ali na taj način da njena prirodna lepota nije narušena. Štaviše, sa plaže se pruža pogled na zidove Stagire, a možete uživati i u prirodnom hladu koji prave borovi.

Screenshot/©Wind-up

Proti Amudja

Plaža Vinija je slična i nalazi se na samo dva i po kilometra od sela. U pitanju je mala plaža od nekoliko zaliva zlatnog peska i kristalno čiste vode. Na plaži se nalazi restoran, kao i ležaljke i suncobrani.

Plaža Kefaljas poznata je po tirkiznoj boji mora i stenama koje je okružuju, a nalazi se odmah ispod antičkog grada Stagira, na južnoj strani malog poluostrva. Do plaže se lako stiže putem od plaže Proti Amudja, a ne treba se iznenaditi i ako vidite nekog nudistu, budući da je ranije bila namenjena upravo ovom tipu turista.

Screenshot/©Wind-up

Kefaljas

Međutim, najveća plaža u ovoj oblasti je Zepko. Na njenom kraju nalazi se živopisan kamp Stratoniki, gde borave turisti koji se odluče da svoje letovanje provedu u prirodi. Čim prođete kamp počinje zemljani put do najbolje čuvanih tajni poluostrva - plaža Vasilici, Diaborboro i Marmari, koje meštani sve zajedno zovu Zepkia.  Udaljene su šest kilometara od Olimpijade.

Screenshot/©Wind-up

Zepko

I plaža Gurguru je jedna od najlepših u čitavoj zemlji, a ljubitelje mirnog odmora oduševiće činjenica da se upravo na njoj nalazi i jedan jedini hotel koji poseduje i bar na plaži. Idealna je za decu, ponajviše zbog šume borova koja joj "čuva leđa" i pravi prirodan hlad. Osim toga, na severnoj strani plaže nalazi se rekreaciona zona za decu sa posebnim potrebama.

Komentari (0)

Putovanja