Novosti

Izabrano pet najboljih grčkih ostrva za odmor: Pobedili favoriti srpskih turista, Mikonos na dnu liste

Komentari

Autor: Guardian

12/03/2023

-

11:32

Izabrano pet najboljih grčkih ostrva za odmor: Pobedili favoriti srpskih turista, Mikonos na dnu liste
Izabrano pet najboljih grčkih ostrva za odmor: Pobedili favoriti srpskih turista, Mikonos na dnu liste - Copyright Euronews/Tara Tomović; Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kefalonija, najveće od jonskih ostrva, sa svojim planinama smaragdne boje, osamljenim uvalama i podzemnim jezerima, proglašena je najboljim grčkim ostrvom od strane magazina "Which?".

Obilne peščane plaže, savršen pejzaž i nedostatak gužve glavni su faktori zbog kojih je ostrvo, na zapadnoj obali Grčke, najpopularnije kod turista koji su učestvovali u anketi. "Which?" je zamolio više od hiljadu posetilaca da ocene 10 glavnih grčkih ostrva na osnovu faktora kao što su plaže, atrakcije, pejzaž i cene.

Kefalonija, mesto na kojem se odvijala radnja romana Luja de Bernijera "Mandolina kapetana Kornelija" i glavna lokacija istoimenog filma iz 2001. sa Nikolasom Kejdžom i Penelopom Kruz, bilo je jedino ostrvo koje je dobilo pet zvezdica u kategoriji "mir i tišina", sa ukupnih 85 odsto.

pixabay

Kefalonija

Posetioci su bili posebno oduševljeni pejzažom ostrva, opisujući ga "zapanjujućim", a jedan od njih posebno je pohvalio "prelepu i osamljenu" plažu u Erisosu, u blizini Fiskarda, do koje se stiže peške kroz šumu.

"Ako planirate beg na grčko ostrvo, bićete razmaženi kada je izbor u pitanju. Iako sva ostrva obiluju suncem, morem i peskom, svako ostrvo ima svoj poseban karakter i skrivene dragulje koje treba otkriti. Ove godine, sva najbolje ocenjena ostrva pružila su priliku za beg od gužve - Kefalonija, Skijatos i Lefkada su se odvojili od 'čopora' visokim ocenama za mir i tišinu", rekla je urednica časopisa "Which?" Džo Rouds i nastavila:

"Mikonos koji je poznat po žurkama u međuvremenu je završio na dnu naše liste, a posetioci su ga označili prenaseljenim i preskupim. Ipak, za koju god destinaciju da se odlučite, bilo da se radi o istraživanju mirne jugozapadne obale Krita ili brdskih sela Kosa, biće vam potreban automobil", dodala je.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Mikonos

Kefalonija je inače "ukrala" prvo mesto prošlogodišnjoj pobednici Lefkadi, koja je ove godine zauzela drugo mesto, zahvaljujući svom bujnom pejzažu, netaknutim plažama i krševitoj obali.

"Iznajmite brodić i provedite dan ploveći oko ostrva, zaustavljajući se u ljupkim malim selima i tavernama na obali mora. To je najbolji način da istražite Lefkadu", kaže jedan od učesnika ankete.

Drugi je ostrvo opisao kao "idealno za jedrenje na dasci, planinski biciklizam i šetnju" i " u velikoj meri netaknuto masovnim turizmom".

Unsplash

Lefkada

Izjednačen u borbi za drugo mesto, sa 84 odsto jeste Skijatos. Lefkada je imala nešto veći rezultat kada su hrana i piće u pitanju, ali je Skijatos to nadoknadio sa svojih 70 prelepih plaža. Štaviše, čak 70 odsto posetilaca kaže da bi se vratilo na Skijatos nakon prve posete.

Opisali su ga kao "jedinstveno šarmantno mesto", koje obliuje gostoprimstvom i dobrim balansom između energičnog noćnog života i spokojnih morskih pejzaža.

Euronews Srbija/Tara Tomović

Skijatos, plaža Lalarija

Takođe je istaknut kao savršena baza za istraživanje drugih ostrva, kao što su Skopelos i Alonisos. Tu su i izleti brodom od grada Skijatosa do čuvene plaže Lalarija sa svojim stenovitim lukom - prema lokalnoj legendi, oni koji proplivaju kroz luk ostaće večno mladi.

Euronews/Tara Tomović

Krit

Četvrto mesto pripalo je Kritu. Uprkos tome što svake godine privuče više od pet miliona turista, istraživanje je pokazalo da najveće grčko ostrvo i dalje ima dovoljno prostora. Jedan posetilac je rekao da Frangokastelo na južnoj obali nudi kilometre praznih plaža, čak i u sezoni. Međutim, većina turista na ostrvu dži se severne obale, ostavljajući unutrašnje maslinjake, vinograde, planine i doline relativno mirnim.

profimedia

Krf

Peto mesto, sa ocenom 82 odsto, pripalo je Krfu, sa preporukom da se potraže "netaknute uvale" sa čistom, toplom i plitkom vodom.

Komentari (0)

Putovanja