Novosti

Grčka plaža osvojila nagradu za najbolju filmsku lokaciju, a nalazi se na ostrvu koje srpski turisti obožavaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

17/04/2023

-

20:12

Grčka plaža osvojila nagradu za najbolju filmsku lokaciju, a nalazi se na ostrvu koje srpski turisti obožavaju
Grčka plaža osvojila nagradu za najbolju filmsku lokaciju, a nalazi se na ostrvu koje srpski turisti obožavaju - Copyright Printscreen YouTube/Un Calator

veličina teksta

Aa Aa

Nagradu Mreže evropskih filmskih komicija (EUFCN) za najbolju filmsku lokaciju u 2022. godini dobila je plaža Hilijadu na Eviji, gde se tokom pandemije virusa korona snimao višestruko nagrađivani film "Trougao tuge", Šveđanina Rubena Estlunda.

Hilijadu je jedna od najpoznatijih plaža Evije. Podeljena je na dva dela - uređenu plažu sa menzama i nudističku plažu koja se nalazi na severnom delu plaže. Dve plaže su odvojene velikom stenom.

Nudistička plaža je prilično popularna jer je destinacija ne samo za Grke, već i mnoge strance, pa je vikendom obično gužva.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EUFCN (@eufcn)

Ova plaža je u prošlosti bila čak i uporište pirata, pa danas nekoliko meštana tvrdi da su njihovi preci upravo bili pirati.

Ime Hilijadu duguje istoimenoj crkvi koja se nalazi u blizini plaže. U pitanju je vizantijska crkva, a prema jednoj verziji crkva Gospa od Hilijadu je bila hiljadita koju je podigla carica Teodora.

Kako do plaže?

Hilijadu se nalazi u centralnoj Eviji, na strani koja gleda na Egejsko more. Severno je orijentisana, pa je često izložena jakim vetrovima, a nalazi se samo na sat i po od glavnog grada Halkide. Tokom zime talasi znaju da poplave plažu i čak dopru do zemljanog puta kojim se ide do plaže, ali i nekoliko kuća obliženjeg naselja.

Printscreen YouTube/Un Calator

 

Hilijadu je inače prostrana plaža na kojoj dominira pesak pomešan sa šljunkom svih veličina i povezana je sa podnožjem planine Dirfi.

Velike stene doslovno su razbacane po plaži, ali i moru, pa tako dele obalu na manje uvalice.

Printscreen YouTube/Un Calator

 

Plažu ujedno odlikuje i bujna vegetacija platana, kestena i paprati. More je u početku plitko, ali se naglo produbljuje, pa treba biti oprezan.

Inače, iako je zabranjeno, plaža Hilijadu je magnet za one koji vole besplatno kampovanje. Zato se dužinom cele plaže nalaze otvoreni tuševi koje kamperi koriste.

profimedia

 

Verovali ili ne, ova plaža smatra se gotovo svetom, pa tako postoji i udruženje koje broji hiljadu članova i svakodnevno se bori da zaštiti ovu plažu od negativnih uticaja okoline.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja