Novosti

Čuvena plaža po kojoj prepoznaju Grčku u svetu biće zatvorena za posetioce ovog leta

Komentari

Autor: TV Mega

19/03/2023

-

15:25

Čuvena plaža po kojoj prepoznaju Grčku u svetu biće zatvorena za posetioce ovog leta
Čuvena plaža po kojoj prepoznaju Grčku u svetu biće zatvorena za posetioce ovog leta - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najlepših plaža na svetu, Navajo na grčkom ostrvu Zakintos zbog rizika od klizišta i ove godine biće zatvorena za posetioce, najavili su grčki zvaničnici. Turisti će pak, moći da je vide, odnosno da pogledaju olupinu broda i uživaju u kupanju, ali samo sa bezbedne razdaljine sa mora.

Grčki profesor seizmologije Eftimios Lekas rekao je za TV Mega da čak i nakon obilnijih padavina ili zemljotresa jačine 3,5 stepeni Rihtera, postoji mogućnost odrona na plaži, zbog čega je njegov tim, u saradnji sa resornim ministarstvima i nadležnim službama predložio zatvaranje plaže i tokom ove letnje sezone.

U svojstvu predsednika Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), Lekas je bio jedan od onih koji su predložili zatvaranje plaže Navajo na Zakintosu iz bezbednosnih razloga.

Tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), na čijem je čelu prof. Lekas, otkrio je veliki rizik od klizišta zbog erozije u stenovitim delovima plaže.

"Navajo je jedna od najpoznatijih plaža na svetu. U pitanju je plaža na kojoj se okupljaju turisti, ali i plaža koja je, zbog svoje prirodne lepote ujedno i opasna. Jedno s drugim je uvek međusobno povezano: tamo gde ima lepote, ima i opasnosti", rekao je on za TV Mega.

unsplash

 

Kako kaže, reč je o plaži veoma strmog nagiba, oko 110 metara, zbog čega se s padine, s vremena na vreme, odvajaju kamenite mase.

"Drugim rečima, imamo klizišta koja su često izazivala nesreće, a posebno onu 2018. godine kada je dosta ljudi povređeno. I prošle godine smo, naravno, imali priliku da vidimo veliko klizište", rekao je on.

Podseća se da je 13. septembra 2018. godine u odronu na plaži Navajo povređeno sedam osoba, od čega su tri prebačene u lokalnu bolnicu.

Odvajanje stena odvijalo se u tri etape. Najpre se začula buka i otpao je mali komad stene što je, srećom, poslužilo kao upozorenje da se određeni broj posetilaca udalji od stena. Potom je pao veći deo stene i usledilo je veliko klizište. Čamci su se prevrtali zbog vrloga koji se stvorio, a u tom trenutku na plaži je bilo na stotine turista sa malom decom.

Međutim, Lekas kaže da je važno naglasiti da će se turisti i dalje kupati i slikati, samo uz razliku što više neće moći da kroče na samu plažu. Dakle, diviće joj se izdaleka.

Unsplash

 

U razgovoru za TV Mega istakao je da poslednja istraživanja pokazuju gore stanje nego 2018. i 2019. godine tj. veće zapremine klizišta, jaku seizmičku aktivnost i jake vremenske pojave koje mogu ubrzati klizišta.

"Kopnenu zonu ćemo moći da koristimo samo u hitnim slučajevima, a turisti će to područje moći da obilaze samo sa mora, kako bi se kupali, fotografisali, ali će prilaz kopnenom delu biti onemogućen", naglasio je.

Na osnovu nalaza istraživanja njegovog tima, održan je sastanak između Ministarstva za klimatske krize i civilnu zaštitu, Ministarstva za ostrvsku politiku, Ministarstva turizma, Grčke policije, Obalske straže, Regiona Jonskih ostrva, a sve u koordinaciji sa Predsedništvom Vlade, kako bi se sprovela zabrana pristupa plaži Navajo i tokom ovogodišnje turističke sezone.

Takođe je saopšteno da će se ponovne procene raditi dva puta godišnje.

unsplash

 

Podsećamo da je poslednji put 9. septembra 2022. godine zabranjen pristup plaži iz bezbednosnih razloga.

"Bezbednost stanovnika i posetilaca je iznad svega, a odluka je doneta uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i prof. Lekasa, s obzirom na veliki promet ovog područja tokom turističke sezone", rekao je grčki ministar turizma Vasilis Kikiljas.

 

Komentari (0)

Putovanja