Novosti

Zoran (60) krenuo biciklom od Bora do Lisabona u znak sećanja na preminulu suprugu i ovo je njegova priča

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2023

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od Bora u Srbiji do Lisabona u Portugalu ima oko 3500 kilometara, a šezdesetogodišnji Zoran Stanković odlučio je da ovu kilometražu pređe biciklom. Na ovo putovanje krenuo je u ponedeljak, a u sredu je stigao do Beograda, kada je za Euronews Srbija i ispričao da se na ovaj put odvažio u znak sećanja na njegovu preminulu suprugu. 

"Moja pokojna supruga i ja smo dosta putovali ranije, ona je preminula pre godinu dana, a najlepše dane zajedničkog života smo proveli u Lisabonu, zbog čega sam rešio da u sećanje na nju odem do Lisabona", rekao je za Stanković za Euronews Srbija. 

Stanković dodaje da nije želeo da avionom samo sleti u Lisabon, već da je hteo da se malo pomuči kako bi stigao do željene destinacije. Manjih prepreka je i bilo, pošto je Stankoviću na putu do Beograda dva puta pukla guma, ali za iskusnog biciklistu ovo ne predstavlja veliki problem, jer kako kaže, to "nije ništa neobično".  

Zbog najavljenog lošeg vremena, Stanković će se nekoliko dana odmoriti u Beogradu, kaže da mi se nikuda ne žuri, a svoju putanju nastaviće prvog maja. 

"Niko me ne juri, nigde ne kasnim, idem srednjom Evropom - Hrvatska, Slovenija, Austrija, Švajcarska, Francuska, a onda se od Atlantika spuštam do Lisabona. Vratiću se južnom stranom preko Španije, Italije i Crne Gore", objašnjava Stanković. 

Sa sobom nosi oko 15 kilograma opreme, uključujući šatore i vreću na koje će se oslanjati za prenoćište, osim u slučaju loših vremenskih uslova kada će smeštaj potražiti u hostelu. 

"Mada, imam usput i dosta prijatelja kod kojih ću da spavam, u Zagrebu, Mariboru, Parizu, Bazelu, svuda imam po neke prijatelje koje sam stekao tokom života ili onlajn, pošto sam već dugo na društvenim mrežama, već skoro dve decenije", rekao je Stanković. 

Dodatni motiv da uspe u svom poduhvatu Stankoviću daje finansijska podrška zajednice sa interneta, međutim, dodaje da mu je iskrena nefinansijska podrška podjednako važna. Čitavo putovanje planira da deli na svom blogu, kao i na društvenim mrežama. 

Još jedna ideja vodilja Stankovićevog putovanja je da ljudima iz Srbije iz ugla običnog čoveka približi svakodnevni život u Evropskoj uniji, kroz razgovore sa ljudima koje će sresti usput. U Lisabon planira da stigne za dva meseca.

"Nije to toliko ni bitno, neka bude 15 dana ranije ili kasnije, nije tako strašno, ako negde naiđem na zanimljive ljude ja ću tamo da ostanem tri dana, negde ću samo da projurim, neću da stajem. Ja imam plan samo do Maribora, dalje imam samo rutu kojom ću ići", kaže Stanković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja