Oko sveta

Šest atraktivnih turističkih bisera koji pripadaju EU i na koje su mnogi zaboravili

Komentari

Autor: Euronews

27/05/2021

-

08:42

Šest atraktivnih turističkih bisera koji pripadaju EU i na koje su mnogi zaboravili
Šest atraktivnih turističkih bisera koji pripadaju EU i na koje su mnogi zaboravili - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Milioni ljudi svake godine odmor provodi u Evropskoj uniji, a Pariz, Milano i Barselona su među vodećim turističkim destinacijama širom sveta. Iako je nesumnjivo reč o neverovatnim gradovima, postoje neke jednako atraktivne destinacije koje su daleko od očiju javnosti.

Farska Ostrva

Farska Ostrva predstavljaju jednu od tri konstitutivne teritorije Danskog kraljevstva sa visokim stepenom autonomije. Nalaze se gotovo na jednakoj udaljenosti između Islanda, Norveške i Velike Britanije u severnom Atlantiku. Međutim, turisti iz kontinentalne Evrope često zaborave na njih, iako su blizu kontinenta.

Unsplash

 

Većina posetilaca na ostrva dolazi leti, kada je pejzaž koji oduzima dah najbolji, a dnevnog svetla takođe ima dosta. Kada ste na Farskim ostrvima, uvek imate šta da radite, nikada niste udaljeni više od pet kilometara od okeana ili neke znamenitosti.

Novost na ostrvima je prvi podvodni kružni tok na svetu, deo tunela koji povezuje dva glavna Farska ostrva. Tuneli su postavljeni tako da olakšavaju putovanje sa jednog ostrva na drugo za manje vremena, pružajući turistima više mogućnosti za istraživanje.

Kurasao

Kurasao je najveće ostrvo na Karibima, tik pored obale Venecuele, ali je kao turistička destinacija u senci Aruba.

Zemlja koja je u sastavu Holandije, ima divnu klimu i obilne mogućnosti za istraživanje vode. Ako tražite istinsko karipsko iskustvo, ovo ostrvo bi definitivno trebalo da bude na vašoj listi.

To je i jedno od najsigurnijih ostrva u regionu, dok putovanje tamo ne bi bilo potpuno a da ne probate tamošnji liker, možda najpoznatiji brend ostrva. Ukus ovog pića još je bolji ako ga pijete tamo...

Reunion

Reunion je ostrvo u Indijskom okeanu, istočno od Madagaskara. U pitanju je prekomorska teritorija Francuske, koja ima mnogo toga zajedničkog sa obližnjim Mauricijusom.

Međutim, dok je Mauricijus raj za turiste koje vole sunce, more i pesak, Reunion je više namenjem onima avanturističkog duha. Takođe je manji i tiši, sa manje turista, pa je to odlična opcija za nešto drugačije putovanje.

Unsplash

 

Ako želite da kombinujete opuštajući odmor sa nekim različitim aktivnostima, Reunion bi mogao biti vaš najbolji izbor.

Piton de la Fournes, ogromni vulkan i jedan od najaktivnijih na svetu, posebno je nezaobilazan. Pogled iz daljine ili pešačenje do ruba kratera - izbor je na vama.

Sveti Martin

Ostrvo Sveti Martin, istočno od Portorika na Karibima, podeljeno je na dva dela: severni (60 odsto ostrva) čini francuski prekomorski kolektiv Sent Martin, dok južni (40 odsto) čini Sint Marten, konstitutivna država Kraljevine Holandije. To je najmanje ostrvo na svetu koje je podeljeno između dve države, ali i te kako ima svoju kulturu.

Unsplash

 

Sent-Martin je manje razvijen i opušteniji, dok noćni život Sint Martena posebno privlači turiste da posete ovaj deo ostrva. Međutim, Marigot, glavni grad Sent Martina, odličan je za kupovinu bez carina, sa dosta prodavnica nakita i proizvoda vrhunskih modnih dizajnera.

Na Svetom Martinu ima ukupno 37 plaža, tako da opuštanje neće predstavljati problem. Tu su "lolosi", mali restorani ili štandovi duž obale, koje ne sme propustiti kao uvod u čuvenu kreolsku kuhinju.

Grenland

Za razliku od Farskih ostrva, smatra se delom Severne Amerike. Grenland je samoupravna autonomna teritorija pod suverenitetom Danskog kraljevstva. Ogromna, ali retko naseljena zemlja, mnogi posetioci će se uputiti na Južni Grenland ili Region glavnog grada. Prestonica Nuk je malo mesto sa manje od 17.000 stanovnika, ali i snažnim gradskim ambijentom.

Unsplash

 

Ovde su, naravno, vidljive polarne svetlosti, ali tokom boravka treba obaviti još mnogo toga.
Grad se nalazi u srcu najvećeg fjorda na svetu, Nup Kangerlua, tako da uvek postoje prizori koje treba posetiti. Ne bi trebalo zaobići ni ulicu Imanek u centru grada gde su semšteni sjajni kafići.

Seuta

Seuta je španski grad na severnoafričkoj obali koji se graniči sa Marokom, na manje od 30 km od Gibraltara. Na arapskom jeziku poznata i kao Sebta, ima status "tax free", što znači da možete dobiti povraćaj PDV-a na kupljene proizvode.

Unsplash

 

Više od 80.000 stanovnika govori ne samo španski već i Dariju - marokanski arapski.
Grad je mali, kompaktan, ali sadržajan.


Park Maritimo del Mediteraneo, koji je dizajnirao Cesar Manrikue, neophodan je obići u letnjim mesecima, dok je arhitektura Plaza de Afrika u srcu Ceute nešto takođe morate videti.

Komentari (0)

Putovanja