Oko sveta

Kragujevački alpinista na Uskrs osvojio jedan od najviših vrhova na svetu: Oko 60 odsto nesreća se događa na silasku

Komentari

Autor: FoNet

21/04/2023

-

11:10

Kragujevački alpinista na Uskrs osvojio jedan od najviših vrhova na svetu: Oko 60 odsto nesreća se događa na silasku
Kragujevački alpinista na Uskrs osvojio jedan od najviših vrhova na svetu: Oko 60 odsto nesreća se događa na silasku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kragujevački alpinista Dragan Čeliković, koji se 16. aprila popeo na Anapurnu, deseti najviši vrh na svetu visok 8.091 metar, rekao je FoNetu da je ponosan što je iz drugog pokušaja uspeo da osvoji vrh koji se, zbog čestih lavina i iscrpljujućeg uspona sa mnogo prirodnih prepreka, smatra najopasnijim i najsmrtonosnijim planinarskim izazovom.

Čeliković je kazao da je pohod na taj vrh na Himalajima trajao mesec i po dana, a da je završni uspon od baznog kampa do vrha Anapurne trajao sedam dana.

"Od baznog kampa na 4.150 metara do vrha ima nešto manje od 4.000 metara vertikalnog uspona koji se ne može preći bez najmanje pet dana. Naš uspon je trajao sedam, a silazak dva dana. Devet dana provedenih na tim visnama nije nimalo bezazleno, jer su uslovi nemogući za život", rekao je Čeliković.

On je dodao da niske temperature i do minus 25 stepeni, nedostatak kiseonika u vazduhu i jaki vetrovi koji na tim visinama duvaju brzinom većom od 100 kilometara na sat, iscrpljuju organizam zbog čega je prilikom povratka mnogo više nesrećnih slučajeva nego prilikom uspona.

"Oko 60 odsto nesreća se događa na silasku, a ne na usponu, baš zbog velike iscrpljenosti i gubitka snage", rekao je Čeliković.

Čeliković je rekao da su na poslednju etapu ka vrhu Anapurna krenuli u subotu oko 19 sati, baš iz razloga da bi na cilj stigli u nedelju oko 10 sati pre podne, kako bi se po danu spustili do kampa C4 ili još niže do kampa C3.

"Peli smo se cele noći i na vrh stigli u planirano vreme. Dok smo se peli te noći i tog prepodneva bilo je lepo vreme, sve do podneva, a onda je počela snežna mećava i palo je oko 25 centimetara snega, tako da sam se jedva spustio do kampa C4", rekao je.

Čeliković je posebno istakao da su se svi članovi ekspedicije vratili živi, zdravi i zadovoljni što su uspeli da osvoje 10. najviši vrh na svetu, ali i najopasniji po planinare, zbog brojnih smrtonosnih nesreća.

On se posle najnovijeg podviga nalazi u glavnom gradu Nepala Katmandu, odakle će put Srbije poleteti naredne nedelje.

Alpinista Dragan Čeliković, koji je po profesiji lekar specijalista gastroenterolog, do sada je osvojio sedam od ukupno 14 vrhova u svetu viših od 8.000 metara, uključujući i najviši Mont Everest, visok 8.848 metara.

Komentari (0)

Putovanja