Sezona

Grčka skijališta u sezoni dupke puna: Nalaze se bliže od mnogih letovališta, cena ski-pasa već od 10 evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

20/12/2023

-

14:55

Grčka skijališta u sezoni dupke puna: Nalaze se bliže od mnogih letovališta, cena ski-pasa već od 10 evra
Grčka skijališta u sezoni dupke puna: Nalaze se bliže od mnogih letovališta, cena ski-pasa već od 10 evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Grčka u pitanju, poznato je da more i prelepa obala prvo ukradu slavu, pa se tako često u senci nađe sve ostalo što ova prelepa zemlja nudi - a to su upravo impresivni planinski venci, ali i još bolji ski-centri koji su dupke puni u zimskoj sezoni.

Malo je poznato i da mnogi Grci u svojim domovima imaju ski-opremu, pa tokom praznika uglavnom i kreće sezona koja traje sve do proleća.

Međutim, ono što skijanje u Grčkoj čini još privlačnijim jesu povoljne cene, ali i činjenica da se od ukupno 20 ski-centara skoro polovina nalazi u severnom delu, odnosno bliže Srbiji.

Možda se kao najpoznatiji na severu izdvaja Kajmakčalan, dok ništa manje zanimljiv nije ni Parnas koji je nešto južnije. Cena ski-pasa u grčkim skijalištima se kreće od 15 evra po danu, pa naviše - sa značajnom razlikom u ceni ukoliko su u pitanju deca.

Izdvajamo nekoliko najposećenijih ski-centara koja su idealna za prvo skijanje u Grčkoj.

Voras (Kajmakčalan)

Unsplash

Kajmakčalan

U pitanju je treća najviša planina u Grčkoj i najpopularniji ski-centar na severu. Iako su mu oba imena zvanična, Grci će ga pre znati po imenu Voras, a bivši Jugosloveni kao Kajmakčalan.

Ovaj skijaški centar je savršena destinacija za ljubitelje skijanja zbog dobro organizovanih staza kojih ima čak 19. Beli vrh nalazi se na 2.564 metra nadmorske visine i na njemu je crkva Svetog proroka Ilije, kao i spomenik u čast srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Ipak, jedno od najlepših sela u okolini ski-centra u kojem možete da potražite smeštaj jeste Paleos Agios (Stari svetac) koje se nalazi u regionu Pele na nadmorskoj visini od 1.200 metara i na samo 10 kilometara od ski-centra. Odiše makedonskom arhitekturom i kućicama od drveta i kamena. Cena noćenja za dve osobe u nekoj od tradicionalnih kuća kreće se od 80 evra, pa naviše.

Mecovo

Unsplash

Kajmakčalan

Na obroncima Pinda, na nadmorskoj visini od 1.160 metara nalazi se Mecovo koje je uprkos tome što uživa veliku popularnost kod turista, ostalo dosledno svom tradicionalnom karakteru.

Zanimljivo je da je Mecovo od davnina poznato kao sedište Vlaha, pa u njemu i dalje žive ljudi koji pričaju vlaški jezik.

Na samo četiri kilometra od Mecova nalazi se istoimeni ski-centar sa 13 staza i pet ski-liftova. Karakterišu ga kratke i lakše staze zbog čega je idealan za skijače početnike. Osim toga, i novo skijalište Anilio otvoreno je tik do starog, a nudi skijanje na nešto većoj nadmorskoj visini.

U samom planinskom seocetu Mecovo naći ćete i vrlo raznovrstan smeštaj, a u nekoj od tradicionalnih planinskih kućica smeštaj za dve osobe košta od 50 evra, pa naviše.

Arahova

Unsplash

Arahova

Na padinama planine Parnas nalazi se Arahova, modensko planinsko selo koje Grci često nazivaju zimskim Mikonosom. Locirano je na dva sata vožnje od Atine, pa je upravo i zato omiljeno vikend mesto za veliki broj stanovnika grčke prestonice.

Nedaleko od Arahove nalazi se najveći ski centar u Grčkoj Parnas, pa samo na jednom od tri vrha, Kelariji postoji 15 staza i 23 ski-lifta. Čim padne mrak, turisti se sa staze "sele" u gradić u kojem se nalazi veliki broj barova, restorana i klubova koji rade do ranih jutarnjih časova.

Najveća vrednost ovog skijališta je pak, što se na samo 30 kilometara od njega nalazi arheološko nalazište Delfi.

Međutim, treba imati na umu da cene nisu tako pristupačne, te se noćenje u nekom od prosečnih apartmana za dve osobe kreće od 100 evra, pa naviše.

Seli

profimedia

Seli

Nacionalni skijaški centar Seli nalazi se na nadmorskoj visini od 1.900 metara i prvi je organizovani skijaški centar u Grčkoj. Radi od 1934. godine kada su organizovana prva Panhelenska skijaška takmičenja i godinama je bio jedini skijaški centar u zemlji.

Udaljen je samo 24 kilometara od Verije i 95 kilometara od Soluna. Ski-centar poseduje 17 staza ukupne dužine 14 kilometara, spusta različitih nivoa težine. Dostupne su i dve izazovne staze (LANG - LAUF) ukupne dužine osam kilometara dok postoji nekoliko veoma interesantnih ski-snoubord ruta van samih staza.

Najbliže naselje je Kato Vermio koje se nalazi na samo dva kilometra i gde se cene noćenja u dvokrevetnom apartmanu u janaru kreću već od 70 evra, pa naviše.

Pilion Agriolefkes

profimedia

Pilion Agriolefkes

Ski-centar Pilion Agriolefkes udaljen je dva kilometra od pilionske Hanje, osam od naselja Agia Lavrentije i 27 kilometara od grada Volosa. Ski-centar se nalazi na planini Pilion na nadmorskoj visni od 1.471 metara. Ovo je iznenađujuće niska nadmorska visina za jedan skijaški centar, zbog čega je ujedno i posebna lokacija kada je pokrivena snegom, ali i zbog morfologije terena i klime.

Postoji pet staza ukupne dužine 15 kilometara - četiri glavne ski-staze i jedna teža, koje su jedinstvene po svom prirodnom okruženju jer se spuštanje odvija među bukovim drvećem, kestenovima i pogledom na Egejsko more.

Ski-centar obliuje i prekopotrebnim sadržajima kao što su parking za više od 800 automobila, restoranima i prodavnicama za iznajmljivanje ski-opreme. Tu je i škola skijanja i snouborda sa specijalnim obukama za decu od tri godine, pa naviše.

Cene noćenja u obližnjoj Hanji kreću se od 60 evra u januaru.

Pertuli

profimedia

Pertuli

Skijaški centar Pertuli nije veliki, ali je u pitanju geografsko područje kojem pripada jedna od najlepših, ali i najprometnijih turističkih destinacija u Grčkoj. Poslednjih nekoliko godina je omiljeno odredište za porodice sa malom decom, zbog glatkih padina. Skijašima su na raspolaganju tri žičare, kao i mogućnost noćnog skijanja.

Skijalište se nalazi na nadmorskoj visini od 1.170 do 1.340 metara, na 256 kilometara od Soluna i 375 kilometara od Atine, što ga čini pogodnim ukoliko želite da provedete koji dan više u nekom od dva najveća grčka grada.

Cene noćenja kreću se od 90 evra u januaru.

3-5 Pigadija

Xionodromika.gr

3-5 Pigadija

 

Nedaleko od očaravajućeg gradića Ber nalazi se vrhunski skijaški centar na nadmorskoj visini od 1.430 metara u podnožju i 2.005 metara na vrhu. Poseduje ukupno sedam žičara i 10 staza dužine devet kilometara.

Bilo da je neko početnik koji traži blage staze ili iskusan skijaš koji žudi za izazovnim stazama, ski-centar 3-5 Pigadija zadovoljiće svačije potrebe.

Nalazi se na 109 kilometara od Soluna u oblasti Centralne Makedonije, a smatra se jednim od najboljih grčkih skijališta prvenstveno zbog mogućnosti upotrebe veštačkog snega kada padavine izostanu.

U obližnjoj Nausi cene noćenja u januaru počinju od 70 evra, pa naviše.

Vigla-Pisoderi

profimedia

Vigla-Pisoderi

Vigla-Pisoderi je prilično veliko skijalište koje je okruženo pejzažom neverovatne prirodne lepote. Sa vrha ski-staze pruža se očaravajući pogled ka Prespansko jezero, dok rute spustova pružaju još jednu dimenziju i bekstvo od realnosti. Jedno je od najstarijih skijališta u funkciji otkako je 1967. godine postavljena prva žičara.

Vigla-Pisodero danas ima mnogo žičara i staza i neke od najlepših brvnara koje krase grčke planine.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.650 do 1.970. metara, poseduje ukupno pet žičara i 10 staza ukupne dužine 13 kilometara.

Premda se nalazi na 178 kilometara od Soluna, treba napomenuti da je na samo osam kilometara od granice sa Severnom Makedonijom.

Cene noćenja u januaru počinju od 70 evra, pa naviše.

 

Komentari (0)

Putovanja