Sezona

Saveti za vozače tokom visokih temperatura: Letnje vrućine utiču na sposobnosti slično kao alkohol

Komentari

Autor: T. Stanković

01/08/2021

-

21:36

Saveti za vozače tokom visokih temperatura: Letnje vrućine utiču na sposobnosti slično kao alkohol
Vožnja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sezona odmora je uveliko počela, a budući da je Srbiju pogodio četvrti toplotni talas sa dnevnim temperaturama od skoro 40 stepeni, mnogi vozači traže rešenje kako da izbegnu velike vrućine tokom putovanja na odmor.

Studije su dokazale da vrućina može na sličan način da ošamuti i dezorijentiše vozača kao što to čini alkohol, rekao je za Euronews Srbija Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

"Svakako nije prijatna vožnja tokom velikih vrućina, ali danas u svakom automobilu ima klima uređaja, pa je situacija znatno bolja ne pre 20-30 godina", ističe Okanović

Iako mnogi ističu da bi klimu trebalo namestiti na nemperaturu samo blago nižu od spoljašnje, Okanović se ne slaže sa tim.

"Smatram da temperatura u automobilu treba da bude nameštena tako kako vozaču odgovara", kazao je član Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dodao je da je veoma važno pet minuta pre svakog stajanja isključiti klimu i pojačati ventilaciju u automobilu. Na taj način putnici će se postepeno navikavati na spoljnu temperaturu, a njihov organizam neće šokirati izlazak. Takođe, pomoću ventilacije klima će da se osuši.

"Kada se klima isključi u istom trenutku kad i motor, na uređaju ostaje led, koji se ubrzo otopi, a u toj vodi lako mogu da nastanu štetni mikroorganizmi, koji ponovnim paljenjem uređaja ulaze u vezduh", objasnio je.

Pored toga, konzumiranje dovoljno tečnosti i redovne pauze su izuzetno važne.

Kako bi izbegli velike vrućine mnogi vozači bi se verovatno opredelili za putovanje tokom noći, međutim Okanović to nikome ne savetuje.

profimedia

 

"Ljudi noću treba da spavaju"

"Lekari jednoglasno smatraju da je ljudski organizam tako stvoren da tokom noći odmara, te vozači, ni kada se osećaju odmorno ne bi trebalo da sednu za volan", objašnjava naš sagovornik.

Svima koji ipak uveče pođu na letovanje, Okanović savetuje da pri prvim znacima umora naprave pauzu, kao i da generalno staju barem na svaka dva sata.

"Vozači nikako ne smeju da testiraju svoje granice izdržljivosti jer time sebe i porodicu dovode u ozbiljnu opasnost", naglašava član Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dodao je da je statistički gledano najrizičniji period tokom svitanja, i da Komitet svim vozačima savetuje da je bezbednije putovati tokom dana.

Tokom jula i avgusta u saobraćaju prosečno svakog dana poginu dve osobe, a povredi se njih 63 — zato je izuzetno važno poštovanje saobraćajnih pravila, vezivanje pojasa i izbegavanje vožnje tokom noćnih časova, zaključio je za Euronews Srbija Damir Okanović.

Komentari (0)

Putovanja