Sezona

Kako je Ada Ciganlija dobila "Plavu zastavu": "More Beograda" i druge letnje destinacije sa najlepšim plažama

Komentari

Autor: Staša Rosić

23/06/2024

-

08:48

Kako je Ada Ciganlija dobila "Plavu zastavu": "More Beograda" i druge letnje destinacije sa najlepšim plažama
Kako je Ada Ciganlija dobila "Plavu zastavu": "More Beograda" i druge letnje destinacije sa najlepšim plažama - Copyright AP/Marko Drobnjakovic

veličina teksta

Aa Aa

Leto je sada i kalendarski stiglo, a mnogi će ga iskoristiti da tople dane provedu na nekoj od plaža popularnih letovališta. Ukoliko biste želeli da svoj godišnji odmor provedete na najboljim među njima, najpouzdaniji kriterijum za izbor je "Plava zastava", međunarodna nagrada koju dodeljuje Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini.

Zanimljivo je, međutim, da u potrazi za tom prestižnom oznakom ne morate da napuštate granice Srbije, budući da jedna takva plaža postoji baš u prestonici.

Reč je o "moru Beograda" Adi Ciganliji, koja se upisala na listu vlasnica prestižne oznake još 2012. godine i do danas na njoj ostaje iako se za taj status iznova aplicira svake godine.

Aleksandra Mladenović, predsednica organizacije Ambasadori održivog razvoja i životne sredine, koja je nacionalni operator programa "Plava zastava" za Euronews Srbija objašnjava da je jedan od glavnih kriterijuma koje plaže moraju da ispune, kako bi se upisale na listu Fondacije za obrazovanje o životnoj sredini - kvalitetna voda za kupanje.

"To je bio presudni kriterijum koji je od plaža u Srbiji samo Ada Ciganlija na Savskom jezeru ispunjavala u potpunosti. U to vreme je bilo potrebno da postoji 20 uzastopnih merenja u najmanje dve godine koja pokazuju da je kvalitet vode zadovoljavajući, u skladu sa direktivom o vodi za kupanje Evropske unije", kaže Mladenović.

Od trenutka kada je Ada dobila oznaku "Plave zastave", svake naredne godine, najmanje mesec dana pre početka sezone Gradski zavod za javno zdravlje počinje uzorkovanje vode, a zatim tokom sezone to čini dva puta nedeljno. 

"Do sada se zaista nije desilo - evo već 13. godina - da su rezultati bili loši i da je bilo potrebno da  se skida Plava zastava", objašnjava predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine.

Nijedna druga plaža u Srbiji zasad ne ispunjava kriterijume

Kada je Ada Ciganlija konkurisala za "Plavu zastavu", tokom pilot perioda Ambasadori održivog razvoja i životne sredine su tokom dve godine ispitivali uslove da neka druga kupališta u Srbiji zatraže takav status. Međutim, uslovi su za njih bili prestrogi.

AP/Darko Vojinović

 

"Pokušali smo u Zemunu sa Lidom, plažom na Dunavu, ali to je bilo katastrofalno. Dunav je kod nas reka sa jako lošim kvalitetom i problem je u odvodnim vodama, od čega se manje od 10 posto filtrira", kaže Mladenović.

Isto je važilo i za Srebrno jezero, dok još dva kandidata - Očaga kod Lazarevca i Belocrkvanska jezera - nisu imali dovoljno dugu istoriju merenja kvaliteta vode.

Taj kriterijum je, iako najvažniji, samo jedan od stotinak uslova koje plaže moraju da ispune kako bi dobile čuvenu plavu oznaku, a u korenu svakok od njih je bezbednost kupača.

"Takva plaža mora da ima spasioce, opremu za spasavanje, hitnu pomoć, prvu pomoć - sve što je potrebno da se korisnik tu oseća bezbedno", kaže naša sagovornica.

Ona podseća i da je zbog same fondacije izuzetno važno i da uprava plaže intenzivno radi na obrazovanju o životnoj sredini.

Šta kad je voda na Adi mutna

Leti, kada je gužva na Adi najveća, neretko se mogu čuti primedbe posetilaca da je voda zamućena. Međutim, to ne znači da je lošeg kvaliteta.

"To je prirodna pojava. Voda mora da bude mutna, jer je tlo muljevito. Takođe, drešava se da ima trave, što je povezano sa temperaturom. Treba da imamo u vidu da nismo samo mi korisnici jezera - tu je obilje drugog živog sveta koji ga koristi i to je jedan prirodni sistem koji se baš zbog svega toga dovoljno dobro prečišćava da može da ispuni kriterijume koje mi kao ljudi postavljamo. Nije Ada takva zato što smo mi postavili te kriterijume, nego ona sama takva", ističe Mladenović.

"Ada Ciganlija nekad zajedno sa nama, nekad sa drugim organizacijama, organizuje programe vezane za informisanje i obrazovanje korisnika plaže, pa smo tako prošle godine povezali ekoškole i Adu Ciganliju u ispitivanju prisustva mikroplastike", objašnjava Mladenović.

Pošto se konkurs obnavlja svake godine, nacionalni savet za programe koje podržava Fondacija za obrazovanje o životnoj sredini, među kojima su predstavnici brojnih institucija: Ministarstvo zaštite životne sredine, Grad Beograd, Privredna komora, Gradski zavod za javno zdravlje i Zavod za javno zdravlje "Batut", Crveni krst i drugi, prolaze kroz dokumentaciju za apliciranje.

AP/Darko Vojinović

 

Nakon usaglašavanja nacionalnog žirija, prijava sa svim pratećim dokumentima koja su potrebna, šalje se međunarodnom žiriju koji zaseda u Kopenhagenu i on daje konačan sud.

Popularne destinacije sa "plavim" plažama 

Ako biste ipak želeli da ovog leta posetite i neku od inostranih plaža sa oznakom "Plave zastave", možete ih naći na najpopularnijim letnjima destinacijama među domaćim turistima. 

Primera radi, u Grčkoj ih ima čak 625, u Turskoj 567, Hrvatskoj 69, a Crnoj Gori 39. 

Svetski rekorder je Španija, koja ima čak 639 plaža sa "Plavom zastavom". Vredi naglasiti da se mnoge plaže sa besprekorno čistom vodom i netaknutom prirodom ipak ne kvalifikuju za "Plavu zastavu" iz prostog razloga što ne ispunjavaju bezbednosne uslove za svoje posetioce. 

Zanimljivo je i to da neke od popularnih destinacija kao što su Egipat, Tunis i Tajland, još nisu aplicirali za "Plavu zastavu" i tu oznaku nema nijedna njihova plaža.

Predstavljamo vam neke od najlepših "Plavih" plaža:

Grčka

Najviše plaža sa "Plavom zastavom" u Grčkoj ima na Halkidikiju, zatim na Dodekanezima, Kefaloniji i Lefkadi. Grčka inače zauzima drugo mesto prema broju izuzetnih plaža, odmah posle Španije.

Unsplash

Posidi

Gde god da letujete u Grčkoj, velike su šanse da ćete u blizini pronaći neku od "plavih" plaža. Ako ste na "prvom prstu" Halkidikija, Kasandri, u blizini mesta Kalandra naći ćete plažu Posidi, poznatu po brojnim barovima, lepom svetioniku, izgrađenom 1864, i kolonijalnoj arhitekturi.

Unsplash

Katizma

Na ostrvu Lefkada u Jonskom moru, u blizini sela Agios Nikitas naći ćete lepu Katizmu, okruženu raskošnom vegetacijom i brojnim aktivnostima.

Unsplash

Kukunari

Na Skjatosu je nezaobilazna Kukunari sa prirodnom hladovinom koju joj daju veliki borovi.

Turska

Turska ima 567 plaža sa "Plavom zastavom", što je stavlja na treće mesto na svetu. 

Unsplash

Kaputas

Među njima je Kaputas, smeštena na pola puta između Antalije i Kasa, a koja važi za jednu od najposećenijih. U Antaliji i inače ima mnogo plaža sa "Plavom zastavom", a ova je smeštena na izlazu iz isotimenog kanjona.

Pošto je reč o javnoj plaži, možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a na raspolaganju su i tuševi i toaleti.

Imajte u vidu da do plaže vodi strmi put sa 187 stepenika, koje ćete morati da savladate prilikom povratka, osim ako na Kaputas ne dolazite brodićem.

Unsplash

Dolina leptira

Jedna od plaža koja privlači veliku pažnju posetilaca je i takozvana Dolina leptira u Fetije oblasti u Turskoj.

Ime je dobila po čak 350 vrsta leptirova koji žive u njenoj blizini što joj je donelo i titutlu zaštićenog prirodnog područja od nacionalnog značaja.

Hrvatska

Hrvatska je sa 69 plaža označenih "Plavom zastavom" jedanaesta na svetskoj listi. Jedna od onih čije se fotografije najčešće mogu susresti na svetskim reportažama o jadranskom primorju je Zlatni rat na Braču. Reč je o plaži na samom vrhu ostrva, koja je važi za jednu od najlepših na svetu. 

Unsplash

Zlatni rat

Pored divne prirode, može da se pohvali i odličnim izborom noćnih klubova, tako da je idealan izbor za sve generacije.

Unsplash

Velika plaža u Omišu

Divnom plažom može se pohvaliti i Omiš, koji ima jednu od retkih potpuno peščanih plaža u hrvatskom primorju.

Velika plaža idealna je za boravak s decom, a nudi i niz sportskih i zabavnih aktivnosti.

Crna Gora

Crna Gora ima 39 plaža sa "Plavom zastavom", među kojima je jedna od najpoznatijih Lučice.

Unsplash

Plaža Lučice

Smeštena u zalivu između dva rta, okruženim šumom čempresa i borova, izdvojena je od gradske buke, a ipak dovoljno blizu Petrovcu, da se do nje može stići peške.

Unsplash

Pogled na Veliku plažu u Ulcinju

Za porodice s malom decom, jedna od najlepših je Velika plaža u Ulcinju, poznata po toploj, plitkoj vodi. Nju često posećuju i ljubitelji kajtinga, kao i drugih vodenih sportova.

Bugarska

Bugarska ima 22 plaže sa "Plavom zastavicom", od kojih je Arkutino na Crnom moru jedna od najlepših. Ova plaža spada u područja pod zaštitom i poznata je po tome što na njoj raste beli peščani ljiljan. 

Unsplash

Arkutino je okružena netaknutom prirodom

Sa ove plaže pruža se pogled na gustu borovu šumu i jedno od pet ostrva u Crnom moru - Ostrvo zmija.

Voda je čista, ali često i uzburkana, pa u slučaju da uslovi nisu idealni za kupanje, možete da se odmarate u nekom od mnogobrojnih kafića i restorana.

Unsplash

Obzor

Poznat je i Obzor, nadomak grada Burgas sa tirkiznom vodom i sitnim peskom.

Komentari (0)

Putovanja