Sezona

Skijanje ove zime u Austriji uz 3G pravilo

Komentari

Autor: Travel magazine

13/10/2021

-

21:19

Skijanje ove zime u Austriji uz 3G pravilo
Skijanje ove zime u Austriji uz 3G pravilo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prošle godine skijanje u Austriji je bilo gotovo nemoguće. Između ostalog, stranim turistima je bilo zabranjeno odsedanje u skijalištima i postojao je karantin, pa su jednodnevni izleti bili nezamislivi. U predstojećoj zimskoj sezoni 2021/22, stvari će biti sasvim drugačije. Austrija planira da se otvori u skladu sa pravilom 3G.

Skijanje u Austriji uz "3G" pravilo

Tokom predstojeće skijaške sezone, pravilo 3G (testirani, vakcinisani, preležali) će se primenjivati na austrijskim padinama. To znači da će žičare prevoziti samo osobe koje su testirane, vakcinisane ili su se oporavile od koronavirusa. Osim toga, skijaši će morati na žičarama da nose i FFP2 maske. Na skijanje ove godine neće uticati pravila koja se tiču potrebne udaljenosti i ograničenja kapaciteta jer se neće primenjivati. Ali, u restoranima i hotelima biće neophodno pokazati odgovarajući 3G sertifikat, prenosi Travel Magazine.

Plan austrijske vlade iz tri faze

Imajući na umu tri faze plana koji je sačinila austrijska vlada, pravila se mogu pooštriti ukoliko se poveća broj kreveta na intenzivnoj nezi u zemlji. U tom slučaju, pre svega nevakcinisani skijaši tada mogu očekivati ograničenja.

Prva faza je na snazi ukoliko postoji 200 zauzetih kreveta na intenzivnoj nezi, što je slučaj već od 15. septembra. Između ostalog, tokom ove faze je predviđeno da su antigenski testovi validni samo 24 sata.

Čim popunjenost kreveta na intenzivnoj nezi dostigne brojku od 300 (druga faza), antigenski testovi za samotestiranje se više neće prihvatati u žičarama, restoranima i hotelima.

Unsplash

 

Osim toga, prema rečima austrijskog ministra zdravlja, Volfganga Mikenštajna, nevakcinisanim osobama tada više neće biti dozvoljeno da posećuju mesta za zabavu posle skijanja. To neće biti moguće čak i ako poseduju negativan test.

Od treće faze pa nadalje, tj. sa popunjenošću od 400 kreveta na intenzivnoj nezi i više, samo će se negativni PCR testovi uzimati u obzir.

Ako se situacija znatno pogorša, postoji mogućnost i da se u nekim oblastima za skijanje uvede pravilo 2G. Tada bi pristup bio dozvoljen samo vakcinisanim i osobama koje su se oporavile od koronavirusa.

Skijanje i kontrola primene pravila

Još uvek nije najjasnije kako će se 3G pravilo kontrolisati na žičarama, a bez velikih kašnjenja i čekanja u dugim redovima. Prema Ministarstvu turizma, online prodaja karata za žičare bi mogla biti povezana sa nečijim "Kovid 19 statusom".

Božične pijace

Što se tiče božićnih pijaca, one će se ponovo održavati tokom perioda praznika. To znači da ove godine skijanje može biti još lepše uz dodatnu posetu nekom od bajkovitih marketa.

Ali, njihovi posetioci će biti, takođe, u obavezi da dokažu svoj zdravstveni status (prema pravilu 3G). I ovde će važiti ista pravila u slučaju pogoršanja situacije.

Ukoliko bi stupila na snagu druga faza mera za borbu protiv pandemije, antigensko samotestiranje se više neće smatrati dovoljnim.

Što se treće faze tiče, kako je napomenuto, samo bi se PCR testovi priznavali kao valjani.

Komentari (0)

Putovanja