Sezona

Ko drži grčki turizam u "karantinu"? Bez turista iz ove dve zemlje nema ni uspešne sezone

Komentari

Autor: Tara Tomović

13/05/2021

-

17:23

Ko drži grčki turizam u "karantinu"? Bez turista iz ove dve zemlje nema ni uspešne sezone
Ko drži grčki turizam u "karantinu"? Bez turista iz ove dve zemlje nema ni uspešne sezone - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Da li će ovogodišnja sezona u Grčkoj biti uspešna videće se tek sredinom juna kada se očekuje veliki broj turista iz Nemačke i Velike Britanije. Iako su kikladska ostrva najposećenija, njihovo letovanje će umnogome zavisiti od odluka Londona i Berlina koje će ujedno odrediti da li će i ove godine grčki turizam biti u "karantinu". 

U prvoj grupi zemalja koje će britanski turisti moći da posećuju od 17. maja ne nalazi se Grčka. Takođe, Španija i Grčka se ne nalaze na zelenoj već na crvenoj listi za turiste iz Nemačke.

Ukoliko bi neko od britanskih turista pre juna posetio Grčku, po povratku u svoju zemlju bi morao u obavezan desetodnevni karantin. Isto važi i za Nemačku, a stavljanje Grčke na zelenu listu očekuje se sredinom juna.

Najvažnije zemlje za grčku ekonomiju

Pexels

 

Britanski turisti su drugi najbrojniji i najvažniji za grčki turizam posle nemačkih. Samo tokom 2019. godine Grčku je posetilo 3,5 miliona turista koji su potrošili 2,5 milijarde evra. S druge strane, Nemačkih turista u 2019. bilo je nešto manje od 3 miliona, a Grčka je od njih prihodovala više od 4 milijarde evra.

Za to vreme britanske avio-kompanije i turističke agencije vrše pritisak na vladu da opusti pravila kada je Grčka u pitanju. Slična situacija je i u Nemačkoj, ali vlade obe zemlje zbog trenutne epidemijske situacije u obe zemlje još uvek nisu spremna da daju zeleno svetlo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja