Sezona

Tri povoljna skijališta u Grčkoj koja uopšte nisu daleko od Srbije: Cene noćenja se kreću već od 50 evra

Komentari

Autor: Tara Tomović

18/12/2021

-

18:11

Tri povoljna skijališta u Grčkoj koja uopšte nisu daleko od Srbije: Cene noćenja se kreću već od 50 evra
Tri povoljna skijališta u Grčkoj koja uopšte nisu daleko od Srbije: Cene noćenja se kreću već od 50 evra - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako je prvi sinonim za Grčku upravo more, treba istaći da je krase impresivni planinski venci i još bolji ski-centri koji su gotovo dupke puni u zimskoj sezoni.

Verovali ili ne, mnogi Grci u svojim domovima imaju svu potrebnu opremu za skijanje, pa tokom praznika uglavnom i kreće sezona. Međutim, ono što skijanje u Grčkoj čini još privlačnijim jeste i mogućnost odsedanja u nekom od tradicionalnih i šarmantnih sela.

Što se samog skijanja tiče, Grčka raspolaže sa 20 ski-centara, preko 70 staza i velikim brojem ski-liftova, a mnogi od njih su pristupačni i nalaze se blizu Srbije. Možda se kao najpoznatiji na severu izdvaja Kajmakčalan, dok ništa manje zanimljiv nije ni Parnas koji je nešto južnije. Cena ski-pasa u grčkim skijalištima se kreće oko 30 evra po danu.

Izdvajamo tri najposećenija koja su idealna za prvo skijanje u Grčkoj.

Voras (Kajmakčalan)

U pitanju je treća najviša planina u Grčkoj i najpopularniji ski-centar na severu. Iako su mu oba imena zvanična, Grci će ga pre znati po imenu Voras, a bivši Jugosloveni kao Kajmakčalan.

Ovaj skijaški centar je savršena destinacija za ljubitelje skijanja zbog dobro organizovanih staza kojih ima čak 19. Beli vrh nalazi se na 2.564 metra nadmorske visine i na njemu je crkva Svetog proroka Ilije, kao i spomenik u čast srpskim žrtvama u Prvom svetskom ratu.

Unsplash

 

Ipak, jedno od najlepših sela u okolini ski-centra u kojem možete da potražite smeštaj jeste Paleos Agios (Stari svetac) koje se nalazi u regionu Pele na nadmorskoj visini od 1.200 metara i na samo 10 kilometara od ski-centra. Odiše makedonskom arhitekturom i kućicama od drveta i kamena. Cena noćenja za dve osobe u nekoj od tradicionalnih kuća kreće se od 80 evra, pa naviše.

Mecovo

Na obroncima Pindosa, na nadmorskoj visini od 1.160 metara nalazi se Mecovo koje je uprkos tome što uživa veliku popularnost kod turista, ostalo dosledno svom tradicionalnom karakteru. Zanimljivo je da je Mecovo od davnina poznato kao sedište Vlaha, pa u njemu i dalje žive ljudi koji pričaju vlaški jezik.

Unsplash

 

Na samo četiri kilometra od Mecova nalazi se ski-centar sa 13 staza i pet ski-liftova. Karakterišu ga kratke i lakše staze zbog čega je idealno za skijače početnike. Osim toga, i novo skijalište Anilio otvoreno je tik do starog, a nudi skijanje na nešto većoj nadmorskoj visini.

U planinskom seocetu Mecovo naći ćete i vrlo raznovrstan smeštaj, a u nekoj od tradicionalnih planinskih kućica smeštaj za dve osobe košta od 50 evra, pa naviše.

Arahova

Na padinama planine Parnas nalazi se Arahova, modensko planinsko selo koje Grci često nazivaju zimskim Mikonosom. Nalazi se na dva sata vožnje od Atine, pa je upravo i zato omiljeno vikend mesto za veliki njenih stanovnika.

Nedaleko od Arahove nalazi se najveći ski centar u Grčkoj Parnas, pa samo na jednom od tri vrha, Kelariji postoji 15 staza i 23 ski-lifta. Čim padne mrak, turisti se sa staze "sele" u gradić u kojem se nalazi veliki broj barova, restorana i klubova koji rade do ranih jutarnjih časova.

Unsplash

 

Najveća vrednost ovog skijališta je pak, što se na samo 30 kilometara od njega nalazi arheološko nalazište Delfi.

Međutim, treba imati na umu da cene nisu tako pristupačne, te se cena noćenja u nekom od prosečnih apartmana za dve osobe kreće od 100 evra.

Od navedenih ski-centara, trenutno je otvoren samo Anilio u Mecovu, dok će ostali krenuti s radom krajem meseca.

Komentari (0)

Putovanja