Sezona

Najbolji provodi za prvomajske praznike u Srbiji: Od Tajlanda kod Karlovaca, preko talasa peščare do srpskih Meteora

Komentari

Autor: Tila Milenović

30/04/2022

-

09:21

Najbolji provodi za prvomajske praznike u Srbiji: Od Tajlanda kod Karlovaca, preko talasa peščare do srpskih Meteora
Najbolji provodi za prvomajske praznike u Srbiji: Od Tajlanda kod Karlovaca, preko talasa peščare do srpskih Meteora - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Putriota, profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Rafting na Drini, vožnja kroz "talase" Deliblatske peščare ili uživanje uz koktel na peščanoj plaži "sprskog Taljanda" može biti idealan provod za prvomajske praznike. Posle teških i izazovnih radnih nedelja, svi mogu da iskoriste produženi vikend od 30. aprila do 3. maja za odmor.

Uranak na Kosmaju i popodnevno roštiljanje na Avali dobro su poznati običaji Beograđana za 1. maj, ipak ove godine, Praznik rada možete da provedete i drugačije.

Izdvajamo pet interesantnih aktivnosti za prvomajske praznike.

1. Splavarenje Drinom i uživanje na Perućcu

Planina Tara idealna je destinacija za mlade, koji su željni avantura i ekstremnih sportova. Kanjon reke Drine poznat je po splavarenju kroz strme litice. Lokalne turističke agencije nude splavarenje koje kreće od brane HE Bajina Bašta, odnosno kod jezera Perućac, i prolazi kroz najatraktivnije delove Drine, ispod vodopada rečice Vrelo.

Tanjug/Dimitrije Goll

Ilustracija

U pitanju je rekreativni, sporiji rafting, tokom kog učesnici mogu da uživaju i fotografišu prirodna predela.

Ipak, oni koji su umesto avantura željni isključivo odmaranja, mogu to da čine na obali jezera Perućac, na uređenoj plaži pored koje postoji nekoliko kafića i restorana. Isto tako imaju mogućnost za lagano krstarenje jezerom. Na pola sata šetnje, ili pet minuta vožnje automobilom od plaže, turisti mogu da odu i do rečice Vrelo, koju meštani takođe često zovu Godina, jer je dugačka tačno 365 metara.

profimedia

 

Osim toga, viši vrhovi tare nikako nisu zanemarljivi, budući da je u pitanju planina sa nekim od najlepših vidikovaca, poput čuvene Banjske stene.

2. Ko Čang: Tajland kod Sremskih Karlovca

Iako će verovatno malo ko otputovati na daleke tropske destinacije, poput Maldiva ili Tajlanda, za 1. maj, pasoš nije potreban da bi se poselito "egzotično" ostrvo Ko Čang. U pitanju je ostvo na Dunavu, nedaleko od Sremskih Karlovaca.

Ostrvo je kršteno po istoimenoj tajlanskoj destinaciji, a pored naziva dele i druge sličnosti, kao što je dugačka peščana plaža. Do ostrva koje je poznato kao "Srpski Tajland" ili "Dunavski Maldivi", može da se stigne isključivo čamcem, koji polazi kod hotela "Dunav" u Sremskim Karlovcima.

Posle samo 15 minuta vožnje Dunavom, stiže se do neverovatne oaze sa netaknutom prirodom gde posetioci mogu da uživaju u pesku, šumi, i simpatičnom plaža baru, napravljenom u stilu mediteranskih kućica.

Putriota

 

3. Biciklom kroz peščaru i bajkovite predele

Deliblataska peščara ili, kako je često nazivaju, "mala Sahara" je specijalni rezervat prirode na istoku zemlje, kao i najveća evropska kontinenalna peščara, gde reljefom dominiraju dine obrasle travom. Budući da se ovo područje relativno razlikuje od tipičnih predela u Srbiji, vožnja biciklom kroz brdašca, doline i livade može biti izuzetno zanimljiva.

U severnom delu peščare nalaze se Zagajička brda, koja takođe izgledaju nesvakidašnje – brojna manja uzvišenja podsećaju na talase.

Unsplash

 

Mnoge staze kroz peščaru kreću od omladinskog naselja "Čardak", a putevi su jasno označeni. Jedno od poznatijih izletišta jeste Devojački bunar idealno za izlet tokom prvomajskih praznika.

Deliblatsku peščaru često nazivaju i vinskim rajom na pesku, budući da u Banatskim Karlovcima ima nekoliko vinarija.

Selo Jasenovo, može biti intersantno turistima, gde mogu da vide neobične drvene skulpure.

4. Srpski Meteori

Vražji kamen na samom južnom kraju Srbije, na oko četiri sata vožne od prestonice, izuzetno je interesantna i relazivno slabo posećena destinacija. Do ovog mesta, iz Trgovišta vodi krivudav kameni put pored kanjona reke Pčinje. 

Wikipedia.org/Geograf208

 

Vražji kamen je prirodni fenomen, veoma sličan dobro poznatoj Đavoljoj varoši – čine ga prirodni stubovi od stena, nastali erozijom. Na samom vrhu jedne stene stoji crkva Presvete Bogorodice, te zato ovu destinaciju možemo da uporedimo sa čuvenim Meteorima u Grčkoj.

O nastanku ovog mesta kruže brojne legende. Prema priči lokalaca, đavoli su nameravali da preokrenu tok Pčinje, pa su, u pokušaju da spoje obale, lomili stene sa okolnih brda, ali nisu uspeli da ukrote reku. Prema drugoj legendi, meštani su godinama zidali crkvu pored reke, ali sve što bi izgradili, đavoli bi tokom noći prenosili na vražji kamen, pa je tako na kraju izgrađena crkva na vrhu stene.

Wikipedia.org/Marko.vl

 

Prema zvaničnim podacima, crkva Presvete Bogorodice izgrađena je u 14. veku, a do nje se može doći pešačkom stazicom.

Na oko 40 kilometara od Vražjeg kamena nalazi se Vranje, grad koji je uspeo da očuva duh minulih vremena. Posetioci mogu da obiđu kuću čuvenog dramaturga Bore Stankovića, Narodni muzej, Beli most, Hamam i tvrđavu Markovo Kale.

5. Izletište Grza

Nadomak Paraćina krije se prelepo izletište Grza, koje zaista obiluje bajkovitim živopisnim predelima – netaknuta priroda u podnožju planine, čista jezera, vrelo male reke i restoran u blizini čine ovo mesto savršenom vikend destinacijom.

profimedia

 

Izletište je dobilo ime po istoimenoj reci, koja izvire iz vrela u podnožju planine Južni Kučaj i duga je svega 23 kilometara.  Ovo vrelo u kotlini južnog dela Kučajskih planina naziva se i "smaragdnim draguljom Kučaja".

Izletište je odavno poznato lokalnom stanovništvu, a poslednjih godina sve više turista otkriva tu malu oazu koja nikog ne ostavlja ravnogušnim. Grza je takođe pogodno mesto za sve ljubitelje pecanja jer je bogata pastrmkom. Od vrela reke vodi dobro obeležena staza do vrha Vis sa kog se vidi i planina Rtanj.

Wikipedia.org/Geograf208

 

Ova destinacija nalazi se na oko 20 kilometara istočno od Paraćina, a udaljena je od Beograda 180 kilometara. Pešačka staza koja vodi do samog vrela kreće kod lokalnog restorana "Koliba", a prolazi pored Gornjeg i Donjeg jezera kod kojih se takođe vredi zadržati. Oko izvorišta i jezera su postavljene klupice i stolovi, i naravno ložišta za spremanje hrane.

Na obalama jezera nema plaža, jer je voda tokom cele godine previše hladna, te nije pogodna za kupanje. Pored puta se takođe nalaze male simpatične vikendice lokalnog stanovništva kao i jedan planinski dom.

profimedia

 

Na putu ne treba zaobići ni manastir Lešje, odnosno manastir Pokrova Presvete Bogorodice, koji se nalazi iznad istoimenog sela, na 14 km udaljenosti od Paraćina. Sa njega se pruža prelep pogled, a na steni iznad manastira posetioci mogu da vide osvetljen krst.

Komentari (0)

Putovanja