Sezona

Brodolomi kao turistička atrakcija Grčke: Ovo su priče koje se kriju iza čuvenih olupina

Komentari

Autor: Travel.gr

21/05/2022

-

12:50

Brodolomi kao turistička atrakcija Grčke: Ovo su priče koje se kriju iza čuvenih olupina
Brodolomi kao turistička atrakcija Grčke: Ovo su priče koje se kriju iza čuvenih olupina - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mnogo je olupina brodova u grčkim morima koje su, uprkos tužnoj istoriji postale deo pejzaža i turistička atrakcija. Najpoznatija je svakako ona na Zakintosu na plaži Navajo, a možda još lepša ona na Amorgosu ili nadomak ostrva Gramvusa prekoputa Hanje. Neke od njih izazivaju strah, neke oduševljenje, mnoge strahopoštovanje, ali činjenica je da su potpuno promenile i ovako prelep pejzaž Grčke, te postale atrakcija ne samo za ronioce već i obične turiste. Pogledajte koje su najpoznatije i možda posetite neku od njih ovog leta.

Panajotis

Najpoznatija olupina u Grčkoj koju svaki turista bilo da je on domaći ili ne, mora posetiti ako se nalazi na Zakintosu. Kao da ova plaža nije bila dovoljno impresivna sa ogromnim stenama koje se nadviru iznad nje, olupina je samo dodala još jedan pečat ovom pejzažu. Čuveni brod na plaži Navajo (u prevodu brodolom) zvao se "Panajotis". Njegov posao bio je da švercuje cigarete iz Turske sve dok ga u nekom trenutku 1982. godine struja tokom oluje nije povukla i nasukala na plažu Aijorgi, današnju Navajo, prenosi Travel.gr.

Pixabay

 

Ako ovu olupinu želite da vidite iz visine, morate ići putem manastira Agios Georgios, a ako želite da je vidite izbliza do nje možete doći samo brodom.

Mediterranean Sky

Blizu brodogradilišta u Elefsini i blizu kopna nalazi se trup "Mediteranskog neba". Do olupine se može stići ili brodom ili starim auto-putem Atina-Korint, isključenje kod Vile Eftaksije. Kratka šetnja i stigli ste. Njegovo prvobitno ime bilo je "City of York" i izgrađen je u Njukaslu u Engleskoj 1952. godine dok je svoje prvo putovanje obavio u novembru 1953. Osamnaest godina kasnije brod je prodat, a u avgustu 1996. je napravio svoju poslednju rutu iz Brindizija do Patre.

 

Međutim, njegova priča se ne zaustavlja tu. Godine 1997. zaplenjen je zbog finansijskih problema brodovlasničke kompanije, a dve godine kasnije odvučen iz Patre u Elafsinu gde je 2002. počeo da se naginje i da bi izbegao potonuće, prebačen je u pliće vode. Brod je ipak potonuo, a danas je više od njegove polovine prekriveno vodom zbog čega predstavlja jednu od većih turističkih atrakcija u ovom delu Grčke.

Olimpija

"Olimpija" se nalazi na ostrvu Amorgos u zalivu Liveros između plaža Paradisija i Kalotaritisa, jako blizu obale. Reč je o starom trgovačkom brodu pod nazivom "Island" iz 1950. godine, koji je nekoliko godina kasnije, 1979. godine preimenovan u "Strymon" i 1980. zaplovio pod imenom "Olimpija".

Pixabay

 

Međutim, brod je 1980. godine stradao u velikoj oluji, nakon čega ga je posada napustila, pa je on tako našao utočište u ovom malom zalivu i jedna je od glavnih atrakcija ostrva. Zarđao i polupotopljen, upotpunjuje divlji pejzaž ove male plaže. Do olupine možete doći čamcem, a do same plaže nimalo lakom šetnjom kozjom stazom.

Dimitrios

Na plaži Glifada, nedaleko od Gitija još pre četrdesetak godina nasukao se brod "Dimitrios" koji možete posetiti i pešaka jer se nalazi doslovno na samoj plaži. Izgrađen je 1950. godine i u početku je napravio karijeru pod imenom "Klintholm". Postoje dve priče o njegovoj istoriji. Prva, brod je švercovao cigarete iz Turske u Italiju, a prtljag je bio zaplenjen i brod je bio privezan u luki u Gitiju. Međutim, neko je navodno odvezao brod zbog čega je on uspeo da se udalji od obale sa konfiskovanim prtljagom. Navodno je zapaljen kako bi se sprečio beg sa robom. Međutim, postoji i druga, zvanična verzija u kojoj se navodi da se brod usidrio u luki Gitio 4. decembra 1980. godine jer je kapetan morao hitno da se transportuje u bolnicu. Pritom su se pojavili problemi, uglavnom ekonomske prirode, otpuštena je posada, a brod je tako ostao u Grčkoj.

Unsplash

 

U junu 1981. godine je odlučeno da se preseli iz luke iz bezbedonosnih razloga jer je počeo da plavi i da se naginje. Međutim, nezainteresovanost vlasnika za njegovu sudbinu ostavila ga je na milost i nemilost moru, pa se u decembru iste godine zbog vremenskih neprilika odvezao iz luke i završio na plaži Glifada.

Dimitrios P.

Ako se ikada nađete na ostrvu Gramvusa prekoputa Hanje, odnosno čuvene plaže Balos, videćete olupinu broda "Dimitrios P". Iako se čini da je njegov mali deo, odnosno zarđali trup koji izranja iz mora, pomalo strašan, priča je pak, impresivna. Na ovom mestu se nalazi od 1968. godine. Krajem 1967. godine napustio je luku u Halkidi (Evija) pun cementa, a konačna destinacija bila je u Severnoj Africi, do koje očigledno nikada nije stigao. Na Bogojavljenje 1968. godine usidrio se na Kitiri zbog lošeg vremena, nakon čega je nastavio put ka Kritu gde je ponovo doživeo nevreme nakon čega ga je posada privezala na ostrvce Gramvusa.

Pixabay

 

Međutim, zbog jakih vetrova i talasa jedno sidro je posečeno zbog čega se brod nasukao na levu stranu, usled čega se mašinska prostorija napunila vodom, a posada je spas našla na Gramvusi odakle ih je pokupio mornarički razarač "Jeraks". Do olupine broda može se stići iz Kisamosa (prekoputa čuvene plaže Balos).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mat.ser23

Norland

Neverovatan je brodolom "Norlanda" čiji pramac viri iz mora na Kitiri, tačnije na stenovitom ostrvcu naspram Dijakoftija. Reč je o ruskom teretnom brodu koji se u avgustu 2000. nasukao na stene, nakon čega je poplavljeno mašinsko odeljenje i potonula krma broda. Urbana legenda kaže da je pijana posada izgubila kontrolu, ali to nikada nije potvrđeno.

"Norland" je idealna atrakcija za ronioce, ali i turiste koji do njega mogu stići čamcem.

Komentari (0)

Putovanja