Sezona

Koliko novca treba za putno zdravstveno osiguranje: Cene variraju, ali i ove godine može biti besplatno u 21 državi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/06/2022

-

12:27

Koliko novca treba za putno zdravstveno osiguranje: Cene variraju, ali i ove godine može biti besplatno u 21 državi
Koliko novca treba za putno zdravstveno osiguranje: Cene variraju, ali i ove godine može biti besplatno u 21 državi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

S početkom sezone godišnjih odmora, svi građani koji planiraju letovanje u inostranstvu treba da uzmu u obzir i kupovinu putnog zdravstvenog osiguranja. Posle dve pandemijske godine i trenutne velike inflacije, mnogi se pitaju koliko će novca morati da izdvoje za polisu, kao i da li osiguravajuće kuće i dalje uključuju i kovid dodatak. Za pojedine destinacije, međutim, građani imaju pravo na lečenje na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje je za njih samim tim besplatno.

"Generalno polise za putno osiguranje nisu poskupele ove godine, malo su skuplje one polise sa uključenim pandemijskim dodatkom (kovid ili nešto drugo). Pojedina osiguravajuća društva trenutno nude samo polise sa pandemijskim dodatkom koja je malo skuplja, ali osnovna 'basic' ponuda nije skuplja u odnosu na prethodne godine", ističu za Euronews Srbija iz Udruženja osiguravača Srbije (UOS).

Cena polise svakako zavisi od nekoliko faktora, od broja dana, godine starosti osobe, visine pokrića zdravstvenih usluga, i naravno same osiguravajuće kuće. Gotovo sve velike osiguravajuće kuće i dalje nude opciju pokrivanja lečenja posledica kovida 19, iako su sa time polise skuplje.

Osiguravajuće kuće obično nude tri vrste paketa, za Evropu (uz Egipat, Tursku i Tunis), za ceo svet i za ceo svet osim za SAD, Kanadu, Australiju i Japan. Uobičajena suma osiguranja je oko 30.000/35.000 evra i to je gornja granica obaveze osiguravača po jednom osiguranom slučaju.

Cene individualnih osiguranja

Individualno osiguranje za Evropu, za jednu osobu (starosti od 18 do 70 godina) u trajanju od deset dana može da košta između 1.700 i 4.797 dinara sa uračunatim kovid dodatkom.

Svi putnici koji planiraju odmor na nekim daljim destinacijama mogu da pronađu polisu za 3.930 do 5.820 RSD. Cena osiguranja za zemlje van Evrope koje nisu SAD, Kanada, Australija niti Japan, kreću se između 2.000 i 3.390 dinara.

Građani takođe mogu da kupe putno osiguranje i od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Na deset dana individualno putovanje košta 975 dinara za pokriće od 10.000 evra, i 1.219 dinara za pokriće od 15.000 evra u zemljama Evrope (uključujući Tursku i Rusiju).

Cena porodičnih osiguranja

Cena porodičnih osiguranja svakako zavisi od broja osiguranika. Tročlane porocije (dva roditelja sa jednim detetom) mogu da kupe i porodičnu polisu čija se cena za desetodnevni odmor kreće između 4.060 – 9.900, iako većina osiguravačkih kuća nudi polise za oko 4.500 dinara u proseku.

Polise za četvoročlanu porodicu nisu mnogo skuplje, između 4.800 i 5.500 RSD. Ovo su cene polisa koje uključuju i pandemijski dodatak.

profimedia

 

Besplatno preko RFZO u 21 zemlju

RFZO i ove godine omogućava osiguranicima da tokom sezone letnjih godišnjih odmora koriste mogućnost besplatnog izdavanja dvojezičnog obrasca za korišćenje zdravstvene zaštite tokom boravka u inostranstvu.

Da bi putnici ostvarili pravo na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu u zemljama sa kojima Srbija ima zaključene sporazume o zdravstvenom osiguranju potrebno je da pre polaska na put pribave dvojezični obrazac (osim Poljske i Velike Britanije, za koje je potreban samo dokaz o osiguranju i putna isprava).

Dvojezični obrazac, odnosno potvrdu izdaje nadležna filijala RFZO, a na osnovu nalaza i mišljenja Lekarske komisije, da lice ne boluje, odnosno da nije bolovalo od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi, u poslednjih 12 meseci, za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da se osigurano lice ne nalazi u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje, odnosno smeštaj u stacionarnu zdravstvenu ustanovu, uključujući trudnoću i druge zdravstvene usluge.

Zemlje sa kojima RFZO ima sklopljene međudržavne ugovore su Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Velika Britanija, Italija, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Poljska, Rumunija, Slovačka, Francuska, Holandija, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija i  Turska. Potvrda o ostvarivanju prava na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, može se koristiti u državnim klinikama u zemljama sa kojima postoji potpisan međudržavni sporazum.

Kako se koristi zdravstveno osiguranje?

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva slučajeve koji se nisu dogodili krivicom putnika, odnosno vlasnika polise i nisu posledica hronične bolesti. Pokriveni su troškovi iznenadnih i hitnih lekarskih intervencija zbog bolesti ili nesrećnog slučaja, bolničkog ili vanbolničkog lečenja u inostranstvu i eventualnog transporta bolesnika, a sve do ugovorene sume osiguranja, ističu iz Udruženja osiguravača Srbije.

Ukoliko dođe je putniku potrebna hitna medicinska nega, prvo bi trebalo da se obrati osiguravajućoj kući, kako bi saznao u kojoj zdravstvenoj ustanovi ima pokrivene troškove. Obično na svakom ugovoru o polisi postoji broj telefona na koji treba da se obrati. U toj medicinskoj ustanovi neće imati dodatne troškove ukoliko lečenje ne prevaziđe cifru koju polisa pokriva.

Vlasnik polise ne može da očekuje isplatu po odštetnom zahtevu ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest, ako se nezgoda dogodila u alkoholisanom stanju ili zbog bavljenja ekstremnim sportskim disciplinama.

"Oko 20 odsto građana krene na put bez polise putnog zdravstvenog osiguranja, čime rizikuje ogromne troškove neplanirane posete lekaru u inostranstvu. Situaciju dodatno komplikuje pojava pandemije. Inače, pandemija je povećala svest građana o osiguranju generalno i uslovila rast prodaje polisa osiguranja, što se odnosi i na pojačanu tražnju za polisama putnog zdravstvenog osiguranja", dodaju iz UOS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja