Novosti

Doplata za letovanje: U kojim situacijama možete da otkažete aranžman, a da dobijete povraćaj novca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/06/2022

-

15:00

Doplata za letovanje: U kojim situacijama možete da otkažete aranžman, a da dobijete povraćaj novca
Doplata za letovanje: U kojim situacijama možete da otkažete aranžman, a da dobijete povraćaj novca - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Doplata aranžmana za letovanje ne sme biti veća od osam odsto bruto iznosa cene aranžmana i putnik mora biti obavešten o tome 20 i više dana pred polazak na put, u suprotnom može da otkaže aranžman, a agencija je u obavezi da mu u roku od 15 dana vrati novac, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

On je za RTS pojasnio da Zakon dozvoljava da se promeni cena aranžmana ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, a poskupljenje avionskog goriva jeste poremećaj na tržištu.

"Ta promena cene ne sme da bude veća od 8 odsto bruto ukupne cene aranžmana koji ste platili. Agencija je dužna najkasnije 20 dana pred put da vas obavesti o promeni cene aranžmana. Ukoliko agencija ispunjava te uslove, putnik je u obavezi da tu doplatu i izvrši. S druge strane ako agencija ima veće povećanje i ako to uradi unutar 20 dana, a ne 20 i više dana, vi imate pravo da otkažete aranžman i agencija je dužna da vam vrati novac u roku od 15 dana", naveo je Seničić.

Podseća da je doplata za aranžmane bilo i ranije, da to nije ništa novo, ali da su one bile pet do 10 evra, dok su sada 30 do 50 evra.

Kriza u Ukrajini negativno se održava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter letovi ugovarani.

Doplate za gorivo na avio-aranžmanima

Seničić je ranije za Euronews Srbija rekao da sami aranžmani neće preterano poskupeti, ali da će doplate za gorivo na avio-aranžmanima sigurno biti.

"Najveća neprijatnost je što ni mi, a ni avio-kompanije ne možemo sada da znamo koliki će iznos doplate biti u julu i avgustu", naveo je on. 

Tanjug/HINA/Zvonko Kucelin

 

Ako doplate za avio-gorivo čija se fluktuacija dešavala i ranijih gorina nisu bile neobične, ove su one više nego osetne, posebno kada su u pitanju porodice.

"Cena goriva utiče sa nekih 35-40 odsto u ukupnim troškovima formiranja cene aranžmana... Mi smo čarter letove ugovarali krajem prošle i početkom ove kada je bilo stabilno tržište nafte. Čak i tad smo predvideli da ta cena koja je ugovorena, podrazumeva određena poskupljenja. Problem je što je cena goriva poskupela više od tri, četiri puta od onoga što je dogovoreno i logično je da avio-prevoznici ne mogu da preuzmu taj trošak na sebe", nastavlja on.

Seničić dodaje da je jedan od problema i to što se na redovnim avio-linijama ne traže doplate za gorivo jer je karta već kupljena.

"Mi fakat te čartere nismo kupili nego smo ih ugovorili - oni se plaćaju nekim avansima i neposredno pre polaska, tako da sa te strane imamo problem doplate koji će sigurno biti aktuelan tokom cele sezone", ističe Seničić.

Kolika će tačno biti poskupljenja?

Iznos doplate zavisiće od tipa aviona, perioda putovanja, ali i udaljenosti destinacije.

"Za ove najbliže destinacije kao što je Grčka, poskupljenje ne bi trebalo da bude veće. Opet i to zavisi od destinacije u samoj zemlji - da li se radi o Skijatosu koji je bliži, ili Krfu, Kritu i Rodosu koji su dosta dalji. Te doplate će biti od 15 evra, pa naviše", kaže Seničić.

Za destinacije kao što je Turska, treba očekivati doplatu između 20 i 30 evra dok za Egipat i Španiju ona može iznositi i do 50-60 evra po karti.

Profimedia

 

"Pre svega će to uticati i na interesovanje ljudi koji nisu planirali taj trošak, ne tako mali za jednu porodicu ali, nažalost, to je situacija sa kojom moramo da se suočimo", dodaje.

Kada je u pitanju drumski saobraćaj, i tu će biti poskupljenja, ali ne drastičnih.

"Možemo reći da za Grčku treba očekivati 10 do 15 evra povećanje cene karte ili ukupne cene aranžmana ako on obuhvata prevoz", naglašava Seničić.

Osim toga, valja naglasiti i da je inflacija u Turskoj dostigla 70 odsto, ali da situacija nije sjajna ni u Grčkoj, pa se tako očekuje i povećanje vanpansionskih troškova.

"Informacija koju smo mi dobili jeste da su vanpansionski troškovi povećani za oko 10 odsto. Znamo i da je to psihološka kategorija - kada na jednom mestu skaču cene, to se odmah dešava i na drugim jer se svi plaše da nešto ne izgube. Treba očekivati da će se talas poskupljenja nastaviti, ne u onoj meri, doduše koja će značajno povećati troškove na samoj destinaciji", kazao je.

Komentari (0)

Putovanja