Novosti

Direktor Jute najavio za koliko bi mogli da poskupe aranžmani za letovanje usled porasta cena energenata

Komentari

Autor: Tanjug

09/05/2022

-

07:58

Direktor Jute najavio za koliko bi mogli da poskupe aranžmani za letovanje usled porasta cena energenata
Direktor Jute najavio za koliko bi mogli da poskupe aranžmani za letovanje usled porasta cena energenata - Copyright Tanjug/Sava Radovanović; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je sinoć da se ukrajinska kriza negativno odražava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter-letovi ugovarani.

"Biće sigurno doplata za gorivo. To može da poskupi aranžmane između 15, 20 pa i 60 evra po karti, zavisi od trenutka kada se gorivo ugovara", rekao je Seničić za Tanjug.

Problem je, kako je rekao, što avio-kompanije ne mogu značajno unapred da kažu cenu, to se saznaje dan, dva, tri pre polaska na put kada se ugovara isporuka goriva za dan polaska.

"Ali verujem da to neće u značajnoj meri umanjiti na broj putnika ove godine. Kada je reč o drumskom prevozu, ta povećanja mogu biti između 10 i 15 evra, jer tu gorivo ne utiče na taj način na cenu kao što utiče avio-gorivo kad je reč o čarter-letovima", rekao je Seničić.

On je dodao da je za očekivati i da delimično poskupe vanpansionske usluge zbog rasta cene energenata.

Što se tiče epidemijske situacije i turizma, Seničić podseća da je veliki broj zemalja ukinuo protokole za kovid, kao što su Grčka, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Rumunija, Hrvatska, a to najavljuju i Turska, i Egipat.

Posle dve godine, otvara se mogućnost putovanja i u Španiju i Italiju za šta, kako je naveo, postoji interesovanje.

"Pred nama je koliko-toliko normalna turistička sezona", rekao je Seničić.

Seničić kaže i da je oko 60 odsto ponuda za zamenska putovanja do sada iskorišćeno, kao i da veruje da će najveći deo preostalih biti iskorišćeno do kraja godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja