Novosti

Produžava se postojanje EU digitalnog kovid sertifikata do juna 2023. godine

Komentari

Autor: ShengenVisaInfo

16/06/2022

-

17:15

Produžava se postojanje EU digitalnog kovid sertifikata do juna 2023. godine
Produžava se postojanje EU digitalnog kovid sertifikata do juna 2023. godine - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament i pregovarači zemalja članica EU postigli su dogovor o produženju EU digitalnog kovid sertifikata za još jednu godinu, odnosno do juna 2023.

Dogovor o sertifikatu je trebalo da istekne 30. juna, međutim, vlasti EU odlučile su da produže pravni okvir za godinu dana kako bi osigurale da građani EU imaju pravo na slobodno kretanje u slučaju da se pojavi nova zabrinjavajuća varijanta korone, izveštava portal "ShengenVisaInfo".

Komentarišući odluku, Savet je rekao da bi proširenje ove uredbe obezbedilo da putnici iz EU i oni iz trećih zemalja koje su povezane sa sistemom, mogu nastaviti da koriste sertifikat za putovanja u države članice u kojima su oni potrebni.

Osim produženja postojećeg okvira, zakonodavci su se dogovorili i o obavezi Komisije da dostavi detaljan izveštaj do 31. decembra 2022. godine. Napominje se da bi uz ovaj izveštaj mogli biti priloženi predlozi zakona koji bi omogućili procenu o tome da li treba poništiti ili zadržati sertifikat, u zavisnosti od razvoja zdravstvene situacije.

Pored toga ko-zakonodavci su se takođe složili da svi sertifikati o vakcinaciji treba da sadrže sve primljene doze, bez obzira na državu članicu u kojoj je osoba primila vakcinu.

Štaviše, dogovorili su se o mogućnosti izdavanja sertifikata o oporavku nakon prilaganja antigenskog testa; proširenje opsega ovlašćenih antigenskih testova koji se koriste za kvalifikovanje za kovid sertifikat; i mogućnosti izdavanja uverenja o vakcinaciji licima koja učestvuju u kliničkim ispitivanjima.

Komisija EU je pozdravila odluku da se EU digitalni kovid sertifikat produži za godinu dana.

Komesar EU za pravosuđe, Didije Rejnders rekao je da je sa više od 1,8 milijardi izdatih sertifikata jasno da se epidemijska situacija može promeniti u bilo kom trenutku i da je EU digitalni kovid sertifikat bio ključni instrument u regulaciji situacije.

On je istakao da su vlasti EU posvećene povratku na režim kretanja bez ograničenja i pozdravljaju odluku nekih država članica da ukinu sva ograničenja na putovanja.

"Današnji dogovor će nam pomoći da nastavimo da olakšavamo slobodna i bezbedna putovanja, ukoliko porast zaraze učini neophodnim da države članice privremeno ponovo uvedu ograničenja", navodi se u saopštenju Rejndersa.

Evropski parlament i Savet EU sada treba i formalno da usvoje sporazum o produženju EU digitalnih kovid sertfikata do sledeće godine. Izveštaj o sertifikatu biće objavljen do decembra 2022. godine.

Komentari (0)

Putovanja