Sezona

Pet muzeja u Srbiji koje će deca obožavati - od dinosaurusa i starih igračaka do mozgalica

Komentari

Autor: Tila Milenović

16/07/2022

-

10:21

Pet muzeja u Srbiji koje će deca obožavati - od dinosaurusa i starih igračaka do mozgalica
Pet muzeja u Srbiji koje će deca obožavati - od dinosaurusa i starih igračaka do mozgalica - Copyright Tanjug/Tara Radovanović, Prinstscreen YouTube/Muzej Cokolade, Kanal M RTV, Lesaffre Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Letnji raspust je uveliko počeo, a iako se učenici verovatno neće uželeti škole u skorije vreme, to ne znači da im ne bi prijala jedna poseta muzeju.

Od pripreme čokolade, preko upoznavanja starih igračaka i rešavanja kreativnih mozgalica, sve do vraćanja u doba jure, brojni muzeji širom Srbije nude interesantne sadržaje za najmlađe generacije. 

Roditelji koji traže vikend programe zabavne za celu porodicu mogu da posete neke od muzeja koje smo izdvojili. 

1. Muzej hleba

Muzej hleba nalazi se u selu Pećinci, u Sremu. Ovaj kompleks posetiocima nudi upoznavanje sa alatima koji su se kroz istoriju koristile za obradu zemlje, preradu pšenice i pripremu hleba. Tokom obilaska sa vodičem, deca imaju priliku da upoznaju te predmete, kao i da steknu nova saznanja o različitim kulturama.

Pored različitih hlebova i alata, u kompleksu su izložena i dela slikara Jeremije, tačnije tri ciklusa slika - "Zemlja", "Hleb" i "Nebo".

Pored svoje osnovne delatnosti Muzej povremeno organizuje promocije, koncerte i različite umetničke radionice.

Muzej radi subotom i nedeljom od 10 do 17 časova, a cena ulaznica iznosi 350 dinara za decu, a 400 RSD za odrasle.

2. Muzej iluzija

Mnoštvo eksponata koji mogu da zavaraju čula i stvore neverovatne iluzije, bez obzire na uzrast posetilaca, može da se pronađe u Nušićevoj 11, u Beogradu.

Od Teslinog lika koji vas "prati očima", do bunara bez dna, brojni interesantni vizuelni trikovi očekuju zainteresovane u Muzeju iluzija.

Pored eksponata, postoji i Pametni kutak, gde kod različite mozgalice deca mogu da testiraju svoje kreativno razmišljanje.

Radno vreme je svakog dana od devet do 22 časa, a cena karta je 450 dinara za decu do 15 godina, a 750 dinara za odrasle. Muzej takođe nudi i porodične karte (dvoje dece i dva roditelja) za 1.750 RSD.

3. Muzej nauke i tehnike

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Stalna postava Muzeja nauke i tehnike u Beogradu sadrži eksponate koji predstavljaju tehnološki napredak čovečanstva, istoriju medicine i banjskog lečenja. Ipak, deci je verovatno najzanimljivija galerija starih igračaka, gde mogu da vide veliku kolekciju plišanih medveda i autića i drugih igračaka.

Na stalnoj postavci "Čovek i nauka" izloženo je više stotina predmeta, kroz koje najmlađi mogu da stvore jasniju sliku o tome kako ljudi ranije živeli, koje alate i sprave su koristili i kako se to postopeno razvijalo.

U naučnoj igraonici, deca mogu kroz interaktivne igre da uče o fizici, astronomiji, biologiji i drugim naučnim granama.

Muzej je otvoren za posetioce od 10 do 18 časova. Deci do sedam godina ulazak je besplatan, pojedinačna karta je 300 dinara, a porodična 500.

4. Prirodnjački centar Svilajnac

Vratite se u vreme dinosaurusa, uđite u sam centar vulkana, pođite na safari u Afriku i vidite replike meteorita koji su iz svemira pali na teritoriu Srbije – sve u Prirodnjačkom centru Svilajnac.

Paleonotološku postavku ovog muzeja čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa, koji dočaraju period mezozoika. Oni koje interesuje od kojih materija je sačinjena naša planeta, uživaće u izložbi "Svet minerala i stena", s druge strane nastanak i razvoj planete, života na zemlji i evolucije, posetioci mogu da isprate kroz izložbu "Geološki vremeplov". Pored životinja iz Afrike, deca mogu detaljno da se upoznaju sa biodiverzitetom i geodivezitetom Srbije.

Ulaznica košta 600 dinara za odrasle i 400 za decu od tri do 12 godina. Postoje i različiti tipovi porodičnih karata – za dva roditelja i jedno dete cena ulaznice iznosi 1.400 dinara, za dvoje dece 1.800, za troje dece 2.200, a za četvoro dece 2.500 RSD.

5. Muzej čokolade

Posetioci "najslađeg muzeja u Beogradu" mogu da isprate put kakaa, od prašume, do svima omiljene poslastice i fantastičnih skulptura i modela napravljenih od čokolade. Pored vođenih tura o nastanku i istoriji čokolade, svi zainteresovani takođe mogu da učestvuju u radionici i po svom ukusu naprave jedinstvenu tablu čokolade.

Cena ulaznica bez pravljenja čogolade iznosi 700 dinara za odrasle i 500 dinara za decu od pet do 12 godina. Porodična karta košta 1.900 dinara, a sa njom ukupno može da uđe dvoje odraslih i dvoje ili troje dece.

Sa uključenom radionicom pravljenja čokolade, odraslima karta košta 1.200, a za decu 900 dinara. Porodična karta, u tom slučaju košta 3.300 dinara.

Komentari (0)

Putovanja