Sezona

U Crnoj Gori manje turista nego lani, smeštaja na pretek: "Besparica je, nema koga ova kriza nije pogodila"

Komentari

Autor: Tara Tomović

19/07/2022

-

17:26

U Crnoj Gori manje turista nego lani, smeštaja na pretek: "Besparica je, nema koga ova kriza nije pogodila"
U Crnoj Gori manje turista nego lani, smeštaja na pretek: "Besparica je, nema koga ova kriza nije pogodila" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turistički radnici u Crnoj Gori planirali su ovog leta najbolju sezonu do sada, nakon dve izuzetno izazovne godine pandemije virusa korona. Taman kada se očekivao povratak ruskih i ukrajinskih turista, došlo je do rata u Ukrajini, pa postoje bojazni da se ni ova sezona neće previše razlikovati od prethodne dve, barem kada je struktura gostiju u pitanju. Po jednom pak, hoće - znatno višim cenama.

Primetan je i manji broj turista iz Srbije, koji su prethodne dve godine birali Crnu Goru em zbog blizine, em zbog činjenice da im nije bila potrebna nikakva kovid dokumentacija. Međutim, ove godine gotovo sve evropske države otvorile su svoja vrata turistima iz celog sveta, što je kod srpskih turista uticalo na izbor novih destinacija za letovanje.

Tako se, na pragu letnje sezone, mnogi gradovi na crnogorskoj obali ne mogu pohvaliti popunjenošću kreveta u hotelima, a posebno u privatnom smeštaju.

U Budvi ležaljke skuplje za 10 evra

Premda se očekivalo da će jul obeležiti veliki broj gostiju koji traže krevet više, u metropoli turizma, ako je suditi po zvaničnim podacima Turističke organizacije Budva, početkom meseca boravilo je za gotovo petinu manje gostiju nego lani.

Primera radi prema poslednjem preseku, koji je rađen u petak 15. jula, na budvanskoj rivijeri boravi oko 30.000 gostiju, oko 13.000 u hotelima i preko 15.700 u privatnom smeštaju, dok je oko hiljadu gostiju u kampovima, hostelima i odmaralištima. U odnosu na isti period prošle godine zabeležen je blagi pad, potvrdili su za Euronews Srbija iz Turističke organizacije Budva.

Međutim, taj nedostatak turista se ne primeti, barem kada je saobraćajna gužva u pitanju. Više se primeti porast cena.

"Iskreno, zastupljena je velika saobraćajna gužva i ima puno turista. Ono što je veći problem jeste da su ležaljke svuda poskupele za pet do deset evra. Primera radi, na ostrvu Havaji ležaljke su skuplje za čak 10 evra", kaže u razgovoru za Euronews Srbija vlasnica apartmana u Budvi Milica Žugić.

Što se same Budve tiče, ona ističe da ne vidi preveliku razliku u odnosu na prethodne dve godine, prvestveno zato što su ruski turisti prestali da dolaze još s početkom pandemije virusa korona 2020. godine.

"Taj nedostatak turista je bio vidljiv kad je počela korona, a ove godine nije ništa drugačije od prethodne dve", kaže ona.

profimedia

 

Predsednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović za “Vijesti” kaže da je u stvarnosti za 40 odsto manje gostiju, posebno u privatnom smeštaju.

”Pojedini hoteli su dobro popunjeni, a dobar deo je poluprazan. Razloga za ovakvo stanje je više. Kada je Crna Gora u pitanju, nismo uspeli da nadoknadimo goste iz Ukrajine i Rusije. Loša kampanja prema emitivnim trzištima, slaba povezanost i problemi u avio-industriji, budući da smo mi avio-destinacija, inflacija u Evropskoj uniji i slabljenje eura, neizvesna jesen zbog ratnih sukoba, neki su od razloga“, naveo je Jovanović.

U Ulcinju više gostiju u hotelima, manje u apartmanima

Prema skorašnjim podacima Turističke organizacije, u Ulcinju zvanično borave 24.623 gosta, što je za skoro tri odsto više nego lani. Dominiraju inostrani turisti kojih je 23.842, dok je domaćih 521. Međutim, primetno je da u hotelima odseda 24 odsto gostiju i u kampovima 18 odsto više gostiju nego 2021, a minus od tri odsto zabeležen je u privatnom smeštaju u kojem boravi 17.576 turista.

Da je gostiju manje prvenstveno zbog ekonomske krize uzrokovane ratom u Ukrajini i pandemije virusa korona, smatra vlasnik privatnih apartmana u Ulcinju Aleks Škrelja.

"Gostiju ima dovoljno, ali je besparica. Cene i primanja su kao i svuda. Nije ono što smo očekivali da bude 100 odsto. Ali, za sada je dobro, ne žalim se", kaže on u razgovoru za Euronews Srbija.

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Škrelja ističe da apartmani u njegovoj kući nisu puni kako to inače biva u ovo vreme i poziva turiste iz Srbije da posete Ulcinj.

"U ovo vreme je obično vrhunac sezone, a sada... Pa, koga ova kriza nije pogodila?", dodaje on.

Abazović: Cene kao na Azurnoj obali

I premijer Dritan Abazović rekao je da je predsezona u Crnoj Gori bila jako dobra, a da je glavna sezona u "malom zakašnjenju", kao i da su cene "kao na Azurnoj obali".

Uprkos tome, kaže da su finansijski parametri zadovoljavajući.

"Ako neko misli da može da se ponovi sezona od prošle godine kada je u špicu bilo neverovatno jer smo mi bili jedina otvorena zemlja 45 dana, to će teško moći da se realizuje. Moramo da se prilagodimo novim trendovima. Cene na primorju su kao na Azurnoj obali, to Crna Gora nikada videla nije", rekao je on.

Nada se većem prilivu turista u drugoj polovini jula.

"Moramo da znamo da je cena vode na primorju i do četiri eura, a pre godinu i po je bila evro i po. Neke sojenice (male kućice na Adi bojani) su se izdavale po 50 evra, a sada su po 250 evra. Samo treba da budemo realni i pošteni", naglasio je Abazović.

Komentari (1)

Dule

20.07.2022 22:58

Za početak da reše problem fekalija u moru.. pa će im se vratiti gosti..

Putovanja