Sezona

Smena turista u Grčkoj i kilometarske kolone na granicama: Kada je najbolje krenuti i kako zaobići gužvu?

Komentari

Autor: Tara Tomović

30/07/2022

-

10:54

Smena turista u Grčkoj i kilometarske kolone na granicama: Kada je najbolje krenuti i kako zaobići gužvu?
Smena turista u Grčkoj i kilometarske kolone na granicama: Kada je najbolje krenuti i kako zaobići gužvu? - Copyright Tanjug/Aleksandra Orlić, ADRIASOUND/ Siniša Kopunović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je najfrekventniji vikend na granicama, posebno ka Grčkoj jer je u toku smena turista koji se krajem jula vraćaju s odmora i onih koji stižu na letovanje 1. avgusta. Ovog vikenda se pride, obeležava Ilindan u Severnoj Makedoniji kada se spajaju četiri neradna dana, pa će tako dodatne gužve na granici praviti i Makedonci koji kreću put Grčke na produženi vikend.

Iz "Puteva Srbije" kažu da spremno i organizovano dočekuju ovaj vikend koji se smatra jednim od najprometnijih u letnjoj sezoni.

"Iz iskustva očekujemo da poslednji vikend u julu i prvi avgustovski budu najprometniji na našim auto-putevima. Sa puno razloga pretpostavljamo da će tokom vikenda biti rekordan broj vozila na naplatnim rampama u Srbiji čime će biti nadmašen rekord od 740.000 prolazaka koji je zabeležen pre dve nedelje“, rečeno je iz Puteva Srbije za portal biznis.rs.

S druge strane, na području cele Srbije na snazi je narandžasti meteo alarm zbog najavljenih pljuskova praćenih grmljavinom i jakim vetrom, zbog čega AMS S u saopštenju apeluje da vremenske prilike mogu otežati vožnju i u slučaju nepažnje, biti uzrok saobraćajne nesreće.

"Ukoliko za vreme vožnje naiđete na jak pljusak ili vremensku nepogodu, pokušajte da smanjenom brzinom i sa vožnjom na većem odstojanju stignete do prvog parkinga, benziske stanice ili nekog drugog bezbednog mesta gde ćete sačekajte dok se ne stvore uslovi za sigurnije putovanje", savetuje AMS S.

Alternativni granični prelazi

Severna Makedonija je najčešće tranzitna zemlja na putu ka Grčku. Doduše, za ulazak u nju nema puno izbora - mora se ili preko tranzitnog prelaza Preševo-Tabanovci ili Prohor Pčinskog, alternativnog koji se preporučuje ovog vikenda zbog saobraćaja manjen intenziteta.

Najfrekventniji granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke je svakako Evzoni, gde su čekanja i po više sati. Međutim, samo deset kilometara dalje nalazi se prelaz Dorjan, koji je manje prometan i gde ne bi trebalo da dođe do većih zadržavanja. Ka njemu se skreće na 149. kilometru auto-puta od ulaska u Severnu Makedoniju.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Takođe, tu je i prelaz Meditlija - Niki, na 204. kilometru od ulaska u Severnu Makedoniju koji je daleko manje prometan od Evzonija, a najkorisniji je ako idete ka Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Pargi i ostalim letovalištima na Jonskom moru.

Oni koji bi pak, u potpunosti da izbegnu prolazak Severnom Makedonijom mogu krenuti put Bugarske, pravo na granični prelaz Promahonas. Međutim, i ovde znaju biti prisutne gužve zbog velikog broja rumunskih i bugarskih turista koji će se ovog vikenda uputiti na more.

"Crveni" datumi

Kada je u pitanju odlazak u Grčku, osim 31. jula na 1. avgust, najveće gužve su upravo na samom početku meseca. Međutim, talasi saobraćaja u avgustu očekuju se 11, 21. i 31. kada je smena turista u najvećem broju turističkih agencija u Srbiji. Tada, pre svega autobusi najduže čekaju na prolazak preko granice.

Osim toga, ne zaboravite i na najveći verski praznik u Grčkoj, 15. avgust Uspenje Bogorodice kada veliki broj Grka iz inostranstva dolazi u posetu rodnoj zemlji. Isti praznik u Severnoj Makedoniji se obeležava 28. avgusta kada su kilometarske kolone na prelazima neizbežne.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Na nedeljnom nivou pak, najveće gužve na granicama su pri ulasku u Grčku petkom i subotom, dok su nedelja i ponedeljak najgore za izlazak.

Zbog gužve intenziviran rad naplatnih rampi u Srbiji

Svi kanali za naplatu putarine, distribuciju kartica i kanala za elektronsku naplatu putarine (ENP) u Srbiji su u funkciji 24 časa dnevno bez pauze.

Povećan je i broj inkasanata na naplatnim stanicama kako bi se obezbedio nesmetan prolazak vozila usled pojčanog saobraćaja na autoputevima.

Najbrži prolazak kroz naplatne rampe omogućava elektronska naplata putarine (ENP), koja značajno skraćuje vreme putovanja i omogućava vozilima prolazak bez zaustavljanja, a ujedno predstavlja i jeftiniji vid plaćanja putarine.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Učesnici u saobraćaju putem portala na autoputevima i aplikacije za mobilne telefone "Putevi Srbije", informišu se u realnom vremenu o eventualnim zadržavanjima na naplatnim stanicama, prekidima saobraćaja, stanju kolovoza, vremenskim prilikama i drugim neophodnim informacijama.

 

Komentari (1)

Goxi

30.07.2022 12:37

Ne zamajavjte narod sa alternativnim prelazima,toliko ste raširili pricu i sada je tamo veca gužva, na primer ako na prelazu Prohor Pčinjski ima dvadeset vozila to znači da će te čekati isto toliko kao da na Preševu ima 200 vozila ,pre svega čeka se u jednoj koloni,policajac ulazi i izlazi iz kućice da bi proverio dokumenta itd

Putovanja