Sezona

Porastao broj luksuznih rizorta, cene veće nego ranije - kako izgleda ovogodišnja turistička sezona u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/08/2022

-

10:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mesecima unazad u medijima smo mogli da čujemo informaciju o tome da je letnja sezona u Crnoj Gori propala i to zbog visokih cena i loše usluge, kao i da sve manje građana Srbije koja za svoj odmor bira komšiluk. 

Upravo zbog pisanja medija i spekulacija, o svemu ovome krajem jula oglasio se još uvek aktuelni premijer crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji je najpre cene uporedio sa onima na Azronoj obali a par dana kasnije rekao da je turistička sezona u njegovoj zemlji zadovoljavajuća.

"Uzalud propaganda – turistička sezona iznad svih očekivanja", poručio je 30. jula Abazović na svom Tviter nalogu uz snimak kolone automobila koje se kreću ka crnogorskom primorju.

Pored kolona automobila koji u pik sezone putuju ka Jadranskom moru, i slika Ulcinjske plaže dokazuje da za ovogodišnje turiste u Crnoj Gori "nema zime". Međutim, nisu svi zadovoljni.

"Ove godine je baš skupo. Stolice su bile ranije 10 evra, sada idu i do 20. Sve je poskupelo. Hrana nije jeftina", rekla je jedna od gošći na Ulcinjskoj plaži.

Međutim, jedan od sagovornika koji se takođe odlučio da sovoj odmor provede u Ulcinju  rekao je da je u svemu ovome zapravo presudno iz koje zemlje ljudi dolaze.

"Pravo da vam kažem. Sve zavisi odakle dolazite. Mi smo ovde došli iz Neamačke i za nas su cene korektne. Međutim, nije ista situacija sa ljudima koji ovde žive i zarađuju", rekao je.

Najviše turista u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju

I pored toga što se turisti uglavnom ističu da su cene ove godine u Crnoj Gori previsoke i da je to može razlog zbog čega je broj posetilaca manji ove godine, brojke iz Turističke organizacije Crne Gore govore drugačije.

Nina Vukćević, PR Nacionalne tursitičke organizacije Crne Gore za Euronews Srbija kaže da su oni zadovoljni ovogodišnjom sezonom i da se ona, po ciframa, ništa značajno ne razlikuje od prethodne.

"Trenutno u Crnoj Gori boravi oko 190.000 turista što je okvirno na nivou prethodne godine. Najviše ih je u Budvi, Herceg Novom i Ulcinju, a ono što nas izuzetno raduje su dvocifrene stope rata na severu naše zemlje", kaže Vukićević.

Da je ova letnja sezona uspešna, potvrđue i Aleksandra Đakanović menadžerka jednog od hotela u Ulcinju koja kaže da su ugostitelji i hotelijeri zadovoljni kako ovogodišnja sezona izgleda.

"Sada se nalazimo u čuvenom piku sezone gde su svi smeštajni kapaciteti rasprodati i zaista mogu da kažem da se kod nas traži krevet više. I najave za postsezonu su dobre, pa mesta za pesimizam nema ove godine", kaže Đakanović.

Što se cena tiče, četvoročlana porodica na crnogorskom primorju može da ruča za 30 evra, a oni koji se odluče na hotelski smeštaj i sve pogodnosti koje on može da pruži, za aranžman u hotelu sa četiri zvezdice, ista porodica na bazi polupanisona treba da izvdoji nešto manje od 1.500 evra za sedam dana. 

"Cene jesu skočile, ali dok postoji balans između nivoa cena i kvaliteta mislim da ne možemo da imamo veći problem", kaže Đakanović.

Vukćević kaže da je turistička ponuda raznolika, pa samim tim to znači da može da odgovara, kaže, svačijem budžetu.

"Mi smo otvorili značajn broj luksuznih hotela i rizorta i na taj način smo stovirli nov turistički proizvod koji je prevashodno namenjen turstima veće platežne moći. Međutim, u Crnoj Gori ima ponuda za svačiji džep", kaže Vukćević.

Inače, od ove godine Crna Gora ima i novi autoput koj značajno skraćuje putovanje do mora za više od sat vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja