Sezona

Upoznajte zemlje koje turisti često zaobilaze, a kriju neverovatne lepote: Čak tri se nalaze u regionu

Komentari

Autor: Euronews

26/10/2022

-

20:47

Upoznajte zemlje koje turisti često zaobilaze, a kriju neverovatne lepote: Čak tri se nalaze u regionu
Upoznajte zemlje koje turisti često zaobilaze, a kriju neverovatne lepote: Čak tri se nalaze u regionu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Da Evropa nije strana turistima, svedoči činjenica da turizam čini oko 10 odsto BDP-a u Evropskoj uniji. A zemlje kao što su Francuska, Španija i Italija često su na vrhu lista najpopularnijih destinacija na svetu.

Međutim, Evropa nudi mnogo više od "velikih imena". Neverovatni prizori i pejzaži kriju i manje poznate zemlje u kojima je manja gužva (a i cene), zbog čega je definitivno vredno preispitati plan puta.

Od šarmantnih gradova, preko divljih šuma, do neistraženih planinskih lanaca, pročitajte kojih osam potcenjenih lokacija bi trebalo da razmotrite kao destinaciju za sledeće putovanje.

Rumunija: Za taj osećaj iz bajke

Najpoznatija po povezanosti sa Drakulom Brema Stokera, Rumunija je zemlja "nazubljenih" planinskih vrhova, zamkova sa visokim tornjevima, i srednjovekovnih gradova koji izgledaju nepromenjeno tokom vremena.

Sa fascinantnim narodnim muzejima i rustičnim selima koja prikazuju tradiconalnu kulturu zemlje, plus stazama za šetnju i otkrivanje njenih prirodnih močvara i divljih životinja, Rumunija ima mnogo toga da pruži.

Unsplash

 

Za ljubitelje gradske vreve, Bukurešt je grad koji nudi jedinstven arhitektonski stil koji meša klasične zgrade Pariza iz 19. veka sa sovjetskom arhitekturom.

Lihtenštajn: Za mirno istraživanje planina

Ovo malo parče zemlje smešteno je u planinama između Švajcarske i Austrije.

Budući da je tako mali, Lihtenštajn nema sopstveni aerodrom, ali pristup putem ili železnicom iz okolnih zemalja je prilično lagan. Uprkos tome, u pitanju je najmanje posećena zemlja u Evropi.

Unsplash

 

Oni koji se pak, odvaže da je posete brzo će shvatiti da ima mnogo mesta za skijanje bez uobičajenih turističkih gužvi, kao i pešačkih i biciklističkih staza za istraživanje.

Slovenija: Za avanturiste na otvorenom

Smeštena između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske, Slovenija je neotkriveni san svakog ljubitelja prirode.

Od skijanja na snežnim vrhovima Julijskih Alpa i planinarenja kroz netaknute šume, do istraživanja magičnih podzemnih pećina ogromne Postojnske jame, mogućnosti za avanturu su beskrajne.

Unsplash

 

Plus sa blistavim jezerima, veličanstvenim vodopadima i tirkzinim rekama kojima se svi dive, Slovenija brzo postaje nezaboravna. Probajte i Bledsku tortu na Bledskom jezeru.

Finska: Za netaknutu divljinu

Sa mnogo manje turista od susedne Norveške i Švedske, Finska nudi savršenu priliku da se "izgubite" u šumama i kristalno čistim jezerima idiličnih nacionalnih parkova u zemlji.

Unsplash

 

Dodajte faktor divljih životinja kao što su mrki medvedi i losovi koji slobodno lutaju; ali i Auroru borealis (severnu svetlost) koju možete posmatrati noću.

Crna Gora: Za spektakularnu obalu

Smeštena na obalama Jadranskog mora, Crna Gora je topla i gostoprimljiva zemlja gde se strme litice i šumovite planine prekrivene cvećem nadvijaju nad lepim plažama i blistavo azurnim morem.

Unsplash

 

Kuće sa narandžastim krovovima koje grle obalu upotpunjuju ovaj priizor, a uvek postoji mogućnost istražiti i unutrašnjost zemlje i neke od njenih fantastičnih kanjona ili etno sela.

Farska ostrva: Za odmor od civilizacije

Da biste zaista skrenuli sa utabane staze i ušli u neistraženu teritoriju, Farska ostrva, daleko u Atlanskom okeanu su savršena za to.

Unsplash

 

Sastoje se od 18 različitih ostrva i nemoguće je ne zaljubiti se u strmoglave litice arhipelaga, neodoljive pafine, kao i talase koji se razbijaju i oštre močvare. Samo budite sigurni da se obučete kako vreme nalaže jer ono, pre svega može biti nepredvidivo i promenljivo.

Estonija: Za rashlađeni odmor

Sa populacijom od samo 1,3 miliona ljudi, Estonija je jedna od najređe naseljenih zemalja u Evropi, a takođe je prošla ispod radara i kada je u pitanju masovni turizam.

Unsplash

 

Glavni grad Talin je privlačna mešavina srednjovekovnih sokaka, modernih poslovnih četvrti i šetališta pored mora, dok je ostatak zemlje - otprilike 50 odsto, prekriven šumom, što vam omogućava da lako pobegnete od užurbanosti grada kada poželite malo samoće.

Luksemburg: Za jedinstven gradski pejzaž

Mali Luksemburg bez izlaza na more često se zanemaruje u korist svojih poznatijih suseda Francuske i Nemačke, ali njegova prestonica je kao iz bajke - puna srednjovekovnih zamkova i živopisnih sela koji ga čine vrednim posete.

Unsplash

 

Uprkos svojoj maloj veličini, ima mnogo prirode za istraživanje, sa dobro održavanim biciklističkim i pešačkim stazama koje prelaze šumovita brda i doline obrubljene vinogradima.

Komentari (0)

Putovanja