Sezona

Grad zmajeva je idealna destinacija za jesenji predah, a nalazi se na samo šest sati od Beograda

Komentari

Autor: Ivana Kovačević

15/11/2022

-

11:14

Grad zmajeva je idealna destinacija za jesenji predah, a nalazi se na samo šest sati od Beograda
Grad zmajeva je idealna destinacija za jesenji predah, a nalazi se na samo šest sati od Beograda - Copyright Sidarta/Alen Kosmač

veličina teksta

Aa Aa

Posle mora i toplih termi, đir kroz Sloveniju završavamo u glavnom gradu, kraj reke Ljubljanice, koju je opevao divni France Prešern. Ljubljana, grad koji svakog dana izgleda drugačije baš zahvaljujući pogledu sa mostova ove prelepe pritoke Save.

Produkcija Studio/Dražen Štader

 

Ljubljana je otvoren i gostoljubiv grad iz kog turisti odlaze sa osmehom i lepim rečima. I vraćaju se. I nema sumnje, Deneris, Majka zmajeva, uživala bi u gradu čiji je zaštitni znak - zmaj. Ogoljenih zuba i raširenih krila, ponosno stoji na svakoj zastavi, mostu, grbu. Ljubljanski zmaj je simbol grada i zmajeve ćete naći na Zmajevom mostu i na grbu u dvorcu. Predstavlja moć, hrabrost i veličinu.

Grad uz Ljubljanicu je najvećim delom projektovao čuveni arhitekta Jože Plečnik i okružen je parkovima i zaštićenim prirodnim područima. Istorijski centar Ljubljane je zatvoren za saobraćaj, međutim, većina znamenitosti se može posetiti peške ili biciklom.

Ako želite da kupite domaću hranu i upoznate lokalno stanovništvo, trebalo bi da posetite Centralnu tržnicu, koja se sastoji od pijace na otvorenom, natkrivene pijace i niza malih prodavnica hrane, sve prepunih svežeg slovenačkog voća, povrća i suhomesnatih proizvoda. Nama je to svakako bilo prvo mesto za posetu, odatle smo krenuli u đir. Tokom jeseni sve je prošarano pastelnim bojama. Kada smo već na ljubljanskoj Centralnoj pijaci, podrazumeva se kratka šetnja do Zmajevog mosta i fotkanje.

Mediaspeed/Anže Krže

 

Obavezna je i poseta Ljubljanskom dvorcu na brdu iznad grada sa kog pucaju najlepši pogledi i do kog se stiže ili peške ili uspinjačom.

Produkcija Studio/Dražen Štader

 

Za ljubitelje umetnosti poseban gušt je Narodna galerija, najistaknutiji slovenački muzej istorijske umetnosti. Narodna galerija čuva najveću kolekciju likovne umetnosti u zemlji od kasnog srednjeg do 20. veka. Obuhvata skoro 600 dela slovenačkih i evropskih umetnika. Malo smo obilazili, malo smo šetali i penjali se, a zatim su nas naši domaćini iz Turističke organizacije Slovenije odveli na ručak u fine dining restoran Gostilna na Gradu koji priprema jela od kvalitetnih lokalnih sastojaka uparenih sa još boljim slovenačkim vinima. Čista desetka.

Šta ovaj grad ima i može da vam ponudi? Većina atrakcija u Ljubljani se nalazi u samom srcu grada, interesanta arhitektura, reka koja protiče kroz centar, dvorac sa koga se vidi ceo grad, legenda o zmajevima i mnoštvo restorana.

Nina Kurnik

 

Danima smo lutali i uživali u Sloveniji, nadam se da ste čitali o tome, no na kraju je došla višnjica na tortu i odlazak u Terme Olimia. Kažu da najbolje uvek treba sačuvati za kraj. Priču o Olimiji ja pričam svakom svom poznaniku, prijatelju, kolegama.. Poslednjih desetak godina ona je deo mene i rado joj se vraćam kada god se za to ukaže prilika.

Sportida d.o.o./Žiga Zupan

 

To je mesto koje živi u harmoniji sa prirodom i blagotvornom lekovitom vodom. U termalnom delu nalaze se mnogobrojni bazeni a spa će vam ponuditi egzotične metode masaža i nege. Ovde termalne vode, zbog sastava, svežine i toplote, predstavljaju nepresušan izvor zdravlja i mladosti. Jedinstveno mesto koje rado preporučujem svojim prijateljima. Dovoljno je jednom posetiti i doživieti Terme Olimia i bez dileme, uvek ćete se vraćati po još. Prirodno okruženje i jedinstvena termalna voda, okoliš gde možete šetati, voziti bicikl, hraniti jelene, odigrati partiju golfa… upotpuniće čitavu priču.

CJ STUDIO d.o.o./Ciril Jazbec

 

Selo Olimje leži u zavetrini planine Rudnice, u ataru Kozjanskog parka. Selo Olimje nosi titulu najlepšeg sela u Evropi i nagrađeno je zlatom na Međunarodnom takmičenju Entente Florale, gde u prvi plan stavljaju zdrav društveni i kulturni razvoj, promovišući baštovanstvo, turizam i uređeno okruženje.

Andrej Tarfila

 

Magičan glamur prirode autentičan je po zamku koji je nekada bio u vlasništvu grofova Atemsa, a sada opštine Podčetrtek i predstavlja srce olimske kulturne baštine. Zamak je danas franjevački manastir iz čije bašte pune začinskog bilja izviru prirodni lekovi koje nudi apoteka u zamku.

Na salašu Jelenov greben, koji se nalazi samo nekoliko desetina metara iznad manastira Olimje sa čuvenom trećom najstarijom apotekom u Evropi, uživa se u seoskim specijalitetima, a na samo nekoliko minuta hoda od manastira stižete do poznate slovenačke Čokoladnice Olimje.

Amadeja Knez

 

Naše putovanje kroz Sloveniju nije završeno. Znam sigurno da ću se vraćati kad god imam priliku jer nigde nisam još videla neverovatan spoj reka, jezera, istorije, planina i modernih, ekskluzivnih termi kao što sam videla u ovoj magičnoj zemlji istorije. I baš kao što zmaj čuva Ljubljanu, tako i moje fotografije čuvaju uspomenu na posetu ovoj predivnoj zemlji koju vam preporučujem svim srcem.

Piše: Ivana Kovačević, preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Komentari (0)

Putovanja