Sezona

Pet najegzotičnijih plaža u Grčkoj - sve su na istom ostrvu i to jednom od omiljenih za srpske turiste

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2021

-

20:49

Pet najegzotičnijih plaža u Grčkoj - sve su na istom ostrvu i to jednom od omiljenih za srpske turiste
Pet najegzotičnijih plaža u Grčkoj - sve su na istom ostrvu i to jednom od omiljenih za srpske turiste - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nije nikakvo iznenađenje što se plaže Lefkade neprestano svrstavaju u red najboljih u Evropi, na Mediteranu, pa čak i u svetu. More tirkizne boje, bele peščane plaže i formacije stena i litica, čine da ovaj raj podseća na Karibe, iako se nalazi u Zapadnoj Grčkoj.

Kratak most koji povezuje Lefkadu sa kopnom; kosmopolitska aura koja je započela šezdesetih kada je brodski tajkun Aristotel Onazis kupio privatno ostrvce Skorpios, tik uz istočnu obalu ostrva; i, što je najvažnije, egzotične plaže - učinile su ovo Jonsko ostrvo vodećom destinacijom za grčke i strane turiste.

Od glavnog grada Lefkade, na severu, pa sve do rta na najjužnijem vrhu ostrva, zapadna obala je ispunjena plažama jedinstvene i magične lepote. Odlikuju se visokim belim stenama i liticama, vodama koje prikazuju svaku pojedinačnu nijansu od plave do zelene, sitnim peskom i belim šljunkom. S obzirom na ogromnu popularnost ovih plaža, vredi se probuditi ranije i obići baš onih pet koje se ubrajaju i među najlepše na svetu.

Porto Kaciki

Unsplash

 

Najpoznatija plaža na ostrvu često se nalazi na listi najlepših svetskih plaža zbog svoje egzotičnosti i tirkiznog mora.

Unsplash

 

Porto Kaciki se nalazi na oko 40 kilometara od glavnog grada Lefkade, dok se završni deo puta koji vodi do plaže znatno sužava i zahteva dodatnu pažnju u vožnji.

Unsplash

 

Jednom kada parkirate auto, potrebno je da se spustite niz stepenice da biste stigli do plaže.

Unsplash

 

Dolazak do Porto Kacikija u jutarnjim satima osigurava hlad ispod ispod visoke litice, ali će se sunce pojavljivati nasuprot vas kako sati budu odmicali.

Egremni

Pixabay

 

Neverovatna plaža prostire se na skoro dva kilometra što objašnjava zašto predstavlja dobar izbor čak i tokom prometnijih letnjih dana u vrhuncu sezone.

Pixabay

 

Međutim, potrebni su strpljenje i napor da se spustite niz 300 i više stepenica koje vode do plaže, dok je još izazovnije popeti se nazad.

Pixabay

 

Ali trud će se isplatiti čim ugledate tirkizno more i sitan beli šljunak. Plaža se nalazi na 38 kilometara od glavnog grada.

Avali (Kalamici)

youtube/screenshot/Giuseppe Cota

 

Avali je zapravo nastavak plaže Katisma jer se nalazi u neposrednoj blizini. Ipak, do plaže je teže doći budući da zahteva da se kolima provlačite uskim zemljanim putem koji je pun krivina. Međutim, savršen je izbor za sve one koji ne vole gužvu. Tirkizno more iznad kojeg se nadvija strma litica na čijem se vrhu nalazi mali kafić, odmah pored parking mesta.

Katisma

Pixabay

 

Jedna od najpristupačnijih ostrvskih plaža koja ima asfaltiran put koji vodi do nje. Nalazi se na 16 kilometara od glavnog grada, a ima i mnoštvo barova na plaži, ležaljki, suncobrana. Pesak je ovde malo grublji, a voda kristalno čista i tirkizna. Na levoj strani nalaze se zanimljive formacije stena i pećina koje su idealne za istraživanje (samo za bolje plivače).

Milos

Unsplash

 

Do Milosa se može doći brodom samo iz Agios Nikitisa ili putem koji zahteva 30 minuta hoda, što objašnjava zašto na ovoj plaži, širokoj i peskovitoj nikada nema mnogo ljudi. Prozirno more i sitni šljunak povezaće vas sa ovim mestom i naterati da ostanete još duže, pa tako ponesite suncobran, vodu i hranu. Očekujte da ćete se ovde zadržati i nekoliko sati.

Komentari (1)

Marjan Jovanovic

17.07.2021 13:06

Za oko najlepsa Porto Kaciki,ali meni je Milos plaza ostavila najjaci utisak.Mir,tisina i more!

Putovanja