Fudbal

Otkriven spomenik Hugo Buliju – čoveku koji je Srbiji doneo prvu fudbalsku loptu

Komentari

Autor: Vladimir Sukdolak

22/05/2021

-

13:37

Otkriven spomenik Hugo Buliju – čoveku koji je Srbiji doneo prvu fudbalsku loptu
Otkriven spomenik Hugo Buliju – čoveku koji je Srbiji doneo prvu fudbalsku loptu - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Na Adi Ciganliji otkriven je spomenik Hugu Buliju čoveku koji je pre 125 godina doneo prvu fudbalsku loptu u Srbiju. Na svečanosti u organizaciji Fudbalskog Saveza Srbije, govorili su v.d. predsednika FSS Marka Pantelića i zamenik gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

"Ako ne čuvamo sećanja i istoriju, na ljude koji su doneli mnogo toga lepog u naš grad i našu zemlju, onda ćemo se i mi izgubiti. Ovako ostajemo dosledni onom što smo radili kroz istoriju našeg naroda i našeg grada, gde smo uvek vodili računa o ljudima koji su bili dragi gosti u našem gradu, bili Beograđani, poštovani i koji su ostavili traga u našoj kulturi", rekao je Pantelič na početku svog obraćanja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je takođe istakao važnost ovog čina.

"Za ovih 125 godina fudbal u Beogradu i Srbiji nije više samo sport. Postao je i društveni fenomen i širom sveta. Zahvalan sam svima koji su u ovih 125 godina gradili fudbal u Beogradu, došli smo dotle da imamo i prvaka Evrope i da imamo velike klubove i tradiciju. Ovaj spomenik znači da ne zaboravljamo ljude koji su nešto učinili na početku", naveo je Vesić.

MN Press

 

Hugo Buli je rođen 14. decembra 1875. godine, u Beogradu, gde je i umro za vreme Drugog svetskog rata. Slovi za čoveka koji je postavio temelje fudbala u Srbiji.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja, studije je nastavio u Berlinu, u Nemačkoj. Tu je igrao fudbal za Germaniju. Uz diplomu, kao suvenir sa studija, po povratku u Beograd, u proleće 1896. godine, doneo je prvu fudbalsku loptu, želeći da omladinu zainteresuje za fudbal, sve popularniju igru u Evropi.

Komentari (0)

Sport