Fudbal

Atletiko čeka Junajted, Tadić sa Ajaksom gostuje Benfiki u Ligi šampiona

Komentari

Autor: Euronews

23/02/2022

-

14:15

Atletiko čeka Junajted, Tadić sa Ajaksom gostuje Benfiki u Ligi šampiona
Trofej Lige šampiona - Copyright AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa

Fudbaleri Atletiko Madrida od 21 čas dočekuju Mančester junajted u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona, dok će se u istom terminu u Lisabonu sastati Benfika i Ajaks. 

Atletiko Madrid će igrati osmi put u poslednjih devet sezona nok-aut fazu Lige šampiona, a španskom klubu nisu strani ni dueli sa engleskim timovima. Poslednji put, u grupnoj fazi baš ove sezone, ekipa Dijega Simeonea je doživela dva poraza od Liverpula. 

Prošle sezone je Atletiko eliminisan u osmini finala od još jednog engleskog kluba, Čelsija. Posle 2:0 u prvoj utakmici, španski tim je revanš kao domaćin igrao u Bukureštu, i izgubio.

Nema sumnje da će sada prepune tribine Vanda Metropolitana značajno pomoći Atletiku da produži izuzetan niz od 14 utakmica bez poraza u nok-aut utakmicama kada su igrali na svom stadionu.

Atletiko je 12. puta igrao dvomeč sa klubovima iz Engleske i ima dobar učinak, devet prolaska dalje.

Junajted u utakmicu ulazi sa pobedom u Premijer ligi. Savladan je Lids u gostima rezultatom 4:2, ali istorija nije na strani kluba iz Mančestera. Može da se pohvali samo sa jednom pobedom u poslednjih sedam utakmica na gostovanju timovima u Španiji pod okriljem UEFA.

Atletiko je imao pravu uvertiru pred duel, pobedu nad Osasunom u gostima rezultatom 3:0, uz fantastičan pogodak Luisa Suareza.

Junajted se, očekivano, najviše uzda u Kristijana Ronalda. Portugalac je uvek bio inspirisan protiv Atletika, još iz vremena kada je nastupao za Real Madrid. Pamte se njegovi dueli u gradskom derbiju.

Baš zbog duela sa ekipom u kojoj nastupa Ronaldo, Atletiko mora da bude posebno obazriv, a fudbaleri španskog kluba i te kako pažljivi. Čak osam crvenih kartona pokazano je na prethodnih sedam utakmica Madriđana u Ligi šampiona.

Titula prvaka Portugala ove sezone izmiče ekipi Benfike, pa je nok-aut faza Lige šampiona prava prilika za taj klub da se iskupi za nešto slabije rezultate.

Prva prepreka ekipi koja prvi put igra nok-aut fazu Lige šampiona posle pet godina biće sjajni Ajaks predvođen srpskim fudbalerom, kapitenom Dušanom Tadićem.

Može se reći da je Ajaks veliki favorit, iako se očekuje prava borba, kako na Lužu u prvoj utakmici, tako i potom u revanšu u Amsterdamu.

Neke stvari iz istorije idu na ruku Benfiki. Portugalski tim ima sedam pobeda u poslednjih osam utakmica kao domaćin protiv klubova iz Holandije, uz jedan nerešen rezultat.

Jedna od tih pobeda bila je u avugstu protiv velikog Ajaksovog rivala, PSV-a iz Ajndhovena.

Ipak, kako je Ajaks igrao u prethodnoj fazi takmičenja govori da je taj tim veliki favorit u predstojećem duelu. Ima svih šest pobeda u grupi sa Sportingom iz Lisabona, Borusijom Dortmund i Bešitašem.

Ako pobedi Benfiku u prvoj utakmici, postaće prvi klub van pet najjačih evropskih liga koji će vezati sedam pobeda u Ligi šampiona.

Duel Benfike i Ajaksa je jedan od samo dva u osmini finala u kojem se sastaju nekadašnji šampioni Evrope.

Komentari (0)

Sport