Fudbal

Dva bolna učešća Severne Koreje na Mundijalu: Izgubljeni meč znači izdaju, sudbine aktera misterija i posle 50 godina

Komentari

Autor: Euroenws Srbija, Harec, AP, Gardijan

29/11/2022

-

18:11

Dva bolna učešća Severne Koreje na Mundijalu: Izgubljeni meč znači izdaju, sudbine aktera misterija i posle 50 godina
Svetski kup 1966. - Copyright AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Svetsko prvenstvo u Kataru ugostilo je reprezentacije 32 zemlje, od čega na turniru učestvuje šest reprezentacija iz Azijske fudbalske konfederacije, uključujući i domaćina.

Među onima koji neće moći da navijaju za svoju zemlju su i stanovnici Severne Koreje, najzatvorenije zemlje na svetu koja je samo dva puta do sada učestvovala na svetskoj fudbalskoj smotri, a oba puta su bila u najmanju ruku kontroverzna.

Na osmom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1966. godine, u Engleskoj, učestvovalo je 16 timova. Fudbalski savezi Afrike, Azije i Okeanije dobili su od organizatora samo jedno mesto, a nakon što su svi afrički timovi odustali u znak protesta, ostali su kandidati sa samo dva kontinenta. 

U Aziji jedva da je bilo zainteresovanih - mesta Izraela i Sirije su dodeljena u okviru evropskih kapaciteta, a većina ostalih reprezentacija se plašila da će se osramotiti. Samo dva tima iz Azije uspela su da se plasiraju na sedam prethodnih Svetskih prvenstava, a ni oni se nisu proslavili. 

Ipak, 1966. obe Koreje, i Severne i Južna, želele su da učestvuju. Kada je doneta odluka da se kvalifikacione utakmice iz Japana presele u Kambodžu, Južna Koreja je odustala iz političkih razloga, pa je tako odlučeno da će se za preostalo mesto na Svetskom prvenstvu takmičiti Severna Koreja protiv Australije, preneo je list "Harec".

Amaterski australijski tim, koji se sastojao uglavnom od britanskih iseljenika, nije igrao međunarodnu utakmicu prethodnih sedam godina, ali njihovi protivnici dugo su se spremali da ostvare san "velikog vođe", Kim Il Sunga, koji je želeo da pokaže svoju ideologiju "džuče" ("samopouzdanje") svetu tako što će iz njegove zemlje doći pobednički fudbalski tim.

Najbolji fudbaleri Severne Koreje proveli su mesece u zatvorenom trening kampu, da poboljšaju svoju kondiciju i kvalitet igre, bolje se upoznaju i samim tim budu spremni da se žrtvuju u ime "večitog vođe" i domovine. Naposletku, Severna Koreja se plasirala na SP, jer je pobedila Australijance sa 6:1 u prvoj i 3:1 u drugoj utakmici.

AP/Bippa

 

Čak je i jedna pobeda na Svetskom prvenstvu izgledala nemoguće tada, jer se Severna Koreja suočavala sa tri velike fudbalske sile: SSSR-om, Čileom i Italijom, koja je već dva puta bila svetski prvak. 

Međutim, tim Severne Koreje imao je druge planove: nakon senzacionalnih partija i predvođeni kapitenom Parkom Song-đinom, uspeli su da pobedom na Italijom stignu do četvrtfinala. Tu ih je zaustavio Portugal, koji je, mada je u jednom trenutku gubio sa čak 3:0, na kraju ipak ostvario pobedu od 5:3, a ekipa Severne Koreje je bila primorana da se vrati kući.

Severnokorejski dokumentarni snimci prikazuju zvezde tima kako izlaze iz aviona u Pjongjangu i kako su dočekani uz osmehe i cveće, jer je misija koju im je dodelio "Veliki vođa", da dobro predstave svoju zemlju, bila uspešno izvršena. 

Međutim, nedugo nakon toga su Južnom Korejom, a zatim i ostatkom sveta krenule da kruže glasine o tome kako je tim Severne Koreje optužen da su izgubili protiv Portugala jer su nekoliko dana ranije, posle pobede nad Italijom, igrači proveli noć u izlasku i uz žene. Prema glasinama, njima je suđeno, i poslati su u severnokorejske gulage.

Kang Čol-hvan, koji je pobegao iz Severne Koreje na Zapad, objavio je 2000. godine knjigu pod nazivom "Akvarijumi Pjongjanga: Deset godina u severnokorejskom gulagu", gde opisuje svoj život kao zatvorenika u ozloglašenom koncentracionom logoru Jodok.

"Među zatvorenicima koje sam sreo u logoru bio je bivši proslavljeni sportista koji je bio poznat jer je izdržao dosta dugo u jednoj naročito teškoj samici u okviru Jodoka. Prema glasinama, njegova tajna preživljavanja bila je da pojede svakog insekta koji bi mu došao šaka, a bilo da je to istina ili ne, na kraju je zaradio nadimak 'Bubašvaba'. Park Song-đin, kako se zapravo zvao, proslavio se međutim još ranije i to van logora, na Svetskom prvenstvu u Engleskoj 1966. godine", piše ovaj nekadašnji zatvorenik u svojoj knjizi. 

AP/Bippa

 

Otprilike godinu dana nakon objavljivanja knjige, engleski režiser Danijel Gordon dobio je retku dozvolu da poseti Severnu Koreju i sastane se sa nekim od ključnih ličnosti tima iz 1966. U postskriptumu dokumentarnog filma koji je napravio, piše da igrači apsolutno negiraju ono što opisuju kao "zapadnu propagandu", i tvrde da nisu kažnjeni nakon turnira. 

Čak i više od 50 godina kasnije, ne postoji način da se sazna šta je bila istina.

Skoro 50 godina kasnije: Poraz od 7:0 u prenosu uživo 

Na sledeće učešće na Svetskom prvenstvu fudbaleri Severne Koreje morali su da čekaju 44 godine - 2010. su se takmičili u Južnoafričkoj Republici, a u grupi su bili sa Brazilom, Portugalom i Obalom Slonovače. Izgubili su sva tri meča, što je donekle javnost i očekivala, ali su ponovo pokrenute debate o tome kako su fudbaleri tretirani po povratku u domovinu.

Prema nekoliko izveštaja, fudbaleri Severne Koreje su bili izloženi šestočasovnim kritikama zbog "izdaje" ideološke borbe komunističke nacije. Čak su se tada pojavili i strahovi da je ugrožena bezbednost selektora reprezentacije Kima Džung-huna, koji je bio optužen za izdaju sina i naslednika "dragog vođe" Kima Džong-ila, naveo je "Gardijan".

Fudbaleri su, naime, po povratku sa šampionata sveta bili pozvani u salu u Radničkom domu kulture u Pjongjangu, gde su naterani da izađu na binu i podvrgnuti šestočasovnoj salvi kritika zbog loših nastupa u Južnoj Africi, preneo je tada američki Radio Slobodna Azija.

Samo su dva fudbalera ovo izbegla, i to jer su otputovali direktno u Japan, gde su rođeni i gde su u tom trenutku igrali klupski fudbal, rekao je anonimni izvor za tu radio stanicu. 

profimedia

Severna Koreja - Obala Slonovače, 2010.

"Velikoj debati" je navodno prisustvovalo 400 sportista i studenata sporta, kao i državni ministar sporta. Ri Dong-kju, sportski komentator za severnokorejsku državnu centralnu televiziju, predvodio je ukore, ukazujući na nedostatke svakog igrača, preneli su južnokorejski mediji. 

U pravom staljinističkom stilu, igrači su "pozvani" da kritikuju selektora, koji je navodno bio optužen da je izdao liderovog sina Kima Džong-una, koji je danas na čelu Severne Koreje. Radio Slobodna Azija citira izvor koji je rekao da je čuo da je Kim Džung-hun poslat da radi na gradilištu i da postoji bojazan za njegovu bezbednost, mada ovo nikada nigde nije zvanično potvrđeno, niti se išta zna o njegovoj kasnijoj sudbini.

Najveći problem je bio to što je cela nacija videla kako je tim "osramoćen" - nakon što su jedva izgubili prvi meč od Brazila (2:1), režim je odlučio da na televiziji prenese drugu utakmicu u grupi protiv Portugala u, kako se veruje, prvom sportskom prenosu u zemlji.

Međutim, malobrojni stanovnici Severne Koreje koji su imali pristup TV uređaju morali su da gledaju pravu "katastrofu", jer je tim izgubio 7:0. U poslednjoj utakmici protiv Obale Slonovače, izgubili su rezultatom 3:0.

Odustanak od kvalifikacija za Katar

Da fudbalsku reprezentaciju Severne Koreje nećemo gledati ni na ovogodišnjem Mundijalu u Kataru, bilo je jasno još 2021. kada je Azijska fudbalska konfederacija saopštila da se ta zemlja povukla iz kvalifikacija. 

Iz Pjongjanga nisu naveli zvaničan razlog za ovakvu odluku, ali su južnokorejski mediji preneli da je verovatno u pitanju zabrinutost zbog širenja koronavirusa, preneo je AP. 

Severna Koreja bila je u grupi H azijskih kvalifikacija sa Južnom Korejom, Turkmenistanom, Libanom i Šri Lankom, a u trenutku odustajanja bila je četvrta, ali je imala samo bod manje od lidera grupe.  Iz grupe H je u Katar otišla ekipa Južne Koreje.

Odluka Severne Koreje da se povuče iz kvalifikacija 2021. godine istovremeno je značila i da neće učestvovati na Kupu Azije 2023. koji će se održati u Kini, jer se kombinuju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo i kontinentalni turnir.

Olimpijski komitet Severne Koreje je, mesec dana pre ove odluke, rekao da je odlučio da odustane od Olimpijskih igara u Tokiju kako bi zaštitio svoje sportiste od zaraze koronavirusom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport