Fokus

Luksuz u Severnoj Koreji: Kim Džong Un lično uveo "narodnu spikerku" u novi stan

Komentari

Autor: AP, BBC, Guardian

14/04/2022

-

22:33

Luksuz u Severnoj Koreji: Kim Džong Un lično uveo "narodnu spikerku" u novi stan
Kim Džong Un i Ri Čun Hi - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ri Čun Hi, najpoznaija severnokorejska tv prezenterka, svetu poznata po dramatičnoj objavi smrti Kim Il Sunga, postala je glavna tema medija nakon što joj je lider Kim Džong Un poklonio luksuzni stan i zamolio da nastavi da služi kao glas Radničke partije, preneo je AP.

Kako navode stručnjaci, Kim ima poseban tretman prema elitnim Severnokorejcima kako bi povećao njihovu lojalnost dok se bori sa pandemijom, problematičnom ekonomijom i zastojem u nuklearnoj diplomatiji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ri Čun Hi, koja je prenosila najvažnije događaje poslednjih decenija, od nuklearnih i reaktnih proba do smrti lidera, sa prepoznatljivim glasom, u inostranstvu nazivaju "ružičastom damom" zbog boje njene tradicionalne korejske odeće.

Severnokorejski lider rekao je da partija neće štedeti na "nacionalnom blagu", poput nje, koja je radila kao revolucionarni spiker partije duže od 50 godina, saopštila je korejska centralna novinska agencija. Kim je izrazio očekivanje "da će ona energično nastaviti svoj posao u dobrom zdravlju kao što priliči portparolki stranke".

profimedia

 

Kim se sastao sa Ri, koji ima oko 79 godina, u sredu nakon što je otvorio novoizgrađeni stambeni kvart pored reke u glavnom gradu Pjongjangu, saopštila je KCNA. Rečeno je da su kuće u okrugu predstavljene Ri i drugim ljudima koji imaju posebne zasluge za državu.

Lider države je sa Ri obišao stan držeći je za ruku dok su silazili niz stepenice. Ona je rekla da oseća da je njena nova kuća kao hotel i da su svi članovi njene porodice "ostali budni celu noć u suzama zbog duboke zahvalnosti za dobročinstvo stranke", navodi KCNA.

Ona je kasnije iskoristila svoj zaštititni znak, tehniku govora, kako bi za državnu televiziju govorila o događaju kada joj je Kim Džong Un pokazivao stan.

 

Severna Koreja često daje posebnu važnost građevinskim projektima kako bi na taj način obeležila ključne državne godišnjice. U petak je 110. rođendan Kimovog pokojnog dede, osnivača države Kim Il Sunga.

To je najvažnija godišnjica u Severnoj Koreji, kojom vladaju tri generacije porodice Kim od njenog osnivanja 1948. Novi stambeni kvart je sagrađen na mestu na kome se do 1970-ih nalazila zvanična rezidencija Kim Il Sunga.

U Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje stanovnici uglavnom žive relativno bogato, u poređenju sa onima iz udaljenijih i ruralnih područja  gde mnogi još žive u ekstremnom siromaštvu. Većina Severnokorejaca koji su pobegli iz zemlje u poslednje dve decenije dolazi iz njenih severnih regiona blizu granice sa Kinom.

Ko je Ri Čun Hi?

Ri Čun Hi je više od četrdeset godina plakala, smejala se i vikala na korejskoj centralnoj televiziji. Niko sa sigurnošću ne zna koliko ima godina, ali se veruje da je rođena oko 1943. godine.

Poznata i pod nadimkom "narodni spiker", obično je obučena u roze hanbok, tradicionalnu korejsku odeću, ali je tokom karijere nosila i "zapadnjačke" modele sa naramenicama. Naravno, roze boje, piše Gardijan.

Njen gromki glas govori u ime režima u zemlji gde se vođa Kim Džong Un retko direktno obraća ljudima.

Rođena je u siromašnoj porodici u Tongčongu u jugoistočnom delu onoga što će deceniju i po kasnije postati Severna Koreja. Studirala je umetnost na Univerzitetu za glumu u Pjongjangu.

Pridružila se severnokorejskoj televiziji KCTV 1971. godine i postala glavni prezenter vesti samo tri godine kasnije. Narednih nekoliko decenija preživela je sve čistke, koje mnoge njene kolege nisu.

Status slavne ličnosti stekla je u Severnoj Koreji zbog prepoznatljivog entuzijastičnog stila emitovanja. Državni mediji su hvalili njen glas opisujući ga kao "moćan i privlačan".

Njeno melodramatično predstavljanje vesti navodno joj je donelo divljenje trenutnog vođe Kim Džong Una. Retko kada menja svoj "čelični" stil čitanja, mada je plakala dok je čitala vesti o smrti prvog severnokorejskog lidera Kim Il Sunga i njegovog naslednika Kim Džong Ila.

 

 

Uprkos tome što je zvanično otišla u penziju 2012. godine, Ri se vraća u program za važna vojna saopštenja i sada obučava novu generaciju spikera.

Pre povlačenja, bila je skoro stalna voditeljka večernjih vesti. Tada je čitala vesti o dnevnim dešavanjima i aktivnostima vođa, njihovim posetama čeličanama, poljima kupusa i inspekcijama vojnih baza.

Između ostalog, Ri je na televiziji objavljivala i vesti o sastanku Kim Džong Una i Donalda Trampa, iako je tada zvanično bila završila svoj rad na televiziji. Tom prilikom, nakon što je pogledao vesti, tadašnji američki predsednik rekao je da Ri toliko govori pozitivno o Kimu, te se našalio da bi trebalo da dobije posao na američkim kablovskim vestima.

 

Komentari (0)

Svet