Fokus

Izveštaj UN: Zbog korone dramatičan uticaj sankcija na Severnu Koreju

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

10:55

Izveštaj UN: Zbog korone dramatičan uticaj sankcija na Severnu Koreju
Izveštaj UN: Zbog korone dramatičan uticaj sankcija na Severnu Koreju - Copyright Tanjug AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Severna Koreja nikada nije bila više izolovana od međunarodne zajednice nakon što je preduzela drakonske mere u sprečavanju širenja koronavirusa, izjavio je Tomas Ohea Kintana, nezavisni istražitelj UN za tu zemlju i upozorio da su sankcije imale "dramatičan uticaj na ljudska prava" i život običnih građana u toj zemlji.

Ohea Kintana je pred Komitetom za ljudska prava Generalne skupštine UN i na ranijoj konferenciji za novinare predočio da se Severnokorejci suočavaju sa nestašicom hrane i kolapsom normalnog života, a najugroženija su deca i stariji koji su u opasnosti od gladovanja, prenosi AP.

On je rekao je izrazio duboku zabrinutost zbog razmera nestašice hrane i gladi u zatvorskim logorima za političke osuđenike.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) zatvorila je svoje granice kako bi sprečila pandemiju, a Ohea Kintana upozorava da će to imati "poguban uticaj" na pravo ljudi na zdravlje jer, kako je istakao, zdravstvena infrastruktura ove zemlje pati zbog nedovoljnih ulaganja i kritičnog nedostatka medicinskih zaliha.

On je ocenio da je severnokorejski lider Kim Džong-un prepoznao "tmurnu" situaciju sa hranom i da ulaže u napore da spreči gladovanje u zemlji.

Severna Koreja je odbacila ponudu vakcine iz programa Svetske zdravstvene organizacije "Kovaks", ali prema rečima Kintane u toku je diskusija o tome da li bi međunarodna zajednica trebalo da ponudi S. Koreji potpunu vakcinaciju stanovništva.

On je istakao da je trgovina te zemlje sa Kinom dala Severnokorejcima priliku da "prežive i zarade".

U svom izveštaju Generalnoj skupštini, Kintana je preporučio odboru Saveta bezbednosti koji nadgleda sankcije protiv S. Koreje zbog nuklearnog programa Pjongjanga da bi "trebalo da ponovo proceni režim sankcija u ovim okolnostima i da ih ublaži prema potrebama".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet