Košarka

Loše veče Zvezde u Pireju: Treća četvrtina kobna po crveno-bele

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2023

-

22:22

Loše veče Zvezde u Pireju: Treća četvrtina kobna po crveno-bele
Loše veče Zvezde u Pireju: Treća četvrtina kobna po crveno-bele - Copyright Twitter/kkcrvenazvezda

veličina teksta

Aa Aa

Posle neverovatne pobede protiv Fenerbahčea u utorak, nije bilo realno očekivati da Crvena zvezda takvu partiju ponovi protiv Olimpijakosa. Grčki sastav je veoma teško pobediti na domaćem terenu, ma u kom god sastavu nastupili, a ni Janis Sferopulos nije mogao da računa na sve svoje pulene. Kada se podvuče crta, Zvezda se nije obrukala u Pireju, ali je upisala šesti poraz u Evroligi, dok je Olimpijakos upisao petu pobedu - 88:83 (20:23, 25:21, 19:9, 24:30).

Prvo poluvreme proteklo je u NBA stilu. Obe ekipe su bile "raspucane", igralo se u neočekivano brzom ritmu, i to je na početku vipe prijalo beogradskim crveno-belima. Nemanja Nedović je u prvoj deonici "zatrpao" koš rivala, dok je na drugoj strani dominirao Mustafa Fal.

Druga četvrtina počela je igrom koš za koš. Zvezda je uglavnom poentirala preko Luke Mitrovića, dok je Olimpijakos imao nekoliko raspoloženih košarkaša, ali prednjačili su Janulis Larencakis, Alek Piters i Luk Sikma. Dobra igra domaćina odrazila se i na rezultat, te je nakon +8 koliko je tim sa Malog Kalemegdana imao na četiri i po minuta do kraja poluvremena, sada sastav iz Pireja imao pola koša prednosti na pauzi.

Zvezda je u treći kvartal ušla pomalo ishitreno. Nedović je nekoliko napada zaredom na silu pokušao da napadne preko 220 centimetara visokog Fala, što je prouzrokovalo veliku dozu nervoze u svakom sledećem napadu crveno-belih, koji su u ovoj četvrtini postigli svega devet poena. Sa druge strane Olimpijakos je igrao pribrano, tražili su se otvoreni šutevi i laki poeni, te su pirejski crveno-beli pred poslednju deonicu imali +11.

Iako je Crvena zvezda odigrala zadovoljavajuću četvrtu četvrtinu, sigurnost koju su igrači domaćih stekli u trećem kvartalu se prenela i u poslednjih deset minuta. Olimpijakos je imao odgovor na svaki pokušaj Zvezde da se vrati u ovaj meč, a činilo se da je tačku na ovaj susret stavio Piters trojkom sa osam metara koja je Pirejcima donela +12. Poslednju šansu za preokret crveno-belima dali su Nedović trojkom uz faul i Jago dos Santosom pogotkom za tri poena iz sekundarnog kontranapada, ali jednostavno nije bilo vremena da se preokrene dvocifreno vođstvo protivnika, a tome je i odmogla tehnička koju je dobio Nedović nakon što je u želji da zasmeta Tomasu Volkapu pri izvođenju lopte na 82:78 za grčki tim, prestupio osnovnu liniju. Identičnu grešku napravio je Luka Mitrović protiv Barselone, te navijačima sada ostaje samo da pričaju šta bi bilo kad bi bilo... Nedović ipak nije hteo da odustane, nastavio je da zatrpava koš rivala i doveo svoj tim na svega tri poena zaostatka, ali je sa linije penala siguran bio Kostas Papanikolau i tako potvrdio trijumf svoje ekipe.

Rano je govoriti o uzrocima poraza, ali na prvu loptu čini se da je to loša selekcija ne samo šuta, nego i načina na koji će se napadati odbrana protivnika. Janis Sferopulos je evidentno želeo da izvuče Fala iz reketa, ali kada god bi Jago ili Nedović ostali u "mismeču" sa njim ne bi tu prednost pre svega u prodoru iskoristili. Odbrana domaćih bi skupljala u reketu, što je prouzrokovalo dosta izgubljenih lopti crveno-belih. Takođe, treba istaći i da vicešampion nije dovoljno napadao preko svojih visokih igrača, koji su bili raspoloženi, ali jednostavnu nisu dobijali loptu na niskom postu, a ni iz "pik end rola".

Najefikasniji u redovima pobednika bio je Piters sa čak 28 poena, Fal je ostvario dabl-dabl učinak od po 14 poena i skokova, dok je 15 poena postigao Ajzea Kenan.

U timu Crvene zvezde istakao se Nedović sa 26 poena, a podršku je imao u vidu Miloša Teodosića koji je ubacio 15.

Olimpijakos - Crvena zvezda 88:83 (20:23, 25:21, 19:9, 24:30)

Hala: Dvorana mira i prijateljstva

Sudije: Olegs latiševs, Tomaš Travicki, Josip Radojković

Olimpijakos: Volkap 6, Kenan 15, Luncis 3, Larencakis 7, Rozaekas, Papas, Fal 14, Papanikolau 11, Brazdeikis 2, Piters 28, Sikma 2, Tanulis.

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 15, Davidovac 5, Mitrović 8, Tobi 7, Bolomboj 7, Ilić, Nedović 26, Giedraitis 6, Kuzmić, Dos Santos 9.

Evroliga, 9. kolo

Četvrtak

Makabi - Fenerbahče 78:73

Olimpijakos - Crvena zvezda 88:83

Olimpija Milano - Efes u toku

Real Madrid - Monako u toku

Petak

Žalgiris - Bajern 19.00

Asvel - Baskonija 20.00

Panatinaikos - Virtus 20.00

Barselona - Valensija 20.30

Partizan - Alba 20.45.

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport