Košarka

Drama sa srećnim krajem: "Parni valjak" od 0:16 do VELIKOG preokreta protiv Makabija

Komentari

Autor: Euronews

12/01/2024

-

22:51

Drama sa srećnim krajem: "Parni valjak" od 0:16 do VELIKOG preokreta protiv Makabija
Drama sa srećnim krajem: "Parni valjak" od 0:16 do VELIKOG preokreta protiv Makabija - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana prekinuli su mini seriju od dva uzastopna poraza u Evroligi i na krilima neverovatnog preokreta, došli do pobede nad Makabijem u Beogradu! Crno-beli počeli su katastrofalnu utakmicu protiv ekipe iz Tel Aviva. Gubili su 0:16, pa u jednom trenutnu i sa 24 razlike, da bi zahvaljujući fenomenalnoj igri u drugom poluvremenu, na kraju, stigli do preokreta i 11. trijumfa u sezoni - 88:79 (11:29, 25:23, 31:15, 21:12)

Gotovo 20.000 navijača u Areni imalo je priliku da gleda neverovatnu utakmicu, veliku borbu i pravu dramu, koja je na zadovoljstvo cele dvorane, završena sa srećnim ishodom. Iako su crno-beli očajno otvorili utakmicu i bili u zaostatku 16 poena u prvih pet minuta, maestralnom igrom u drugom poluvremenu (52:27), uspeli su da anuliraju veliki zaostatak i nanesu jednoj od najboljih defanzivnih ekipa u Evropi, deveti poraz u sezoni.

Gori početak, crno-beli, bukvalno, nisu mogli ni da zamisle. U prvih pet minuta doslovno ništa nisu mogli da pogode. Ređali su se promašaji kao na traci, dok je sa druge strane, sve ulazilo, pa je polovinom uvodne deonice na semaforu pisalo neverovatnih 16:0 za izraelski tim. Nastavak utakmice doneo nam je periode mnogo bolje igre Partizana, pre svih Doužera, koji je do poluvremena postigao 16 poena, da bi se u nastavku priključio i Naneli. 

Partizan je metiljavo ušao u meč. Odmah se videlo da je falila energija Beograđanima. Nekoliko promašaja na startu iz par otvorenih pozicija, ostavilo je traga na ekipu, koja je tek sredinom druge četvrtine uspela da pronađe pravi ritam. I preko Nanelija i Doužera, priđe na podnošljiv zaostatak (34:46) nakon maksimalnih "+24", koliko je bilo za Makabi u jednom trenutku.

Treća četvrtina bila je ključna za preokret Partizana. Obradovićev govor iz svačionice očigledno je urodio plodom. Crno-beli spustili su rampu u odbrani, zaustavili tranziciju rivala i prodor najjače ofanzivno skakačke ekipe u Evroligi. Podigli su procente šuta i serijom 20:4 u režiji Nanelija i Kabokla, došli do egala, a potom i do prednosti pred odlazak u poslednju četvrtinu (67:64).

Naneli je dugo bio čovek odluke i upravo su njegovim poenima, crno-beli zadržali nade o preokretu, koje se nisu ugasile čak ni kada je Amerikanac izbačen iz igre početkom poslednje četvrtine zbog grubog faula. Imao je ko da ga zameni, prvo je "uskočio" Smailagić. Pa onda i Jaramaz i Doužer, koji su serijom trojki početkom odlučujuće deonice, odveli crno-bele na velikih 80:71. 

A, potom, kao i što se donekle očekivalo, sjajna serija Partizana nije trajala do poslednjeg zvižduka. Crno-beli počeli su da ponavaljaju greške iz uvodne četvrtine, slali su protivničke igrače možda i previše na liniju penala. Makabi je iskoristio neke od tih grešaka, ali, srećom, ne i veliki broj otvorenih šuteva sa distance u samom finišu.

Na kraju ogromna pobeda Partizana i sigurno jedna od većih u skorašnjoj istoriji!

Doužer bio je najefikasniji u pobedničkom timu sa 23 poena, Naneli je dodao 20, Kabolko 11, dok je listu strelaca Makabija predvodio Boldvin sa 19.

Evroliga, 21. kolo.

Četvrtak

Fenerbahče - Bajern 81:81, posle produžetka 98:91

Panatinaikos - Monako 88:63

Milano - Crvena zvezda 62:76

Real Madrid - Valensija 96:86

Petak

Anadolu Efes - Virtus Bolonja 99:75

Barselona - Žalgiris 91:73

Baskonija - Olimpijakos 80:69

Partizan Mozzart Bet - Makabi 88:79

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport