Košarka

Makabi pao u Areni: Partizan prelomio meč u poslednjoj četvrtini

Komentari

Autor: Euronews

18/11/2022

-

20:59 >> 23:12

Makabi pao u Areni: Partizan prelomio meč u poslednjoj četvrtini
Makabi pao u Areni: Partizan prelomio meč u poslednjoj četvrtini - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Partizana savladali su “Štark Areni“ Makabi iz Tel Aviva 96:88 (22:26, 27:24, 20:17, 27:20) u osmom kolu Evrolige i tako stigli do četvrte pobede na takmičenju.

Izabranici Željka Obradovića su ispred sebe imali izuzetno šuterski raspoloženog rivala, koji je tokom većeg dela susreta imao odlične procente za tri poena. Međutim, nošeni velikom podrškom sa tribina, crno-beli su uspeli da smognu snage i preokrenu rezultat u finišu treće četvrtine, da bi početkom odlučujuće deonice stekli "osetniju" prednost, koju nisu ispuštali do kraja.

Preokret su režirali Panter i Naneli sa dve vezane trojke, posle kojih su crno-beli otišli na velikih +7 (75:68). Makabi se do kraja meča grčevito borio da povrati vođstvo, ali Egzum i Ledej nisu dozvolili nikakvo iznenađenje. Kolson je na dva minuta do isteka poslednjeg zvižduka smanjio na -5 (88:83), što je ujedno bio i poslednji trzaj gostiju.

Utakmicu u Beogradu obeležio je i povratak Alena Smailagića, koji se odlično pokazao na evroligaškom debiju, postigavši devet poena za svega četiri minuta. Međutim, epitet najboljih igrača na meču pripao je Ledeju i Egzumu koji su postigli po 21 poen. Odličnu rolu pružio je i Lesor sa 16 poena i osam skokva, dok je Panter postigao 13 poena.

Na drugoj strani istakli su se Boldvin sa 23 poena i Kolson sa 17. Hilijard je fenomenalno počeo utakmicu, do kraja poluvremena postigao je 14 poena, ali se u nastavku meča nije upisivao u listu strelaca, što je takođe uticalo na konačan rezultat.

Što se utakmice tiče, meč je počeo trnovito po crno-bele. Ipak, posle 6:0 serije gostiju, Beograđani su uhvatili priključak u nastavku uvodne četvrtine i na krilima Ledeja i Madara, koliko-toliko parirali raspoloženim Izraelcima. Makabi je dugo bio nepogrešiv sa distance, a utisak je da i odbrana crno-belih na perimetru nije bila na zadovoljavajućem nivou...

Partizan nije pravio male faulove, a kao rezultat, gosti su često imali otvorene poglede ka košu. To su maksimalno koristili Hilijard i Boldvin, koji su individualnim kvalitetom doneli Makabiju +6 (26:20), posle uvodnih 10 minuta.

Druga deonica počela je bolje po crno-bele. Panter se probudio kao i Egzum, koji u kombinaciji sa Lesorom pravio probleme u reketu rivala. Međutim, kada god bi se Beograđani rezultatski približili rivalu, Makabi bi imao spreman odgovor sa linije 6.75.

Izraleski tim je do kraja poluvremena pogodio osam trojki iz 12 pokušaja, a pored sjajnog šuta sa distance, napad gostiju krasila je dobra igra iz tranzicije. Makabi je vešto koristio brzinu svojih bekova, a na odmor je otišao sa minimalnom prednošću (50:49).

Crno-beli su u nekoliko navrata dolazili do izjednačenja, ali do prve smene u vođstvu, morali su da čekaju do poslednjeg minuta treće četvrtine, kada je Lesor sa penala doneo +1 (60:59). Od tog trenutka, atmosfera u Areni doživela je vrhunac, a energija sa tribina prenela se i u redove Partizana...

Evroliga, 8. kolo

Četvrtak

Real Madrid - Alba 90:72

Bajern - Olimpijakos 71:82

Virtus - Valensija 89:59

Crvena zvezda - ASVEL 71:67

Efes - 96:86

Petak

Fenerbahče - Panatinaikos 107:77

Monako - Baskonija 79:74

Žalgiris - Olimpija 71:62

 

Standings provided by Sofascore

 

Četvrta četvrtina:

9` Partizan je u finišu utakmice stigao do prve dvocifrene prednosti i jasno je da će crno-beli zabeležiti pobedu. Domaćin je tri ćetvrtine jurio rezultat, da bi preokret nastao početkom odlučujuće deonice. Naneli i Panter su vezali dve trojke, a Beograđani su u nastavku utakmice uspeli da sačuvaju prednost. 

8` Kolson koristi odbitak i smanjuje prednost Partizana na 88:83. Crno-beli loše brane igru u skoku, napad Makabija se uglavnom završava nerezonskim šutevima za tri poena...

6` Posle trojke Egzuma Partizan dolazi do najveće prednosti na utakmici. Crno-beli imaju+9 (86:77), na četiri minuta do kraja. 

3` Gosti imaju problema sa organizacijom u fazi napada, što crno-beli moraju da iskoriste u ovim trenucima, 79:72.

1` Dugo je Partizan jurio rezultat, a početkom poslednje deonice napravio je preokret sa dve velike trojke Madara i Pantera! Crno-beli vode 75:68! 

Treća četvrtina:

10` Na ulasku u poslednjih 10 minuta, crno-beli imaju poen prednosti (60:59). Ovo je ujedno i prvo vođstvo Partizana na utakmici, Makabi je tokom čitavog susreta kontrolisao rezultat, a najveća prednost izraelskog tima bila je +7.

7` Egzum postiže prve poene u ovom poluvremenu i smanjuje prednost Makabija na 66:63. Partizan je tokom čitavog meča napravio svega sedam faulova, dopustivši gostima mnogo lakih poena...

5` Gledamo izuzetno dinamičnu i borbenu utakmicu u Areni, igra se sa mnogo kontakta i napadi i jedne i druge ekipe se često rešavaju u ranoj fazi poseda, 59:63

3` Nakon serije grešaka Partizana na obe strane terena, Makabi postiže nekoliko lakih koševa i ponovo dolazi do pet poena prednosti, 60:55.

5` Gledamo izuzetno dinamičnu i borbenu utakmicu u Areni, igra se sa mnogo kontakta i napadi i jedne i druge ekipe se često rešavaju u ranoj fazi poseda, 59:63.

Druga četvrtina:

10` Na kraju prvog poluvremena Makabi ima prednost 50:49. Gosti iz Izraela su tokom čitave utakmice imali vođstvo, a na krilima Hilijarda i Boldvina najveću prednost stekli su sredinom druge četvrtine (44:37). Partizan je u nekoliko navrata dolazio do izjednačenja, ali nijednom nije uspeo da preuzme meč. Makabi se najviše oslanja na šut sa distance, odakle su pogodili osam trojki iz 12 pokušaja i upravo će odbrana u tom segmentu igre biti ključna za nastavak meča. Što se učinka crno-belih tiče, Egzum je najefikasniji u ekipi sa 12 poena, a odličnu rolu ima i Smailagić sa devet poena

8` Sada sjajna rola Smailagića koji igra kao da nije bio povređen... Za samo četiri minuta postigao je devet poena, prestigavši Ledeja na listi strelaca. Centar Partizana se grčevito bori pod košem rivala, odakle je u nekoliko navrata pogodio koš iz odbitka. Makabi na dva minuta do odlaska na odmor ima +5 (48:43).

5` U nekoliko navrata Beograđani su uspeli da anuliraju prednost rivala, ali kada god bi napravili dobru seriju, Makabi bi odgovorio šutem sa distance. Hilijard je naročito opasan, koji gostima na šest minuta do kraja poluvremena donosi +7 (44:37).

3` Alen Smailagić se vratio na teren posle dugog odsustva zbog povrede i po prvi put se upisao u listu strelaca u Evroligi, 32:37.

2` Nezadovoljan učinkom svoje petorke, trener Makabija promenio je kompletnu postavu početkom druge četvrtine. Panter se probudio, a crno-beli su posle dugo vremena došli do izjednačenja, 28:28.

Prva četvrtina: 

10` Nakon prvih 10 minuta "Ponos Izraela" ima četiri poena prednosti (26:22). Listu strelaca gostiju predvodi Boldvin sa sedam poena, dok je Ledej najefikasniji na meču sa osam poena. Obe ekipe su izuzetno raspoložene iz igre, a naročito sa distance.  

9` Partizan je napravio samo jedan mali faul za prvih devet minuta utakmice, zbog čega su primili veliki broj lakih poena iz tranzicije. Doduše, treba pohvaliti igru Makabija, čiji su košarkaši do sada promašili samo jedan šut sa distance (5/6). Gosti ponovo imaju maksimalnu prednost sa početka utakmice (26:20).

6` Gledamo efikasnu utakmicu u Areni. Posle seriji trojki na obe strane, rezultat je 19:16 za Makabi. Najpre je Madar bio siguran sa distance, pa onda i Naneli i Ledej.

5` Cela petorka Makabija se upisala u listu strelaca. Crno-beli su se konsolidovali u napadu, ali moraju da porade na odbrani na šutu za tri poena. Gosti vode 12:10, Madar i Ledej su jedini postigli poene za Partizan do sada..

2` Nervozan početak utakmice za crno-bele, Makabi je od starta zaigrao agresivno i poenima iz tranzicije poveo 6:0. Obradović primoran da zatraži tajm-aut, videćemo kakva će biti reakcija domaćina...

1` Utakmica je počela prvi posed imaju košarkaši Partizana.

 

 

 

 

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Sport