Košarka

KK Partizan proslavlja 31 godinu od osvajanja titule evropskog šampiona

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2023

-

12:01

KK Partizan proslavlja 31 godinu od osvajanja titule evropskog šampiona
KK Partizan proslavlja 31 godinu od osvajanja titule evropskog šampiona - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 31. godinu titulu evropskog šampiona, pobedom protiv španskog Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladao Huventud rezultatom 71:70.

Finale je odlučeno u poslednjem napadu. Košarkaš Partizana Slaviša Koprivica izveo je loptu ispod koša, pošto je Huventud došao u vođstvo 70:68 poenima Rafaela Đofrese. Koprivica je dodao loptu Đorđeviću koji je došao na protivničku polovinu terena i sa oko sedam metara pogodio trojku, koja je donela trofej Partizanu. To je ujedno najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke. 

Za najkorisnijeg igrača "Fajnal-fora" u Istanbulu proglašen je košarkaš Partizana Predrag Danilović. Ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, predvodio je sa klupe Željko Obradović, a njegov asistent je bio legendarni Aleksandar Nikolić.

Partizan je priliku da igra protiv najboljih evropskih klubova te sezone dobio zahvaljujući promenjenom sistemu Kupa šampiona, pošto su crno-beli bili viceprvaci Jugoslavije. Partizan je u drugom kolu kvalifikacija za KŠ eliminisao mađarski Solnok. 

FIBA je donela odluku da crno-beli zbog sankcija u sezoni 1991/1992. sve utakmice u grupnoj fazi igraju van Srbije. Partizan je mečeve kao domaćin igrao u predgrađu Madrida, Fuenlabradi, a crno-beli su na svim utakmicama imali veliku podršku španskih navijača.

Partizan je igrao u grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom iz Milana, Bajerom iz Nemačke, Arisom, holandskim  Komodorom i belgijskim Maes Pilsom. Crno-beli su osvojili četvrto mesto u grupi sa 10 pobeda i četiri poraza, a u četvrtfinalu su igrali sa Knorom iz Bolonje, koji je bio prvi u grupi A. Četvrtfinale KŠ se igralo na dve pobede, a Knor je imao prednost domaćeg terena.

FIBA je dozvolila Partizanu da bude domaćin u beogradskom "Pioniru", a crno-beli su u prvom meču slavili 78:65. Knor je u drugoj utakmici na svom terenu pobedio 61:60, a u majstorici, koja je takođe igrana u Bolonji, trijumfovao je Partizan rezultatom 69:65.

Partizan je na "Fajnal foru" u Istanbulu u polufinalu pobedio Filips 82:75, a potom u finalu i Huventud - 71:70.

Za Partizan su u finalu Kupa šampiona 1992. godine igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

"I danas, 31. godinu kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje! I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće, jer zbog sankcija nisu mogli da igraju u Beogradu! Zauvek, ovo će biti priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče! O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi", saopštio je danas KK Partizan.

Komentari (0)

Sport