Ostali sportovi

Danas svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Komentari

Autor: Tanjug

04/02/2022

-

07:33

Danas svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu
Tanjug/AP/Ng Han Guan - Copyright Tanjug/AP/Ng Han Guan

veličina teksta

Aa Aa

U Pekingu će danas, u 13 sati po srednjeevropskom vremenu, svečano biti otvorene 24. Zimske olimpijske igre. Igre će zvanično otvoriti kineski predsednik Si Ðinping, a svečanosti će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na Igrama u Pekingu učestvuje 2.871 sportista iz 91 države. Srbiju će predstavljati takmičari u alpskom skijanju Nevena Ignjatović i Marko Vukićević, koji će nositi zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja.

kineski predsednik Si Ðinping rekao je ranije da će Zimske olimpisjke igre biti dobro organizovane, bezbedne i spektakularne. On je putem kratke video poruke, u obraćanju učesnicima sednice Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Pekingu, rekao da je Kina imala aktivnu ulogu u tom olimpijskom pokretu od organizovanja letnjih Olimpijskih igara 2008. godine, prenosi agencija Rojters.

Predsednik Si je dodao i da je za ove zimske igre, kao što je obećano, Kina animirala oko 300 miliona Kineza da se uključe u zimske sportove.

"Kina je spremna"

"Od olimpijskog slogana "Jedan svet - jedan san"  iz 2008. godine do slogana "Zajedno za zajedničku budućnost" za 2022. godinu, Kina je aktivno učestvovala u olimpijskom pokretu i dosledno se zalagala za olimpijski duh", izjavio je Si.

On je izjavio da će se Zimske olimpijske igre otvoriti sutra uveče i da “svet okreće oči ka Kini“.

"Kina ja spremna. Daćemo sve od sebe da svetu pružimo dobro organizovane, bezbedne i spektakularne Igre", poručio je kineski predsednik.

Kineska prestonica će tako postati prvi grad u svetu koji će biti domaćin i letnjeg i zimskog izdanja Olimpijskih igara, iako su pripreme, kako navodi Rojters, pogođene diplomatskim bojkotom i pandemijom korona virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport