Tenis

Još se čeka odluka ministra Houka o Novakovoj vizi, ispituju se nova dokumenta koja je dostavio teniser

Komentari
Još se čeka odluka ministra Houka o Novakovoj vizi, ispituju se nova dokumenta koja je dostavio teniser
Tanjug/AP/KMJ/GTRES - Copyright Tanjug/AP/KMJ/GTRES

veličina teksta

Aa Aa

Australijske vlasti proširile su istragu u vezi sa vizom srpskog tenisera Novaka Đokovića. Kako je preneo australijski portal "Ejdž", zvaničnici koji se bave imigracijom u Australiji pregledaju dokumentaciju srpskog tenisera u vezi sa njegovim testiranjem i putovanjem.

Ovaj list, pozivajući se na svoja i saznanja "Sidnej morning heralda", piše da je Ministarstvo unutrašnjih poslova proširilo istragu kada je u pitanju Đoković. Kako se navodi, ona će se sada baviti pitanjima njegove izolacije u Srbiji, izjavama u formularu za ulazak u zemlju i datumom testiranja na koronavirus.

Ministar za imigraciju Australije Aleks Houk takođe razmatra i da li da ukine Đokoviću vizu, na osnovu toga što preležan koronavirus u poslednjih šest meseci nije dovoljan za izuzeće ukoliko je neko nevakcinisan, navodi The Age. Takođe, australijski ministar može da ukine Đokoviću vizu navodeći da nije ispunio jedan od uslova koji se tiču, kako se navodi, "dobrog karaktera" onih koji žele da uđu u zemlju.

Euronews TV

Houk, međutim, neće danas doneti odluku o deportaciji Đokovića, zbog dodatne dokumentacije koju je dostavio tim srpskog tenisera, kako je preneo australijski "9 News". Ti dokumenti trebalo bi dodatno da potkrepe tvrdnju da je preležana infekcija dovoljan razlog za medicinsko izuzeće, a u njima se nalaze i novinski članci kojima se podržava validnost ovog izuzeća.

Dok čeka konačnu odluku, Đoković trenira za Australijen open, a danas je odradio i treći trening u "Rod Lejver areni" u Melburnu. Ovaj trening bio je otvoren za medije, a prisustvovali su i zvaničnici Australijen opena.

Đokovićevo saopštenje

Srpski teniser je noćas na svom Instagram nalogu napisao saopštenje povodom aktuelne situacije.

"Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus. To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu", naveo je on, te dodao:

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja. Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana".

Kako je dodao, sledećeg dana je prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bi uručio pehare deci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja. Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema L'ekipu u vidu intervja i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za L'ekip", naveo je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Dodaje i da je osetio obavezu da odradi intervju za L’ekip "jer nije želeo da izneveri novinara, ali se postarao da drži propisanu distancu i nosio je masku sve vreme, osim kada su ga slikali".

"Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu".

Što se tiče detalja putovanja, kako je objasnio, popunio ih je njegov prateći tim u njegovo ime, što je, dodao je, i rekao imigracionim službenicima po dolasku.

"Moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku, jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija", naveo je.

Nedelju dana drame u Australiji

Podsetimo, Novak Đoković je u Australiju stigao prošle nedelje na osnovu medicinskog izuzeća jer nije vakcinisan protiv koronavirusa. Međutim,  viza mu je odmah po dolasku u Melburn poništena, a kao razlog je navedeno to da to što je preležao koronavirus nije dovoljan osnov za vizu, zbog čega je pet dana proveo u smeštaju namenjenom za azilante.

On je u ponedeljak izvojevao pobedu pred sudom, koji mu je odobrio vizu, ali i dalje postoji mogućnost da ministar za imigracije Aleks Hok donese odluku suprotnu tome i deportuje ga, ali još uvek nije poznato kada će on tačno da saopšti svoju odluku.

Ono što je sada sporono je to da je, u svojim putnim papirima Ðoković naveo da nije putovao 14 dana pre dolaska u Australiju, tačnije 6. januara, ali australijski portal Ejdž tvrdi da je, sudeći prema društvenim mrežama, Ðoković za to vreme putovao iz Beograda u Španiju, što zapravo ne potkrepljuje njegove navode.

Inače, zbog akutelne situacije sa koronom, pravilo u Australiji važi da svi putnici koji stignu u ovu zemlju moraju da kažu "da li su putovali 14 dana pre leta i da li planiraju da nastave sa tim", objašnjavju australijski portali i dodaju da "davanje lažnih ili obmanujućih informacija se u Australiji tretria kao ozbiljan prekršaj" koji može biti sankcionisan.

Upravo zbog tih nelogičnosti u dokumentima koje se kose sa izjavama, Đokovićeva saga u Australiji traje skoro nedelju dana i zaokupila je pažnju svetske javnosti. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport