Tenis

Bild o deportaciji Novaka iz Australije: Skandalozno obrazloženje presude Ðokoviću

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2022

-

14:51

Bild o deportaciji Novaka iz Australije: Skandalozno obrazloženje presude Ðokoviću
Novak Đoković - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Nemački visokotiražni dnevnik Bild ocenjuje da je obrazloženje australijskog suda u vezi proterivanja prvog tenisera sveta Novaka Ðokovića skandalozno.

"Australijskom sudu bilo bi lako da pronađe dobro obrazloženje za proterivanje Srbina, ali očigledni strah od njegovog stava ne spada u to", konstatuje list.

Bild ukazuje da je australijskom Federalnom sudu trebalo četiri dana da obrazloži svoju odluku o proterivanju Ðokovića, i da su sudije objasnile da je njegov boravak u zemlji mogao da podstakne antivakcinalno raspoloženje u Australiji. To, smatra list, znači da je Ðoković morao da napusti Australiju, jer su tamošnja vlada i pravosuđe strahovali od njegovog stava, i to iako nije došao u tu zemlju da širi svoje mišljenje, već da igra tenis.

Bild podvlači da obrazloženje podseća na politički motivisane presude, koje nisu dostojne demokratski pravne države kao što je Australija. List ističe da je ključno obeležje slobodnog društva što svako može slobodno izneti svoj stav, a da za to ne bude kažnjen.

"To što je ovaj osnovni stub demokratije u Australiji dobio pukotine, je tužna nuspojava tamošnje 'nokovid' strategije", navodi dnevnik.

Bild je naglasio i da je sudijama bilo jednostavno da pronađu uverljivo rešenje za proterivanje Srbina, na primer - formalnu grešku u zahtevu za dobijanje vize, ili "ista prava za sve", pošto u Australiju može ući samo osoba koja je potpuno vakcinisana.

List smatra da bi obrazloženje suda mogao postati bumerang za sud i vladu po pitanju raspoloženja građana. To obrazloženje, dodaje dnevnik, bespotrebno od Ðokovića pravi nevakcinisanog mučenika i potvrđuje u stavu one koji su tokom pandemije inače izgubili poverenje u državu i njegove predstavnike.

Opasnost je velika da građani, nakon presude, sada s pravom odbijaju argumente u korist vakcinacije, što će dovesti do razdora u društvu, piše Bild i dodaje da bi to bile neželjene posledice "nečiste" presude.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport